HF "Long-Wire" Anten
Pencere camına HF anten olur mu? Bakın bakalım olur mu?
Baktım ki bu "Dandik Anten" puroceleri çok sayıda okur tarafından uygulanır ve kullanılır oldu, bir uygulanmış bir puroce daha yazayım dedim… (…rica ederim, teşekkür etmenize gerek yok, ben teşekkür ederim.)
* * *
Bilindiği gibi icatlar ihtiyaçlardan doğar..!
* * *
1993 yılı kış aylarında eşimin Finlandiya'ya tayini neticesinde, 3,5 yıl kadar Helsinki'de ikamet etme durumumuz olmuştu. Eşim sürekli orada kalıyor, ben ise yılda 2-3 kez Helsinki'ye gidip 2 hafta kadar kalıyordum.
1994 yılı ortalarında Türkiye'den günlük taze haberler alabilmek gibi bir ihtiyaç doğduğunda, Finlandiya'nın ne kadar uzak ve erişimi zor bir ülke olduğunu ailece anlamış olduk. Düşünsenize, Helsinki'de ikamet eden az sayıda Türk için Türkiye'den getirebileceğiniz en değerli hediye, uçakta okuyup yanınıza aldığınız günlük gazeteler oluyordu. Hediye olarak götürdüğünüz günlük gazeteler, Helsinki'de yaşayan Türkler arasında elden ele dolaşıyor ve haftalarca okunuyordu…
Önce çatıya çanak anten kuralım ve Türk televizyon kanallarından bazılarını izleyelim dedik. Yaptığımız araştırma sonucunda, Finlandiya'da böyle bir girişimde bulunabilmek için, apartman yönetimi, mahalle karakolu, bölge savcılığı ve belediye başta olmak üzere 72 çeşit makamdan izin alınması gerektiği ortaya çıktı. Çanak anten kurma fikrinden doğal olarak vazgeçtik.
Sonra ben çatıya bir HF anten kuralım da bari radyodan haberleri izleyelim dedim. Apartman yönetiminin ve apartmandaki diğer komşuların bize casus muamelesi yapmalarından korkup, bu puroceden de vazgeçtik. Üstelik öğrendik ki, çatıya direk dikmek, balkondan balkona tel çekmek, ağaca olta atıp anten sallandırmak… gibi şeylerin tamamı YASAK..! (mış..) ve yine 72 çeşit makamdan izin alınması gereği varmış.
Internet denen şeyin henüz karanlık çağları olduğu için Türk gazetelerini web sayfalarından izleme imkanı da henüz yok…!
* * *
The ÇÖZÜM
İşte tam böyle bir ortamda, bendeniz TA2CIP, amatör telsizci olmanın bana kazandırdığı engin (!) bilgi birikimi ile, ihtiyaca cevap verecek bir icatta bulundum:
Helsinki dediğin, bizim Aşağıayrancı kadar bir yer. 3-5 tane elektronik malzeme satan dükkan var. Bunlardan birine gittim ve 20 metre kadar çok telli ince kablo aldım. Sonra bir kitap, kırtasiye, kağıt, kürek satan bir dükkana gidip bir adet manyetik pusula edindim. Sonra Macintosh bilgisayarın başına geçip "Earthplot" yazılımı ile Helsinki merkezli dünya haritasını çizdirip kağıda döktürdüm. Bütün bunları eve taşıyıp puroce uygulamasına giriştim.
* * *
HF Broadcast Yayınlarını Dinlemek İçin,
Evsahibine ve Komşulara Çaktırmadan
İmal Edilecek "Long-Wire" Anten Purocesi…
1- Haritayı önünüze açın, dinlemek istediğiniz istasyonların coğrafi konumunun, bulunduğunuz yere göre nasıl bir açı yaptığını kabaca hesap edin. Bunu yapabilmek için bilimsel bir hesaba ihtiyaç yok… Sadece "kafanızın analog bölümü"nü kullanın.
2- Yine pusulayı kullanarak, evin hangi penceresinin hesapladığınız yöne baktığını bulun. (Evinizde pencere yoksa, penceresi olan bir eve taşının.)
3- O yöne bakan pencere doğramasının en büyük camını seçin ve camın köşelerinden dolaştırarak kabloyu sarmaya başlayın. Kabloyu cam yüzeyine sarabilmek için geliştireceğiniz detayı size bırakıyorum. Ben 5mm x 5mm boyutlarında 80 mm uzunluğunda 4 tane ince çıta kestirdim ve üzerine 5 mm aralıklarla testere çentikleri açtım. Çıtaları 45 derece açı ile cam köşelerine yapıştırdım. Kabloyu çentikten çentiğe gerdirerek sardım. (bak.şekil 796)
4- Kablonun ucuna, en adisinden bir adet "krokodil" lehimleyin (radyonun anten giriş fişi varsa uygun bir fiş lehimleyin).
5- Kısa Dalga radyonuzun anten çubuğuna (veya anten girişine) bağlantı yapın ve istediğiniz istasyonları dinlemeye başlayın…!
Bizim Helsinki'deki evin mutfak penceresi, güney-doğu yönünde Almanya'yı ve Türkiye'yi görüyordu. Elimizdeki radyo, 1988 model Sony (portable) küçük fakat alış hassasiyeti yüksek, analog kadranlı basit bir radyodan ibaretti.
Bu çok basit düzenekle, Kısa Dalga Türkiye yayınlarını, Almanya'dan yapılan Türkçe haber yayınlarını ve Amerika'nın Sesi, BBC gibi istasyonları rahatça dinleyebilir olduk.
Hatta küçük bir çizelge yaptık ve hangi saatte nerede haber varsa çizelgeye yazdık. Sonraki günlerde de kim hangi saatte hangi istasyonu dinleyecek diye aile içinde kavga etmeye başladık..!
* * *
SONUÇ olarak, bir bilimsel purocenin daha sonuna gelmiş bulunuyoruz. Görüleceği gibi demokrasilerde çare tükenmez… Evsahibine ve komşulara çaktırmadan, mahalle karakolundan "casus" damgası yemeden, belediyeden izin almak için eziyet çekmeden de dünyanın öbür ucundaki kısa dalga radyo istasyonlarını dinlemek imkanı vardır. Üstelik leblebi-çekirdek parasına mal olan "Dandik" bir antenle…!
TA2CIP
Ahmet Sönmez