100 mW PLL Kontrollü FM Verici
100 mW'Lık PLL'li FM verici yapımı
SELAMLAR,
Değerli Antrak Gazetesi okurları bu ay bir ara uygulayıp çalıştırdığım çok kararlı çalışmakla birlikte berrak bir sese sahip olan 100 miliwatt gücündeki vericinin yapımı hakkında size bilgi vermeye çalışacağım.
Vericimiz ; osilatör, PLL, mikro işlemci, ses limiter, konuşma bandı filtresi, ses önyükselteç ve rf tampon katlarından oluşmakta.
Çalışma şekli olarak şu şekilde çalışmakta ; kapasitif mikrofona gelen ses bir konuşma bandı filtresinden geçirilir. Filtrelenmiş ses BA3308 limiter entegresine girer burada belirlenen alt ve üst limite göre ses düzenlenerek MC4558 ses ön yükselteç entegresine girer burada da bir yükseltme işlemi yapıldıktan sonra ses BB329 varikap diyodu üzerinden osilatöre biner. Devrede bulunan mikrofon kazanç trimpotu ile ses kazancı kolayca ayarlanabilir. Devdemizde kullanılan osilatör MB1502 PLL entegresiyle tam uyum içerisinde gürültüsüz bir şekilde çalışmaktadır. 16F628A mikro işlemci entegreden MB1502 PLL entegresine gerekli data bilgisi dipswich kombinasyonuna göre yollanır ve PLL kilitler. Sonrasında osilatör çıkışı bir trimer üzerinden BFR91A ile yapılmış yükselteç katına uygulanır. Gerekli ayarlamadan sonra anten çıkışından 100 miliwatt güç alınır.
Devremizin Proteus baskı devre çizim programında hazırlanmış çizimi aşağıdaki gibidir.
Devreyi çift tarafı bakırlı olarak yapmak isteyenler için üst katmanda yukarıdaki gibidir. Devre tek tarafı bakırlı pertinastada gürültüsüz ve çok kararlı bir şekilde çalışmaktadır.
FM verici devremizde kritik sayılabilecek bir nokta osilatörde kullanılan bobindir. Osilatörde kullandığımız bobini bir tv tamircisinin hurdalarından kolayca şu şekilde yapabilirsiniz. Aşağıda fotoğrafta göreceğiniz bobin tv ara frekansında kullanılan 5.5mhz muayyendir. Bu muayyeni sökerek içindeki sarımı boşaltın. Daha sonra televizyon tüpünün boğazındaki saptırma bobini olarak tabir edilen bobin telinden aşağıdaki resimdeki gibi 145.500 frekansı için 3 tur sarın. Bir frekans metre ile osilatör çıkışını ölçtüğünüzde frekans metreden PLL'nin kararlı bir şekilde kilitlemesi için 145.000 gibi bir frekans okumalısınız.
ÖRNEK BOBİN SARIMI:
Devrenin güç ayarlamasını aşağıdaki resimde görülen tipte bir cihazla yapabileceğiniz gibi araba teyplerinin ön panelinin aydınlatmasında kullanılan 12V minik ampullerlede yapabilirsiniz. Tabi bu tip bir ayarlama çokta sağlıklı olmaz ama hiç görmeden yapılan bir ayardan da iyidir.
Aşağıdaki resimde 145.500 ve 145.725 frekanslarında güç ve frekans ölçümü görülmektedir.
Uygulamanın alttan görünüşüne ait bir fotoğraf.
Uygulamanın üstten görünüşüne ait fotoğraf.
Uygulamayı yapacak herkese başarılar dilerim. Dilimin döndüğünce fazla teknik bir dil kullanmadan yapım aşamalarını anlatmaya çalıştım. Uygulamayı yinede yapıp çalıştıramayan olursa bana sukruozkarabacak@hotmail.com adresinden ulaşabilirler. Ayrıca uygulamaya ait daha fazla fotoğraf için http://picasaweb.google.com/33elektronik adresini ziyaret edebilirsiniz.
Ekte verdiğim klasörde devreye ait çizim ve işlemci için program dosyaları bulunmaktadır.
alt katman
komponent
komponent ölçülü
MB1502.hex
üst katman
ŞÜKRÜ ÖZKARABACAK