PCR AnyWhere
ICOM PCR serisi (PCR1000, PCR1500 ve PCR2500) alıcıları uzaktan web üzerinden kontrol etmek ve seçtiğiniz frekansa ait sesi internet üzerinden canlı bir şekilde yayınlamak isterseniz yazının devamını okumanızı tavsiye ederiz |
PCR AnyWhere Nedir?
PCR AnyWhere bir internet uygulaması olup, Icom IC-PCRserisi alıcılarla uyumlu olan radyoları uzaktan web arayüzü ile control etmeye yaramaktadır. Bu uygulama aşağıdaki alıcılarla uyumludur:
- Icom IC-PCR1000
- Icom IC-PCR1500
- Icom IC-PCR2500
PCR AnyWhere’in esas özellikleri şunlardır:
- Bilgisayara bir program yüklenmesi gerektirmez. Bir internet sunucusu üzerine yükleyip oradan uygulamayı çalıştırmak mümkündür.
- Tamamen Java üzerinde hazırlanmıştır. Her türlü internet tarayıcısı veya işletim sistemi ile uyumludur.
- İstemci ile sunucu arasındaki heberleşme tamamen http trafiği ile yapılmaktadır,. Bu yüzden Proxy sunucuları ve Firewall’la ilgili her hangi bir engelemeye takılmadan mükemmel çalışmaktadır.
Tüm Icom IC-PCR alıcıları yapıları itibarıyla bir seferde sadece tek bir bilgisayardan kontrol edilebilmektedir. Bu sebepten dolayı, PCR AnyWhere sunucusu bir seferde sadece tek bir kullanıcıdan komutları kabul edebilmektedir yani aynı anda sadece bir kişinin alıcıyı kontrol etmesine müsade etmektedir.
PCR AnyWhere bir deneme yazılımıdır, ticari bir uygulama değildir. Eğer kullanmak isterseniz, lütfen bu sitedeki yazar ile temasa geçiniz.
Mimari Yapı
Uygulamanın mimari yapısı sunucuda bulunan bir internet servisi ve ona fiziksel olarak bağlı olan bir Icom IC-PCR alıcısıdır. İnternet servisi kullanıcıdan (istemci) gelen istekleri dinler. Bu istekler http protokolunda özetlenen önceden belirlenmiş bir protokol ile yerine getirilir. Genellikle, şart olmasa da, internet servisine bakan sunucu kullanıcı uygulamasını da aynı bilgisayarda barındıarbilir.
Şekil 1 hipotenusa.net’de kullanılan sunucuya karşılık gelen tipik bir mimari yapı grafiğini göstermektedir:
İnternet sunucusu Intel bazlı bir bilgisayar olup Windows 7 64 bit işletim sistemi çalıştırmaktadır. Üzerinde Java uygulamaları sunucusu Apache Tomcat 6 yüklüdür. Apache Tomcat sunucusu http://hipotenusa.net/ internet sitesini barındırmaktadır.
Diğer içeriğin yanında, internet sitesinde PCR/ adında bir klasör bulunmaktadır. Bu klasörde internet sitesindeki uygulamayı (1) çalıştırmak için kullanıcının ulaşması gereken bir index.jsp ana sayfası bulunmaktadır. Index.jsp sayfası kullanıcı internet tarayıcısına (Internet Explorer, Firefox vb) (2) anında transfer edilen Java kullanıcı uygulaması PCRClient.jar için bir konteyner gibi çalışır.
Kullanıcı programı çalıştırır çalıştırmaz, PCR/PCRServer klasöründeki (3) http isteklerini dinleyen servlet ile bağlantıya geçer. Sonra, kullanıcı appleti ile servlet arasında Icom IC-PCR alıcısının tüm fonksiyonlarını sunucudan kullanıcıya aktarmak amacıyla bir iletişim başlar.
Kullanıcı ile sunucu arasındaki haberleşme kurulduğunda, önceden saptanmış bir protokolu takip ederek belli bir miktarda eşzamanlı iletişim kurulur. Şekil 2 bu iletişimin şematik örneğini göstermektedir:
Protokolun ilk işi haberleşme portunu açmaktır. Bunu başarabilmek için, kullanıcı sunucuya OPENPORT komutunu gönderir. Sunucu alıcı ile haberleşme portunu açmak için gerekli işlemleri gerçekleştirir. Sonra, bir hata mesajı onayı ile cevaplar ve eğer bağlantı başarılı ise alıcıdan alınan tüm veriyi kullanıcıya aktarabilmek için haberleşme kanalını açık tutar. Bu kanal yoluyla kullanıcı tarafından alınan veri kullanıcıya alıcı tarafından iletilen bilgidir.
İkinci adım haberleşme portuna çok benzer bir şekilde uygulanan işlemle ses cihazını açmaktır.Bu sefer, istemci sunucuya OPENAUDIO komutunu gönderir ve bu istek bir onay veya hata mesajı ile yanıtlanır. Başarılı bir açılma durumunda, http protokolunda özetlenen ses akımı şekliyle sunucudan kullanıcıya sesi göndermek için cevap kanalı açık tutulur.
Son olarak, kullanıcının sunucuya konutlar gönderebileceği üçüncü bir kanal vardır. Bu komutlar bilgi isteme, parametre yenileme veya alıcıya doğrudan aktarılacak basit komutlar olabilir. Sunucu bir onay veya hata mesajı ile cevaplar ve haberleşme kanalını kapatır.OPENPORT komutuna cevap olarak alıcının verebileceği cevaplar kullanıcıya açık kalmaya devam eden kanal üzerinden gönderilir.
Kullanıcı ve sunucu arasındaki haberleşme kanallarını sağlamak için, uygulama POST tipi http komutları kullanır. Sunucu OPENPORT veya OPENAUDIO komutunu aldığında, cevap sürekli ve süresi belirsizdir. Diğer durumlarda cevap hemen sonlandırılır.
Eğer sizde ICOM PCR serisi bir alıcıya sahipseniz program ve kurulum için detay bilgilere:
http://www.hipotenusa.net/PCR_AnyWhere/index_en.html
adresinden ulaşabilir.siniz, Yine aynı adreste internete bağlı olan Icom IC-PCR1500 alıcısına web arayüzünü kullanarak bağlanabilir, dilediğiniz frekansı seçip, web üzerinden dinleyebilir, hatta kayıt bile yapabilirsiniz.
Ankara’da test amaçlı kurduğumuz başka bir sunucuya ilişkin ekran görüntüsünü programın yeteneklerini açıklaması açısından aşağıda sizlerle paylaşıyorum.
Gelecek sayılarda görüşmek üzere…
TA2P
Tunç GÜNDOĞDU