RADIO MOBILE Yazılımı ile ilgili Güncel Bilgiler
Radio Mobile yazılımı ile, ilk versionların çıktığı günden beri ilgileniyorum. Roger Coude gerçekten özveri isteyen bu çalışmayı yıllardır amatörlerden esirgemedi ve onların katkısı ile gitgide geliştirdi…
Nisan 2008 sonlarında, Osmaniye-Kadirli’deki amatör arkadaşlarımız, UHF röleleri için ürettikleri bir anten nedeni ile bu yazılımı kullanmaya başladılar. Bu uygulama sırasında yaptığımız haberleşmelerde, soru-cevap şeklinde birkaç önemli bilgi alışverişi oldu.
RMW (Radio Mobile) ile ilgili olarak güncel bazı bilgileri bu ayki Gazetemizde diğer amatör arkadaşlarımıza da duyurmak istedim.
RADIO MOBILE
1. RMW Türkçe Versiyonu :
Uzun süre İngilizce olmasından dolayı kullanılamadığını düşündüğüm bu yazılımı Roger ile temas kurarak 2007 yılı içerisinde Türkçe’ye çevirdim.
Radio Mobile’nin ” http://www.ve2dbe.com/download/download.html ” adresindeki ana web sitesinin “DOWNLOAD” bölümünde artık “Türkçe versiyon” da yer alıyor. Bu çeviri haberi aylardır ANTRAK web sayfasının Haberler bölümünde de amatör arkadaşlarımıza duyuruluyor.
2. Yazılımın ana amacı :
Bu yazılım yardımı ile, yükseklik verileri kullanılarak bir 20MHz – 20GHz arasında kurulan RF haberleşme ve aktarma sistemlerinin propagasyon analizini gerçeğe en yakın şekilde yapmaktır.
Buanalizler sonucunda,
– Rölelerin veya İstasyonların kapsama alanları,
– İstasyonlar arası link haberleşme durumları ve bunların karakteristikleri,
– Tekrarlayıcılar için en uygun noktaların bulunması,
– Bir güzergah boyunca hareket eden istasyonların haberleşmelerini sağlayacak rölenin yerinin tesbiti,
– UI-View yazılımında kullanılan harita altlıklarının hazırlanması,
– Bitki örtüsünün ve yapı sıklığının haberleşmeye etkisi,
– APRS sisteminde yer alan istasyonların izlenmesi,
– Belli bir noktadan görsel kapsama alanının çizilmesi,
– Üç boyutlu arazi görüntüleri alınması,
ve daha bir çok konuda sağlıklı raporlara erişmek mümkün.
3. Türkçe Kullanma Kılavuzu (Hazırlıklar sürüyor) :
Bu arada geniş bir şekilde TÜRKÇE KULLAMA KILAVUZU hazırlıklarını da sürdürüyorum. Tamamlandığında bu kılavuzu ANTRAK web sayfalarımıza da koyacağım. Bu kılavuzda yukarıda belirttiğim raporların dışında da bu yazılımla daha neler yapılabileceği de örneklerle anlatılacak.
4. Yükseklik verileri (SRTM) :
Bu gün, Ülkemiz için, ücretsiz temin edilebilen en hassas veri kaynağı NASA tarafından üretilip dağıtılan SRTM verileridir. Bu veriler Enlem ve Boylamda yaklaşık olarak 90 metre aralıkla deniz seviyesine göre arazi yüksekliğini vermekte, ve bu da bizim amatör amaçlı çalışmalarımız için fazlası ile yeterli olmaktadır. (İki yıl öncesine kadar 1 km aralıklı veriler kullanıyor ve onunla tatmin oluyorduk.) Bugün ABD,Kanada nın bazı bölgeleri ve İsviçre dolaylarında bazı yerler için 30 metre aralıkta verileri internetten temin etmek mümkün. Umarım yakın zamanda Türkiye’miz için de aynı hassasiyetteki verilere ulaşabiliriz. Bu verilere ; ” ftp://e0srp01u.ecs.nasa.gov/srtm/version2/SRTM3/Eurasia/ ” adresinden ulaşılabileceği gibi toplantı günlerinde ANTRAK Merkezine gelerek CD üzerinde temin edebilirsiniz. Ankara dışındaki arkadaşlarımız kargo adreslerini ilettikleri takdirde dilerlerse bu CD nin bir kopyasını talep edebilirler.
