PIC İle Batarya Kontrolü
Yazarımız Barbaros Aşuroğlu yeni bir PIC projesiyle karşınızda. Yazarımız bu ayki yazısında model uçakların batarya durumunun PIC ile nasıl gözlemlenebileceğini anlatmış.
Radyo kontrollü modellerde en kritik durum bataryanın bitmesi ve kumandanın yitirilmesidir. Bu durumda eğer uçak yada helikopter uçuruyorsanız artık yeni bir modele başlama zamanı gelmiş demektir!
Özellikle model helikopterler çok akım gerektiren servolara ihtiyaç duyarlar. Batarya gereken akımı veremeyecek kadar boşalmıssa ki NICAD bataryalar bir anda kendilerini bırakma gibi kötü bir huya sahiptirler, artık bir yedek parça helikopteriniz olabilir.
Bu kadar reklamdan vede felaket senaryolarından sonra model kurtarıcımıza bir göz atalım isterseniz.
Şemadan görüleceği gibi devremizin kalbini PIC12C671 işlemcisi oluşturuyor. Bu işlemci pic ailesinin içinde A-D dönüştürücü bulunan en küçük üyesidir. Dört adet led ile bataryanın voltaj durumu gözlenir. RF filtre eger devreyi elektrik motorlu modellerde kullanmayı düşünürsek parazitlerin ölçüm değerini etkilememesi içindir.
Devre üzerinde dört adet led bulunur. Bunlardan üç adedi yeşil, bir adedi ise kırmızı leddir.
Batarya tam dolu yani şarjlı ise 3 adet yeşil led yanık kalır. Batarya voltajı düştükçe yeşil ledler sırayla sönmeye başlar. Batarya bitim noktasına yaklaşırken kırmızı led yanar. Bitim noktasına gelincede kırmızı led yanıp sönerek artık inmeniz lazım tehlikeli sınırdasınız uyarısı yapar.
JP1 köprüsü 4 pilli veya beş pilli batarya tipini seçmek içindir.
Potansiyometre devrenin voltaja göre kalibrasyonu için kullanılır. Devrenin beslemesini tam şarjlı batarya bloğunuza bağladıktan sonra pot ile ayar yaparak tüm yeşil ledlerin yanmasını sağlarsanız ayar bitmiş olur.
Devreyi mümkün olduğu kadar küçük bir plaket üzerine monte edip modelinizin üzerine ledleri her açıdan görebileceğiniz bir noktaya yerleştirirseniz ledler sayesinde modeldeki bataryanın durumunu kontrol edebilirsiniz.
PIC12C671 için program dosyası olan batkont.hex dosyasını batkont.zip içinde bulabiirsiniz.
Başarılı ve güvenli uçuşlar diliyorum.
Barbaros AŞUROĞLU
ta2cba@antrak.org.tr