Manyetik Alan Dedektörü
Duvar altından geçen elektrik hatlarını bulmak istemez misiniz? Devrenin uygulama alanları sadece bununla da bitmiyor.
Günümüzde yaşamakta olduğumuz hemen tüm ortamlarda çevremizi elektromanyetik alanlar çevrelemektedir. Bu alanların kaynaklarını bulmak bazen işimize yarayabilir. Örneğin evinizde salonunuzun duvarına bir resim asmak istediniz, aldınız elinize çekici, çiviyi, aha burasıdır deyip çaktınız duvara. Birden bir patlama ve arkasından elektrikler sönüverdi !!!
Tabii, çaktığınız çivi duvarın içinden geçmekte olan plastik elektrik borusunu delip içindeki elektrik kablolarını parçaladı ve kontağa sebep oldu. Bu arada yer beton ve ayağınız çıplak veya kösele ise siz de bir güzel çarpıldınız !!! Pekiyi de kardeşim duvarın içinden geçmekte olan elektrik kablolarının yerini yönünü bilmeden langadanak çivi çakılır mı? Bak arada sen de gidiyordun neredeyse…
İşte bu vahim ! durumlara düşmemek için oturup aşağıda verdiğimiz basit devreyi yapıverin ve duvara çiviyi çakmadan önce şöyle bir dolaştırın. Bakalım elektrik hatları nereden geçiyor.
Bu devre, düşük frekansta elektromanyetik alan yayan kaynakları bulur. Devrede, plastik kaplı dikine monte edilebilen tipte bir bobin ve normal bir kulaklık kullanılmıştır. Bobin, örneğin çalışmakta olan bir transformatöre yaklaştırıldığında kulaklıktan 50~60 Hz.lik bir ( hum ) vınıltı duyulur. Bobini yakına,uzağa,sola,sağa gezdirdiğinizde vınıltının şiddetinin değiştiğini duyarsınız.1mH. lik bobini bir tükenmez kalem kılıfınının ucuna monte edin ve devreye ince ve yumuşak bir ( Koaksiyel ) mirofon kablosu ile bağlayın. Kullanılan opamp. Düşük gürültü seviyeli, FET tipi, örneğin LF351 gibi olabilir. 2M2 potansiyometre, kulaklığa gelen sinyalin şiddetini ayarlamaya yarıyor. Kulaklık 8 ohm. Luk olabilir. Stereo ise mono hale getirin. Daha yüksek empedanslı bir kulaklık da olabilir. Kabloyu devreye 3,5 mm. Lik bir fiş ve soketle monte edebilirsiniz.
Devrenin hassasiyeti gayet iyidir. Duvar içine, sıva altına gömülmüş 2,5 ~3,0 cm. Derinlikteki elektrik kablolarını bulabilir. Kabloları aramaya başlamadan önce bir pirize aşağı yukarı 20W. Lık bir ampul bağlayın ki kablolardan bir akım geçsin ve manyetik alan oluşsun.
Kısacası bu cihazla elektromanyetik alan yaratan her türlü düşük frekanslı kaynağı bulabilirsiniz. Kolay gelsin…
Göktay ALPMAN
ta2r@antrak.org.tr
devrenin çalışıyomu ve baskı devre ve malzeme listesi varmı ?