5. Anten Paternleri :
Yazılımın kullanımı sırasında hazır olan bazı anten paternlerini kullanabileceğiniz gibi , kendi üretmiş olduğunuz antenin patternini de yazılıma yerleştirmeniz mümkün. Yazılımdaki üç-beş örnek ile sınırlı değilsiniz. Bu konuda yapılacak işlem aşağıda detaylı olarak açıklanmıştır.
a. Sahip olduğunuz antenin kullanma kılavuzunda yer alan; veya kendi ürettiğiniz bir antenin NMANA, NEC ve benzeri bir anten modelleme yazılımı ile analizinden elde ettiğiniz anten paterninin, 10 derece aralıkla patern değerlerini bir listeye çıkarınız.
b. İkinci adımda ” ftp://na5b.myftp.org/TA2T/anten_paterni_dosyasi_yapimi.xls ” adresinde yer alan EXCELL dosyasını bilgisayarınıza indiriniz.
c. İndirdiginiz EXCELL dosyasını çalıştırınız.
d. Her 10 derece için hazırladığınız Pattern değerlerini sarı alana giriniz
e. Mavi alandaki değerler her bir derece için otomatik hesaplanır
f. Mavi alandaki değerleri NOTEPAD yazılımına kopyalayın
g. İlgili yeni antenin adını bu dosyaya vererek Radio Mobile nin Antenna klasörüne saklayın
h. Radio mobile yazılımı çalıştırılınca bu anten paterni de şeçilebilecektir
6. Yeni versiyonda “Üste resim/Harita ekleme” fonksiyonu
Eski versiyonlarda İnternetteki Harita bilgileri sağlayan sitelere doğrudan erişebiliyordunuz.
Roger Coude Güncelleme yapan versiyonlara geçtikten sonra internetten resim ekleme için kullanılan sitelerin konuyu ticari kullanım olarak değerlendirip kendisine bir sorun çıkarmamaları için Telif Hakkı konusunda şöyle bir çözüm buldu:
Bu sitelerden faydalanılarak çizilen haritaların, kişisel ve amatör amaçla kullanılacağını ve hiç bir şekilde Ticari olarak kullanılmayacağını kabul ettiğimizi teyit etmemiz için RMW klasöründe bulunan Map_Link.txt dosyasının içerisine bu hususu belirten bir metin koydu. Bu dosyayı açıp bu metni okuyanlar bu haritaları ticari olarak kullanmayacaklarını kabul ederlerse bu dosyanın en başında bulunan 5 satırın önündeki apostrof (‘) işaretini silerek dosyayı aynı isimle yeniden saklıyorlar ve RMW programı çalışınca bu harita kaynakları kullanıma açılıyor.
Türkiyedeki köy ve kasabaların en çok ve doğru olarak yer aldığı MapQuest linkini kullanabilmeniz için Map_Link.txt dosyasındaki bu düzeltmeyi yapmanız ve resim eklerken MapQuest ‘i kullanmanız gerek.
Yani;
a. Map_link.txt dosyasını açın,
b. Dosya içeriğini okuyun ve kabul ederseniz,
c. İlk 5 satırın önündeki apostrof işaretini silin, satırlar sola yanaşsın,
d. Dosyanın yeni halini saklayın,
e. RMW yazılımını bundan sonra çalıştırın,
f. Üste resim ekle fonksiyonunda Mapquest, Mappoint, Google vs. nin kullanılabilir hale geldiğini göreceksiniz.
Çalışmalarınızda karşılaştığınız sorunları/soruları ta2t@antrak.org.tr adresine iletebilirsiniz.
ANTRAK’dan sevgilerle,
A.Tahir DENGİZ, TA2T