Alan Şiddeti Ölçen Dandik Cihaz
Evde bulabileceğiniz malzemelerle alan şiddeti ölçen cihaz yapmaya ne dersiniz? (Önceden hurdalıklardan malzeme alınması ve tomurcuk çayı içilmesi gerekiyor!)
Değerli amatör arkadaşlarım,
Geçenlerde benim Dandik Anten (Dandik Anten Nasıl Yapılır?) purocemi imal etme cesaretini gösteren bir arkadaşımızdan mail aldım. Kendisi (özetle) bu anteni imal ettikten sonra denediğini ve çok mükemmel sonuç aldığını yazmış. (kendisine teşekkür ediyorum)
Bu mail, bana yeniden teknik bir konuda yazı yazma cesareti vermiş oldu. Böylece, sizler de benim sahip olduğum elektronik dehadan istifade etmek şansına ikinci kez sahip olmuş bulunuyorsunuz.
Aşağıda, amatör VHF frekanslarda (144 MHz) ve yakın çevresinde güvenerek kullanabileceğiniz bir “Alan Şiddeti Ölçme Cihazı”nın devresini ve montaj özelliklerini bulacaksınız. Bu devre, prensip olarak çok zor ve karışık olmasına rağmen, dikkatle okunur ve özenle imal edilir ise, çok net sonuç verir. (devrenin Patent Hakkı elbette bana ait olmasına rağmen, size bedava verdim gitti..! )
İmalat sonrası denemelerde sonuç alınamaz ise, en yakın Cumhuriyet Savcılığı’na başvurulmalı ve suç duyurusu yapılmalıdır.
MALZEME ve MONTAJ
1. Hurdacıya gidilir, bir adet “Mikroampermetre” bulunur, uygun fiata alınır. (mili değil mikro..!)
2. Bir adet teneke çay kutusu bulunur. Çayın markası önemli değildir. Önemli olan; teneke çay kutusunun yuvarlak kapak deliği ile Mikroampermetre’nin kadran dış çapının uyumlu olmasıdır.
3. Bir adet hurda transistörlü radyodan bir adet teleskopik anten sökülür. Anten boyu, sonuna kadar açıldığında 50 cm. Olacak şekilde son parçaları lehimlenir. (sizin güzel hatırınız için 51 cm’ yi de kabul ederim)
4. Antenin gireceği yer teneke kutuda delinir ve somun sıkılarak anten sabitlenir.
5. Yaşı 40’ın üstünde bir amatöre danışılır ve bir adet “Germanyum Diod” bulunur. Büyük ihtimalle bedava alınır ve “napcan lan bu modası geçmiş diodu” şeklindeki sorular sözlü olarak cevaplandırılır.
6. Şemada gösterilen devre imal edilir. (diodun (+) ucunun mikroampermetrenin hangi ucuna bağlanması gerektiği, imalatı yapan kişinin hayal gücüne bırakılmıştır)
7. Hayırlısı neyse o olsundur.
KULLANIM ÖZELLİKLERİ
1. Bu cihaz Walla Billa çalışır.
2. Aşağıdaki test biçimleri bu cihazın marifetleri arasında olup, cihaz hiç yanılmaz..!
SORU: benim cihazımın çıkışı mı daha yüksek..? Yoksa arkadaşımın cihazının mı..?
CEVAP: Dandik Cihaz bir masanın üzerine yerleştirilir. Her iki el cihazı, antenlerinin Dandik Cihaz antenine uzaklığı eşit olacak şekilde masanın öbür ucuna konur. Cihazların mandalına teker teker basılır ve mikroampermetrenin gösterdiği değerler karşılaştırılır. Test sırasında ibre sonuna kadar dayanıyor ise, Dandik Cihaz biraz daha uzaklaştırılır!
(not: mandala basmak için, her iki cihazın yaka mikrofon kablosu kullanılır ise, “insani enterferans” ve rekabete dayalı hile ihtimali en aza indirilmiş olacaktır.
SORU: VHF cihazıma cubuk anten yaptım ama SWR Metre olmadığı için ayar yapamıyorum.
CEVAP: Dandik Cihaz ve telsiz, uygun mesafe ile yerleştirilir. (Uygun mesafe demek, mandala bastığınız anda ibrenin sonuna kadar dayanmadığı, ortalarda dolaştığı mesafe demektir.) El imalatı antenin boyu özellikle biraz uzun tutulur. Mandala basılır ve Dandik Cihazın kadranındaki değer not edilir. Anten boyu 5 mm kesilir. Mandala basılır ve yeni değer not edilir. Anten boyu 5 mm daha kesilir ve yeni değer tekrar not edilir. Bu işlem tekrarlanır ve Dandik Cihaz kadranındaki maksimum değere tekabül eden anten boyu bulunmuş olur. ( Bu değerin bulunabilmesi için anten boyunu gereğinden fazla kesmiş olacağınız için, anten yeniden imal edilir ve eskisi çöpe atılır!)
SORU: Yönlendirilmiş (tevcihli) anten yaptım. Performans grafiğini merak ediyorum.
CEVAP: Anten ve Dandik Cihaz “uygun” mesafeye konur. !0 derecelik aralıklarla yönlü anten cevrilir ve her seferinde mandala basılarak kadrandaki değer not edilir. Sonuç değerler grafik olarak çizilir.
SORU: Telsiz cihazımı tamir ettim, acaba çıkış yapıyor mu?
CEVAP: Tamir edilen cihaz basit bir çubuk antene bağlanır, mandala basılır, Dandik Cihaz kadranındaki ibre oynuyor mu diye bakılır. Bu test sonucunda dikkat edilmesi gereken husus; (1) eğer ibre oynuyor ise çıkış vardır. (2) eğer ibre oynamıyor ise çıkış ya vardır, ya da yoktur! İbre oynamamakta israr ederse, portatif teyp cihazına bir Oyun Havası konur ve tekrar deneme yapılır. İbre yine de oynamıyor ise, telsiz cihazınızın çıkış yapamadığı net olarak anlaşılmış olur.
SORU: Çatı antenine bağladığım cihazımda “kaçak” RF var mı?
CEVAP: Dandik Cihaz telsiz cihazınızın çatı antenine bağlandığı kablo konnektörüne yaklaştırılır ve mandala basılır. Eğer ibre oynuyor ise, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Daire Başkanlığı’na dilekçe yazılır “antenimde kaçak var” diye ifade verilir.
SORU: İmal ettiğim Dandik Cihaz suya düştü, ne olur..?
CEVAP: Islanır.
İmalat sonucu görüş ve eleştirilerinizi beklerim: 0.312.361 23 56 veya ta2cip@antrak.org.tr