Adım Adım PIC Öğreniyorum – 3
Bu PIC nasil bir şeydir nasıl öğrenilir diyenler için, PIC doktoru yazıyor kaçırmayın!
Pic 16F84'de iki hafıza blok'u mevcuttur. Bunlar
1- Program memory blok
2- Data memory blok
Program memory blok 14 bit kelime boyunda ve 1 Kbyte kapasitesindedir.13 bit ile adreslenir, program bus 14 bittir. Buraya program olarak yazıp Pic içine attığımız hex dosyası bilgileri yazılır, gerekirse silinir ve tekrar yazılır.
Data memory alanı RAM ve EEPROM olmak üzere iki tiptir. RAM alanına programın çalışması sırasında işlenen bilgiler yazılır. Data memory alanında SFR ve GPR registerler bulunur.
Pic 16F84'ün en önemli registerleri şekilde görülmektedir. 68 GPR alanında bizim tanımladığımız:sayaç, timer vs. gibi registerler yazılır.
Write Register: 16F84 içinde RAM bellek alnında, görülmeyen, direk ulaşılmayan, adresi olmayan, geçici bir depolama alanı vardır, burası "Write Register" dir. Bu registerler içine yazılan bilgiler başka registerlere aktarılır ve write register bu aktarma işleri için gecici aktarma alanı olarak kullanılır. Aritmetik ve atama işlemleri bu sayede yapılır.
Register adreslerinin bazılarını bilmek programlama işlemleri için önemlidir. Inc. dosyası kullanıldığında, register tanımları yapmaya gerek yoktur fakat temel ve en çok kullanılan registerlerin adreslerini ezbere bilmek gereklidir.
Örneğin:
PORTA EQU H'05'
PORTB EQU H'06'
STATUS EQU H'03'
TRISA EQU H'85'
TRISB EQU H'86'
Gibi registerler en temel registerlerdir, programlamada ilerledikçe diğer register adresleri de otomatikman bellekte kalır veya inc.dosyası kullanımı alışkanlığı ile tamamen bellekten silinir.
Aşağıda ileride gerekli olacak register ve onların bit kısaltmaları verilmiştir. Programlama esnasında, register bitleri, kısaltma olarak da yazılabilir. Inc. dosyalarında bunlar tanımlanmıştır.
Tabloyu daha büyük görmek için üzerine tıklayabilirsiniz!