Teknopost
Digital fotoğraf makineleri giderek yaygınlaşıyor. Kullanımları kolay, film banyo masrafı olmayan, evde bile fotoğraflarınızı basabileceğiniz iyi bir teknoloji. Siz de bir tane edinmeyi düşünüyorsanız bir iki tavsiye okumaya ne dersiniz?
Fotoğraf makinesi almak istiyorsanız büyük ihtimalle sayısal olan bir tanesini gözünüze koymuşsunuzdur.
Bu konuda sizlerle bir iki tecrübemi paylaşmak isterim. Öncelikle ne kadar az öderseniz o kadar kötü ve işe yaramaz bir cihaz alacağınızı bilerek yola çıkın. Örneğin alacağınız makine 640×480'den öteye bir fotoğraf çekmiyor ve renkli lcd bir ufak monütörü de yoksa kesinlikle işinize yaramayacak bir cihaz ile karşı karşıyasınız demektir.
Nasıl bir makine almalı?
Hızla gelişmekte olan bu digital (sayısal) fotograf makinelerinin teknolojisi giderek pazarda da ürün çeşitliliği olarak karşımıza çıkmakta. Bütçeniz elvermiyorsa, örnegin 150 Dolar seviyesinin üzerine çıkamıyorsanız alabileceğiniz makineler ile çekeceğiniz fotoğraflar ancak amatör zevklere hitap edebilecek seviyelerde olacaktır. Ama hiç yoktan da iyidir. Eğer tercihinizi bu yönde yapacaksanız ya gidip parayı bastırıp bir makine alacak ve böylece bir kumar oynamış olacaksınız ya da zorlu bir inceleme yapıp öyle alacaksınız makineyi. Neyse ki internet var. Bu konuda pek çok inceleme var üstelik Türkçe. İşinize yarayabilir. Darkhardware ve PCLABS sitelerinde digital fotograf makineleri ile ilgili olarak yapılan incelemeler fikir verecektir.
Kameraların genellikle iki tür sensörü oluyor bunlardan daha ucuz ve görüntü kalitesi daha kötü olanı CMOS sensör. Daha iyi kaliteli ve tabi ki daha pahalı olanı ise CCD sensör. Bunu da dikkate alın.
Şu sıralar 3 megapiksel (2000 küsur x 1300 küsur piksele tekabül ediyor) CCD'li makineler bir de zoom özellikleri varsa 300 Dolar civarına bulabiliyorsunuz. Aslına bakarsanız iyi incelerseniz bu kadar paraya işinizi oldukça iyi görecek bir makine bulmamanız için bir neden yok.
Kaç megapiksel?
Bu megapiksel konusunda önemli bir hatırlatma yapmakta fayda var. Bazı makinelerde yazılım ya da donanım destekli interpolasyon (yada firma her ne ad ile adlandırıyorsa) var. Asıl sensörün çözünürlüğü bu yolla arttırılıp var olan çözünürlük daha fazla gösteriliyor. Bu nedenle satın almadan önce, makinelerin açıklamalarını iyi incelemenizde fayda var. İşin doğrusu 2.1 Mp ile çekilmiş bir fotoğrafın makinede interpolasyonla 3.1 Mp'e çevrilmesi görüntü kalitesini arttırmadığı gibi makineleri zaten az olan hafızalarını da çabucak doldurmaktan başka bir işe yaramıyor.
Pil meselesi
Özellikle az pil ile yani 2 yada 1 adet pille çalışan bir makine ağırlığı az olacağından tercih edilebilir. Ancak bu makineleri şarj edilmeyen piller ile kullanmayı denemenizi pek tavsiye etmem. Özellikle LCD ekranları açıken tam bir enerji tüketme canavarına dönüşüyorlar. O nedenle şöyle 1800-2000 mili amper kapasiteli sarjlı pillerden alsanız iyi olur. Tabi bir de şarj aleti.
Hafızalar
Firmalar satış fiyatlarını aşağılara çekebilmek için genellikle makineler ile birlikte olabilecek en az hafıza kartını ya da çıkartılamaz hafızayı birlikte veriyorlar. Filmli makinelerin yanında 24 çekim yapılan filmle gelmesi gibi bir şey bu. O nedenle hemen olmasa da illa ki ek hafıza almanız gerekiyor. Diyelim ki 16 mb hafızalı 3.1 Mp bir makineniz var 24 civarı çekim yaparsanız doldu bile. E tatile giderken ne olacak? O nedenle bütçenize hafıza kartı ile ilgili bir kısım da koysanız fena olmaz.
Son söz
Bütçenizin el verdiği en iyi makineyi alın. Ama bu mümkün değil ise en azından renkli lcd ekranı olan, hafızası arttırılabilen hatta optik zoom yapabilen bir makine alabiliyorsanız alın. Ucuz makine alıp sonra pişman olmak ta var! Bir de ne kadar geç alırsanız o kadar yeni teknolojiyi aynı paraya alabileceğinizi unutmayın tabiki…