Audio Preamplifier
Hani şöyle iyi bir ses kuvvetlendiricisi yapayım önüne de kaliteli bir ön ses güçledirme katı koyayım diyorsanız bu yazı sizin için.
Gelen okuyucu istekleri doğrultusunda bu ay bir audio preamplifikatör yazısı hazırladım. Hemen belirteyim bu şemada yapılmış ve çalışmasına başarı ile devam etmektedir. Kısaca elektriksel özelliklerini belirtmekte fayda var.
Noise ref. 100mV rmsi/p……………. 85 dB
Maximum imput……………………….. 9 V rms
Maximum gain…………………………. + 26 dB
Treble control range………………….. ± 8 dB
Bass control range……………………. ± 9 dB
Vernier balance control……………… 1 dB to + 4,5 dB
Volume control channel balance…. ± 0,3 dB
Distortion (1kHz-20kHz)……………. 0,005%
Maximum output………………………. 9,5 V rms
Distorsiyon oranının çok düşük olması sanırım dikkatinizi çekmiştir. Düşük gürültü oranlı op-amp ların piyasaya çıkması ile şimdiye kadar kullanılan 741 serisi opamp lar ile ses devreleri dizayn etmek söz konus olamaz bile. Burada kullanılan opamp piyasada bulabileceğimiz bir opamp olan 5534 dür. Sunduğu düşük gürültü oranına göre fiatı çok makul sayılır. Sistemin blok şeması aşağıdaki gibi.
Bir kanal için çizilmiş olan devre şeması aşağıdaki gibi
Aşağıda baskı devre resmini göreceksiniz. Herhalde dikkatinizi çekmiştir. Devre şeması oldukça sade görünmesine rağmen baskılı devre sanki daha kalabalık görünüyor değil mi?
Devre şemasını görmnek için buraya tıklayın
Evet şemada olmayan, daha doğrusu gözükmeyen bazı ilaveler var. Bunlardan birincisi. baskılı devre stereo giriş için düşünülüp aynı baskılı devre üzerinde sağ ve sol kanal giriş ve çıkışları vardır. İkincisi, 5534 lerin 5 ve 8 nolu bacakları arasındaki 15pF lık kondansatörler, bunlar kazanç stabilitesini korumak için gerekli, bir tür kompanzasyon kondansatörü yani. Sonuncu olarak 5534'ler simetrik güç kaynağı ile beslenmekte ve bunun gereği olarak da her bir opampda dekuplaj kondansatörleri (22uF/16V) gerekmektedir. Besleme devresi üzerine konulan kondansatörler 5534'ün skopda dahi göremiyeceğiniz h.f. de ki osilasyonlarını önlemektedir. Sistemin güç kaynağı aşağıdaki gibi olup, eğer toroidal transformatör bulup kullanabilirseniz ideal olur, ancak bulunamadığı takdirde devreden uzak bir yere monte etmeye çalışın.
Baskılı devreyi görmek için buraya tıklayın.
Son olarak montajda dikkat edeceğiniz bir konu daha var. O da " * " işaretli dirençlerin %1 yada %2 toleranslı metal oksit dirneçler olması. Actif kazanç devresinde bulunan bu dirençler daha karalı çalışmasına için.
Kolay gelsin
Ali Akyol
Aşağıdaki linklerden devre şeması ve baskılı devreyi alabilirsiniz.
· BoardMaker dosyası olarak
· Ploter dosyası olarak