Eski Yayınlar

ANTRAK derneği, üyelerinin ve zaman zaman okurlarının amatör katkılarıyla oluşturulan çeşitli yayınlar yapıyor.

2007’yılı başlarında, ANTRAK’ın bu çabasını, bilgilendirme amacıyla ANTRAK okurlarına iletebilmek istedim. Bakınız amatör çabalarla, yıllar içinde nereden nereye gelmişiz…

 

MORS METODU

mors

Eski günlerimizi hatırlarken, 1985 yılında Tunus Caddesinde bulunan binamızda düzenlenen MORS kusunda kullanılmak üzere hazırlanan “MORS METODU” kitapçığımızın bir “İLK” olduğunu unutmamız mümkün değil. Bu dönemde kursa katılan arkadaşlarımız bu metod yardımıyla MORS öğrendiler ve belge almaya hak kazandılar.

 

MORS ÇALIŞMA KASETLERİ ile AÇIKLAMA VE CEVAP ANAHTARI

mors_seti

MORS konusundaki ikinci yayınımız 1994 yılındaki yoğun talep üzerine hazırlanan ve bilgisayar yardımı ile derlenen 3 kaset ve kılavuzundan oluşmuş “MORS Çalışması Eğitim Seti”dir. Bilgisayar kullanımı yaygınlaşıncaya kadar kaset yardımı ile sınava hazırlanan amatör adaylarının vazgeçilmez bir yardımcısı olan bu eğitim seti ileriki yıllarda yerini PC ler üzerinde çalıştırılan MORS Yazılımlarına bıraktı.

 

DAĞDA TELSİZ KULLANIMI ve GENEL BİLGİLENDİRME

dagci

1993 yılından hatırlanacak olan bir diğer yayınımız da ; o dönemde Dernek Başkanı olarak görev üstlenen ve aynı zamanda Dağcılık faaliyetlerinde de bulunan TA2AX – Ali AKYOL’un derlediği ve ANTRAK ‘a kazandırdığı “DAĞDA TELSİZ KULLANIMI ve GENEL BİLGİLENDİRME” adlı kitapçıktır. Bu yayında Dağcılık Sporu ile uğraşan dostlarımızın Radyo Amatörlüğü konusunda bilgilendirilmesi amaçlanmıştı.

 

SINAV KILAVUZLARI

Yayınlarımız içinde en önde, 1992 yılında Amatör Telsizci Adayının Sınav Kılavuzu olarak başlayan ve yıllar içinde gelişerek tam bir BAŞVURU KİTABI haline dönüşen kitaplarımız geliyor. Gelin hep beraber bu yayınlarımızın gelişmesini hatırlayalım.

BİRİNCİ BASKI

baski01

Birinci kitap sadece 64 sayfadan ibaret. “Beyaz Kitap” olarak da bilinir. Kurucu başkanımız TA2R Göktay Alpman’ın girişimi ile hazırlanan ilk kitabın soruları, amatör telsiz sertifikası almak isteyen adaylara yardımcı olmak amacıyla derlenmişti. ( Aynen direksiyon sınavına girecek sürücü adaylarının yararlandığı Ehliyet Sınav Kitabı gibi…) Daktilo ile yazılmış bulunan sayfalardan oluşan ilk kitap, 1992 yılında bulabildiğimiz en ucuz baskı tekniğiyle çoğaltıldı ve amatör telsizci adaylarının kullanımına sunuldu.

İKİNCİ BASKI

baski02

İkinci kitap, 84 sayfa olarak düzenlendi. “Kırmızı Kitap” olarak da bilinir. Birinci kitabın yoğun ilgi görmesi ve kısa sürede tükenmesi sonucunda ikinci baskının bir an önce yapılması gereği doğmuştu. “Beyaz Kitap”taki bilgiler gözden geçirildi, yeni sorularla ve elektronik formüllerle desteklendi. Bu kitabın içine, amatör telsizci adayına sunulacak ve temel kültür anlamı taşıyacak QSL kart örnekleri, haritalar ve amatör frekans bilgileri yerleştirildi. Türkiye’de ve Avrupa’da yaşayan yurttaşlarımız, amatör telsizci sertifikası alabilmek için bu kitaptan çok yoğun bir biçimde yararlandı.

ÜÇÜNCÜ BASKI

baski03

Üçüncü kitap 208 sayfaya ulaştı. “Mavi Kitap” olarak da bilinir. Baskı sayısını 2000 olarak belirlemiştik. Daha önceki “Beyaz” ve “Kırmızı” kitapların fotokopi yöntemiyle çoğaltılarak bazı “amatör” dernekler tarafından para karşılığı satıldığını öğrendiğimiz için, üçüncü kitabın sayfalarına koyu sarı renkte, çapraz biçimde ANTRAK yazmıştık. “Mavi Kitap” artık bir sınav kılavuzundan ibaret değildi, ELKİTABI niteliği kazanmıştı. İçinde, bir amatör telsizcinin yararlanabileceği her türlü elektronik bilgi bulunabiliyordu. “Mavi Kitap”, ANTRAK bünyesinde özverili çalışmalar yürüten üyelerin gayretleriyle, bilgisayar ortamında hazırlandı ve geliştirilmek üzere günümüze kadar korundu.

DÖRDÜNCÜ BASKI

baski04

Dördüncü kitap, tam bir “REFERANS KİTABI” olarak düzenlendi. “Sarı Kitap” olarak anıyoruz. Kapağında ANTRAK dernek merkezinin görüntüsü var. Dördüncü baskı 330 sayfa olarak bitirilebildi. Çok sayıda üyemizin özverili çalışmaları sonucunda, 2006 yılı ortalarında kullanıma sunuldu. ANTRAK tarafından basılan kitapların sayfa sayısı arttığı için, fotokopiyle çoğaltıp “korsan” satışa sunma eğilimi, artık her nedense ortadan kalkmış olmalı ki, “Mavi Kitap”ta sayfalara yerleştirdiğimiz koyu sarı, çapraz desenli ANTRAK yazısının 4.Baskı’ya konmasına gerek duyulmadı.

 

Esenlikler dilerim.

TA2CIP
Ahmet Sönmez