Tuzlu Su Bataryası
21'nci Yüzyılda tuzlu su ile pil mi yapacağız demeyin. Bu sadece bir denemedir.
Bu yazı Bowden's hobby circuit web sitesinden alınmış ve dilimize çevrilmiştir.
21'nci Yüzyılda tuzlu su ile pil mi yapacağız demeyin. Bu sadece bir denemedir. Bir tarihte bir mağazanın vitrininde ilginç bir saat görmüştüm. Saatin yanında bir elma vardı ve elmaya da iki metal çubuk saplanmıştı. Dikkatle bakınca saatin enerjiyi bu elmadan aldığını farkettim. Herhalde bu makaleyi yazan amatör kişi de evde canı sıkılınca ne yapayım ne yapayım derken gözü etajerin üzerinde kendi halinde çalışıp duran saate ilişmiş ve işte kendi ağzından bakın neler olmuş!…
– 13 yıl kadar önce tek bir AA boyunda pille çalışan quartz saatimi çalıştırmak için tuzlu su bataryası yapmaya karar verdim. İnanın aylarca çalıştırdı saati. Sonunda buharlaşmayla kaybolan suyu tamamlamaktan yorulduğum için bu işten vazgeçtim.
Bataryam 5 adet pilden meydana geliyordu ve herbir pil 300 milivolt enerji üretiyordu. Toplam voltaj 1.5 V olmuştu. Hatırladığım kadarıyla bu iş için 5 adet ufak boy plastik zeytinyağı kabı kullanmıştım. Her kaba bir bardak su ve bu suyun içine de bir yemek kaşığı tuz koyup iyice karıştırmıştım. Bu beş pili seri bağlayınca, dediğim gibi 1.5 V luk bir batarya elde ettim. (+) elektrot olarak olarak İki yüzü bakır kaplı printed malzemesinden 2.5 cm.x 10cm lik bir çubuk, (-) elektrot için de ayni ölçekte bir alüminyum şerit kullandım. Daha sonra (-) elektrot için alüminyum yerine galvanizli saç denedim ve gördüm ki voltaj biraz daha yükseldi. Bu şekilde batarya 5 yerine 3 pille yapılabiliyor.
Artık yaptığımız bataryayı malzemesi ile oynayarak ne miktarda enerji alabileceğimizi araştırabiliriz. Örneğin: Tuzlu su yerine limon suyu veya muhtelif asiditesi yüksek meyve suları, elektrotlar için de farklı metaller kullanabilirsiniz… Bataryamız 1 miliamper gibi düşük bir akım verebildiğnden bir quartz saatten daha fazla enerji isteyen yerlerde kullanılamaz ancak bataryadaki pil adedini biraz artırarak ve pillerdeki elektrotların yüzey alanlarını büyüterek düşük akımla çalışan bir flashing LED yakabilirsiniz.
Bu kış aylarında, tatil günlerinde evden dışarı çıkamıyorsanız çocuğunuzla birlikte öğretici olabilecek bu projeyle uğraşabilirsiniz.
Kolay gelsin…