Amatörler için Yeni Ufuklar
Amatör telsizcilik hala meraklılarına birseyler sunabiliyor mu? Bu sorunun cevabını arayan ve bir yandan da Amatör Telsizcilikle ilgili yeni projelerin müjdesini yapan bu yazıya dikkat çekmek gerekiyor.
Değerli amatörler,
Uzun zamandan beri; özellikle GSM haberleşmesinin kolaylığına kapıldığımızdan ve İnternet dünyasına derinlemesine daldığımızdan bu yana, telsiz ve radyo amatörlüğünü büyük ölçüde ihmal ettik.
Frekanslar boşaldı, amatör telsiz haberleşmesi olabildiğince geriledi, yeni gençler aramıza katılmak yerine İnternette chat yapmayı daha çekici buldular ve kendi daracık dünyalarını kurdular.
Bir şeyler üretmek, yenilikler ile uğraşmak, yeni teknolojiler üzerinde zihinleri yormak herkeze zor gelmeye başladı. Bilgisayarların dayanılmaz cazibesi mors ve sese olan aşkımızı bile kat kat geride bıraktı.
Aramızda bazı arkadaşlarımız inatla, gönülden bağlandığımız hobimize sahip çıkmaya, yarışmalara katılmaya, diplomalar ve dereceler peşinde koşmaya, HF-VHF cihazlarını ayakta tutmaya çaba gösteriyorlar; ama sayıca ne kadarlar dersiniz. Kendilerini bu özverilerinden dolayı kutlamamız gerek.
Bu hobiyi tekrar nasıl güncel hale getirebiliriz. Gençleri kendine çekip, uçsuz bucaksız derinliklerinde bizlerden uzaklaştıran İnternet ve bilişim dünyasının olanakları ile telsiz ve radyo amatörlüğünün entegrasyonunu nasıl sağlarız. Bu konuda çözüm üretme zamanı geldi ve geçiyor.
Benzer sıkıntılar diğer ülkelerde de var ; ancak bu ülkelerdeki amatörler zaman zaman yeniliklere kendilerini adapte ederek güncel kalmayı başarabiliyorlar.
Bundan yıllarca önce ANTRAK benzer bir girişimde bulunup, Ankara'lı amatörleri internet dünyası ile buluşturan bir AMPR-GATEWAY'i dünyadaki ilk örneklerden birisi olarak devreye sokmuştu. Gençler henüz İnternet dünyasında surf'a bile başlamamışken basit bir VHF cihazla internete bağlanabilmek bir çok arkadaşımıza ne kadar da cazip gelmişti. Ardından Adana ve Bursa'daki amatör arkadaşlarımızın kurdukları sistemler, küçük bir net de olsa, uzun süre Ülkemiz amatörlerinin dünya ile İnternet üzerinden irtibatını sağladı.
Haberleşme hızı, bu konuda da yine önde gelen bir faktör oldu. 1200 baud ile sürdürülen haberleşme acil durum ve olağanüstü hallerde cazip olabilmesine rağmen, normal koşullarda yine de doyumsuzluğumuzun mu nedir kurbanı oldu ve daha hızlısını hatta surf bile yapılabilecek bağlantıları destekleyecek kadar hızlısını arar olduk. Yine Ankara'da 9600 baud da yapılan denemeler bile yeterince ilgi görmedi.
Bu konularda önderlik etmeyi kendine görev edinen ANTRAK üyeleri, bugün dünyada amatörlerin desteği ile gitgide popüler olmaya başlayan WI-FI (Wireless Fidelity) konusunda bir süredir yaptıkları deneme çalışmalarını amatör arkadaşlarımızın bilgisine sunabilecek duruma geldiler.
Bu alanda deneme çalışmaları üç aydır Ankara'da TA2G – TA2T – TA3AS – TA2EE 'nun katkılarıyla sürdürülüyor.Önümüzdeki birkaç ay boyunca , 2.4 GHz bandında belli çıkış gücünü aşmamak kaydıyla izin gerekmeden kullanılabilen, 802.11.b standardındaki "wireless network card" larla yapılan denemeler bir dizi halinde tüm amatörlerin bilgisine sunulacak.
Network oluşturma, parametreler ve cihazların yazılımlarının kurulması konusunda uzmanlaşan TA2G; en basit dalga klavuzu antenden, parabolik çanak antenlere kadar onlarca anten için araştırma yapıp imal ederek TA2G ile birlikte test eden ve bu konuda deneyim kazanan TA2T; İnternette literatür tarayarak bu araştırmalara destek veren TA3AS; ve çalışmaları derleyip özetleyen ve Antrak Gazetesinde bu bilgileri sizlerin kullanımına sunan editörümüz TA2EE , yazıları ile bahar aylarında sizleri yepyeni bir dünyaya taşıyacaklar.
Çalışmalarda, en düşük güç ile en uzak mesafede kesintisiz haberleşme, noktadan noktaya enterferansa ve frekans kirliliğine neden olmadan yapılan haberleşme, amatör amaçla amatör kurallar çerçevesinde yani hiç bir maddi çıkar gözetilmeyen haberleşme kavramlarının esas alındığını ve tüm çalışmaların bilgi ve beceriyi arttırmak amacına dönük, yer ve sürelerin kısıtlı tutulduğu, "test çalışmaları" olduğunu hatırlatmak isteriz.
Ülkemizde gerçek ve tüzel kişilerin "kendilerine ait alanlarda" serbestce kurarak çalıştırdıkları bu kişisel telekomünikasyon sisteminin, diğer ülkelerde amatörlerarası network olarak nasıl kullanıldığını ve hatta tüm insanların şehirlerde buna benzer sistemleri kullanarak İnternet servislerinden nasıl faydalanabildiklerini bu yazılarda okuyabileceksiniz.
Umarız bu teknik bilgiler ve uygulama örnekleri, amatör telsizcilerin ilgi ve becerilerinin, Ülkemizde de bilişim ve internet dünyası ile entegre edilmesine olanak sağlar.
Telekomünikasyon Kurumu'nun , Amatör Telsizcilik Yönetmeliğinde gerekebilecek düzenlemeyi yaparak, diğer ülkeler paralelinde bir uygulamayı Ülkemiz amatörlerin de hizmetine sunacağına inanıyoruz.
ANTRAK'tan sevgilerle..
TA2T
A.Tahir DENGİZ
İnşaat Yük. Müh.
(ODTÜ-71)