741’in iç Yapısı
741’in iç yapısı |
Yazar: T. Yücel Mayadağlı
741, neredeyse 1960 lardan bu yana, bir çok yarı iletken üreticisi tarafından üretilen elektronik bir malzemedir. İçerisinde iki adet amplifikatör bulundurur. İç yapısı ise aşağıda gösterilmiştir.
•Diferansiyel giriş amplifikatörü: Q1, Q2, Q3 ve Q4; Q5 ve Q6 diferansiyel kat için akım aynası oluştururlar. Q7, akım aynasının kazancını artıran yardımcı transistördür. ”beta helper transistor” olarak adlandırılır. Q8 ise bias akım kaynağıdır.
•Akım aynalarının biaslanması: Q8 ve Q9, Q10 ve Q11, Q12 ve Q13 den oluşan akım aynaları tüm op-ampın bias akım kaynaklarını oluştururlar.
•İkinci amplifikatör: 50Ω luk emetör dejenerasyon dirençli, Q17 den oluşan ortak emetör kuvvetlendiricidir. Q15 transistörü diferansiyel giriş amplifikatörü çıkışı ile ikinci amplifikatör girişi arasında tampon kat olarak görev alır. 30pF lık C1 kapasitesi ise kompanzasyon (pole-splitting/Miller compensation) görevini üstlenir.
•Push-pull çıkış katı: ana yapı Q14 ve Q20 transistörleri ile oluşturulur. Bu transistörlerin biaslanması VBE multiplier olarak adlandırılan ve üzerinde yaklaşık 1.6V gerilim düşümü bulunan bir devre ile sağlanır. Q16 transistörü ise pozitif çıkış akımları için akım sınırlamasını gerçekleştirir.