Başyazı
Uzun bir aralıktan sonra ANTRAK GAZETESİ yeniden yayın hayatına başlıyor.
Bu yazı, sevincimizi paylaşmak amacıyla kaleme (pardon) klavyeye alındı.
Web ortamında yayımlanan bir teknik GAZETE için 7 yıllık kesintisiz bir yayın hayatı, Türkiye koşullarında çok uzun bir süre.
GAZETE’nin ilk denemelerini, 9 yıl önce A4 kağıt boyunda fotokopiyle hazırladığımız günleri hatırlıyorum… O günlerde ANTRAK üyeleri Internet’e VHF telsiz kullanarak ve AMPR –Amateur Packet Radio- ortamında bağlanıyordu. 1200 baud bağlanma hızı, değil web ortamında gazete çıkartmaya, amatör forum ortamlarına bağlanmak ve mail gönderebilmek için dahi çok yavaştı… Ülkemizdeki internet servislerinin yaygınlaşmaya başlaması ile ANTRAK, 8 yıl önce bir İLK’e daha imza atmayı başarmıştı: Internet ortamında ILK Telsiz ve Elektronik Gazetesi, Nisan 1998’de böyle doğdu.
Aradan geçen 7 yılı aşkın süre içinde, ANTRAK Gazetesi’nde üyelerin ve okurların katkılarıyla, tamamen amatör imkanlarla, binlerce yazı, proje, devre, haber, araştırma yayımlandı. ANTRAK Haberleşme/Dayanışma GRUPlarının oluşturulmasıyla, bilginin paylaşılması daha da arttı. Artık Gazete, her ay yurt içinden ve dışından binlerce okur tarafından izlenir, beğenilir olmuştu.
Bu yazıyı hazırlarken, 7 yıllık Gazete birikimini taramayı düşündüm, çeşitli konularda yazılmış ve okurların yararlanmasına sunulmuş yazılardan örnekler seçmeye çalıştım:
Bakınız sadece 1998’de hangi konular işlenmiş…
TA2CCS (Şahin Küliğ),Temel Elektronik köşesini 1998’de hazırlamaya başlamış, uzun yıllar devam ettirmiş…
http://www.antrak.org.tr/gazete/041998/sahin.htm
TA2CBA (Barbaros Aşuroğlu) PIC yazılarına 1998’de başlamış. Daha sonra TA2FR (Sinan Güven) ve diğer arkadaşlarımızın katkılarıyla PIC araştırmaları ve projeleri yıllarca devam etmiş…
http://www.antrak.org.tr/gazete/041998/barbar.htm
TA2T (Tahir Dengiz) ilk anten projesini 1998 yılında yayımlamış. Diğer üyelerin de katkıları ile 7 yıl içinde yüze yakın anten projesi ve imalatı Gazete’de yer bulmuş…
http://www.antrak.org.tr/gazete/061998/tahir1.htm
TA2GW (Mutlu Payaslıoğlu) “Evrensel Işık” başlıklı yazıları ile yeni bir ufuk açmış.
http://www.antrak.org.tr/gazete/041998/eisik.htm
TA2EE (Burçak Çubukçu), TA2CBA (Barbaros Aşuroğlu) ve TA2CPO (Ömer Güleray) Türkiye’de yeni bir İLK’e imza atmış ve VHF/UHF Tandem sistemini hayata geçirmiş…
http://www.antrak.org.tr/gazete/071998/index.html
TA2P (Tunç Gündoğdu), ABD’de Acil Durumda Haberleşme yazısını 1998’de hazırlamış…
http://antrak.org.tr/genel/abdde-acil-durum-haberlemesi/
TA2CIP (Ahmet Sönmez) “Maganda Köşesi” yazılarına 1998 yılında başlamış, yıllarca aynı konuda eteğindeki taşları dökmüş…
http://www.antrak.org.tr/gazete/091998/ahmet1.htm
TA2AX (Ali Akyol) ilk GPS etüdlerini, Bisikletle bir Dağ Rotası başlığı altında yayımlamış. 1998’den bu yana diğer üyelerin ve okurların katkılarıyla GPS etüdleri okurların yararlanmasına sunulmuş…
http://www.antrak.org.tr/gazete/101998/ali.htm
TA3AS (Serdar Ulukonakçı) Internet’teki mail trafiğini konu alan teknik araştırmasını 1998 yılında yayımlamış, araştırmalarını, diğer yazılarıyla yıllarca devam ettirmiş…
http://www.antrak.org.tr/gazete/101998/serdar.htm
Türkiye Cumhuriyeti’nin 75.YILI Antrak Gazetesi’nde, 1998 yılında bir etkinlikle kutlanmış…
http://www.antrak.org.tr/gazete/111998/ahmet.htm
Bütün bunlar ve birçok başka çalışma, sadece 1998 yılında yapılmış. Aradan geçen 7 yılı aşkın süre içinde binlerce yazı, makale, haber, araştırma, proje, Antrak Gazetesi’nde yer bulmuş. Gazete’nin okur sayısı çok büyük artış göstermiş.
Mart 1998’den Nisan 2005 tarihine kadar 86 sayı yayımlanmış bulunan Gazete’deki yazıların tamamını burada listelemeyi gereksiz buluyorum. Eski sayıların tamamı zaten Gazete’de liste halinde mevcut. “İman tazelemek” için ben hepsini bugün taradım, lütfen sizler de tarayın.
8 Aylık uzun bir kesinti döneminden sonra şimdi ANTRAK yeni bir sayfa açıyor…
Sadece üyelerin ve az sayıda gönüllü katılımcının gayretlerinin, kesintisiz bir yayın çıkartabilmek için yeterli olamadığını hep birlikte görmüş, acı bir deneyim olarak yaşamış olduk. 31 Aralık 2005 günü, Gazete’nin yeniden yayımlanacağı haberinin web ortamında üyelerle ve okurlarla buluşmasını takip eden günlerde ANTRAK’a ulaşan tebrik ve destek mesajları bize güç veriyor. Öngörülen katkıların havada kalmayacağına inanmak istiyoruz.
Gelin hep birlikte EN İYİSİNİ YAPALIM.
ANTRAK GAZETESİ’nin yeni yayın dönemine gönül dolusu başarılar diliyorum.
Yedi yıldan beri yazmış olduğum yazılarımda inatla ve israrla kullanmış olduğum “istasyon odası” fotografımı da, ilk kez bu yazıyı yazmanın sevinci ile değiştiriyorum…
Yakamdaki rozet; ANTRAK rozetidir…
Elimdeki ise rakı bardağı…
Gazete’nin ve okurlarının sağlığına ve başarılarına …!
Selam, sevgi ve saygılarımla,
Ahmet SÖNMEZ
ta2cip@antrak.org.tr