Teknopost
Teknopost bu ay gene wi-fi diyor, ama önce biraz güncel konulara da değiniyor. Bakalım neler var bu ay bu köşede?
OKUMUYORUZ!
Okuma özürlü olduğumuz zaten bilinen bir gerçek. Türkiye’de “Okuma! – Yazma!” sanırım hep emir kipinde anlaşılıyor. Dolayısıyla insanlarımız okumuyor ve yazmıyorlar…
En çok ta yahogroups’daki Antrak Gazetesi grubundaki yaklaşık 500 kişiden umutlanmışken, bir türlü içlerinden gazetemize yazan kimse çıkmıyor ki, bu gerçekten üzücü.
Okuma yazma ile ilgilenmek nereden mi çıktı? Wi-Fi ile ilgili internette araştırma yapayım da bu ay birşeyler yazayım dememden çıktı. Şöyle bir araştırınca internetteki makalelerden çok konu ile ilgili kitaplar çıkıverdi karşıma ona sinir oldum. Adam oturmuş 169 sayfa kitap yazmış wi-fi ile ilgili.
Bizde olsa nasıl olur aldığımız bir ütünün bile el kitabını okumayız değil mi? Gerçi bu gruba ben de dahilim ama böyle durumlarda “Aptallar deneye yanıla öğrenirler” sözü ister istemez geliyor. Şimdi “zaten tercümesi kötü el kitapcıklarından birşey anlaşılmıyor ki” demeyin. Tercümesi, okuyanı çok olsa ve eleştiri alsa kötü kalacak bir tek ürün düşünemiyorum. Bakın Microsoft ürünleri yerelleştirmeleri yıldan yıla giderek düzelmiyor mu?
Üstelik yukarıdaki gibi kitap tek örnek de değil işi ciddi tuttukları ve her hallerinden artık “bilgi toplumu” oldukları belli olan batılılar bu konuya ilişkin pek çok kitap yayınlamışlar. Bir kısmının kapaklarını yukarıya aldım fikir versin diye bunun gibi bir çok kitap var aynı konuyu ele alan.
Dönüp bir de bizim ülkemize bakıyoruz, bu kadar ilginç bir konuya ilgi duyan kişi sayısı o kadar az ki söylemeye dilim varmıyor.
Oysa demir ağlarla 10 yılda ördüğümüzden çok daha hızlı kablosuz ağlarla örmek mümkün memleketi(akıbeti demiryollarının günümüzdeki terkedilmişliği ile aynı olmaz umarım). Düşünsenize dev bir network İstanbul’un yada Ankara’nın her yerinden erişilebilen. Fena gelmiyor kulağa değil mi? Telefon parası vermeden oyun oynamak, dosya paylaşmak, internet bağlantısı paylaşmak gibi şeyler mümkün olabilir.
Tübitak Kitapları
Kitaplardan konuya girmişken Tübitak Popüler Bilim Yayınlarından bahsetmeden geçmemek lazım diye düşünüyorum.Tübitak tarafından bilim ile ilgili pek çok kitap dilimize çevrilip yayınlanıyor. Eğer bu gazeteyi okuyorsanız Tübitak kitaplarından zevk alama olaşılığınız çok yüksek! http://kitap.tubitak.gov.tr/ adresinden bu kitaplarla ilgili bilgi alabilirsiniz. Bir ikisini alın okuyun elinizden bırakamayacaksınız.
TURKCELL ve SUPERONLINE BURAYA DİKKAT! :)
Servis sağlayıcılar ne yapabilirler? İnsanlar internet bağlantılarını paylaşmaya başlayınca internet servis sağlayıcıları için bir tehlike gündeme geliyormuş gibi görülebilir. Ancak, bu aynı zamanda bir imkan ve kazanç kapısı da olabilir servis sağlayıcıları. Telekomun tekelini kırmak mümkün olabilir pek ala. Diyorum ki mesela Superonline şu Turkcell antenlerinin tepelerine birer erişim noktası koysa ve bu noktalar üzerinden internet erişimi satsa güzel olmaz mı? Evinize yakın böyle bir imkan olsa dial-up, kablo yada adsl’ye alternatif olarak üstelik telekom’u işin içine katmadan internetmek istemez misiniz? Makul bir fiyat ve iyi bir hızla ben isterim niye yalan söyleyeyim? Aslına bakarsanız bu fikir bana ait değil Amerikada servis sağlayıcılar kısa süre içersinde bu tür bir servisi sunmaya başlayacaklarmış duyduğum kadarıyla…
Neyse konuyu dağıtmadan wi-fi ile ilgili yazımıza dönelim…
Bir Müjde
Aylardır yalvarmalarım sonuç veriyor TA2T Tahir, wi-fi ile ilgili olarak TA2G Suha ile gerçekleştirği denemelerin sonuçları hakkında okurlarımıza gelecek aylarda oldukça değerli bilgiler verecek sanıyorum. Küçük bir ip ucu vereyim 90 metre girmesi gereken sinyaller çoook kilometreler gidiyor. :)
Bu ay (Mart 2003) PC World Türkiye dergisinde de nasıl kablosuz network kurulur, standartlar hakkında, çeşitli wi-fi donanımlar hakkında güzel bilgiler var. Yeni başlayanlar için güzel bir birikim olmuş. Wi-fi ilginç, şu işe bir bulaşayım diyorsanız bir tane dergi alıp okusanız fena olmaz.
Görünen o ki, wi-fi kısa süre sonra ağ ile ilgilenen herkesin bildiği birşey olacak. Amatör telsizciler olarak bizler ise acaba nasıl daha uzaklara erişiriz diye giderek ucuzlayan wi-fi donanımlara kah yeni antenler takacağız kah erişim noktalarımızı kuracak yüksek biryerler arayacağız.
Sağlıcakla kalın.