“Ahh, bu benim aklıma gelmişti” dedirtecek bir buluş. Dokunmadan dokunmatik gibi ekranı kullanmak. Aslında gözümüzün önünde duran bir iki teknolojiyi birleştirdiniz mi oluveriyor.
Bunu birleştirenlere gelince Eliptic Laps firması.
İşin özü şu. Artık patentli bir teknoloji (yani geç kaldınız) olan “Touchless human/machine user interface for 3D navigation” yani 3 boyutlu dokunmasız insan/makina kullanıcı arabirimi basitce nasıl çalışıyor diyorsanız buyrun filmini seyredin.
http://www.youtube.com/watch?v=tuAIckCTaNo
İşin ilginç yanı, öyle ele eldiven giyme, parmaklara sensör takma, gibi detaylarla uğraşmaya gerek kalmamış olması. 1 metre uzaklığa kadar 3 boyutlu bir şekilde el hareketlerini tanıyarak istediklerinizi ekranda yapıyorsunuz. Aklıma lisede nefret ettiğim üçgenin hipotenüs’ü ile ilgili matematik dersleri geldi hemen. Kimbilir belki de aynı mantığı 3 boyutlu uzayda kullanmışlardır. Sanırım iki adet kamera bu işi kotarabilir. Ancak ya şu dokunmadan işleyen mousepad’e ne denebilir bilemiyorum.
http://www.youtube.com/watch?v=Jyx3hMq0Axg
Teknolojinin cep telefonlarına bile uygulanabilecek olması ise kullanım alanlarını bir anda çok genişletiyor.
Uygulama alanları ise doğrusu heyacan verici. Örneğin tıpta kullanımı olabilir. Siteril ameliyat ortamlarında cerrahların IT itiyaçları bu yolla kolayca karşılanabilir. Buna dişçileri ve veterinerleri de ekleyebilirsiniz.
Oyun sektöründe keyifle karşılanabilecek bir arayüz. Oyunları dokunmadan belli bir mesafeden oynamak keyifli olabilir.
Dokunarak kullanılmasının problem oluşturabildiği durumlar nedeniyle halka açık alanlarda kullanılan bilet satış makineleri, bilgi sistemleri, bankamatikler bu teknolojiyi kullanabilirler.
Özetle, iyi bir Ar-Ge projesi olduğu ve gelecekte pek çok alanda kulllanılabileceği açık olan bir yenilik. Norveç Hükümeti ve üniversiteleri de projeye destek vermişler.
İyi yanları:
Ekranda, parmak izi kalması sorunu kalmayacak.
Televizyonunuzu uzaktan kumanda olmadan kullanabileceksiniz.
Oto Servisleri gibi kirli, yağlı işlerde klavye ve ekran temasına gerek kalmayacak.
Cep telefonlarına uygulanabilecek halde.
Kötü yanları:
Gece, sesi kısayım derken tüm komşuları ayağa dikebilirsiniz (malum henüz yeni teknoloji düzeltilecek yanları olabilir)
Kullanımı öğrenmek zor olabilir. Ancak bunun aşılabilecek bir konu olduğunu düşünüyorum (Bilgisayarda fareyi elinize ilk defa aldığınız dönemi düşünün).
Belli bir mesafe yakınlığı gerektiriyor.
Microsoft’un reklamlarını yaptığı dokunmatik işletim sistemi (surface) daha pazara sunulmadan böyle bir rakip karşısında ne tepki verecek (bir satınalma, ufuktan göz kırpabilir mi acaba?) merak ediyorum…