Alarm Projesi
Arabanıza ALARM Taktıracak Paranız Yoksa… |
Bu devreyi TA3AS bulup bana önerdi, ben de çok sevdim ve aşağıda göreceğiniz gibi Türkçe olarak yeniden düzenledim.
Bu basit devre, parlak ışık vermek suretiyle yanıp sönen çok basit bir LED devresi. Arabanızı hırsızlık girişimleri karşısında koruyacağı öngörülen pahalı ALARM sistemlerini taktırmaya paranız yetmiyorsa, en azından bu devreyi yapabilirsiniz. Arabanızın uygun noktasına (noktalarına) monte edeceğiniz LED, aşağıda liste olarak verilen değerlere uygun olarak yanıp sönecektir. Amatör hırsız adayları, arabanızda ALARM olduğunu düşünecek ve uzak duracaktır. Deneyimli profesyonel hırsızlar ise, bu gibi basit numaraları yemez… Ama siz yine de deneyebilirsiniz. Zararı yoktur, faydası olabilir.
Bu sayfayı inceleyecek bütün okurların, yukarıdaki devreyi anlayabilecek düzeyde İngilizce bildiğine eminim. Bu nedenle, devre şemasının orijinal halini bozmadım.
Devrede göreceğiniz elektronik parçaların hiçbiri kritik (vazgeçilemez) değerlere sahip değildir. Kendi çekmecelerinizde bulacağınız, eski denemelerinizden sökeceğiniz benzer parçaları pekala kullanabilirsiniz.
İlk bakışta görebileceğiniz gibi, devrede kullanılan 470 Ohm direnç (R3), LED’in parlaklık düzeyini belirliyor ve devredeki akımı 20 mA civarında tutuyor. (390 Ohm da kullanılabilir.)
Devrede Yeşil veya Sarı LED kullanmaya karar verirseniz, daha fazla akım çekeceğini önceden hesap ederek 470 Ohm’luk direnci daha uygun bir dirençle değiştirebilirsiniz.
Yanıp sönme fonksiyonu, R2 ve C1 tarafından kontrol ediliyor. R2 x C1 x 3 (yani üç katı) gibi düşünürseniz, zaman parametresini yaklaşık hesaplama imkanınız olacaktır.
R1, Q1 için “bias” oluşturuyor. Bu değer, kondansatör devre dışı kaldığında Q2’yi doyum noktasına getirmeyecek kadar düşük olmalı. Devrede beklenen osilasyon sağlanamıyorsa, R1’in çok düşük veya R2’nin çok yüksek değerlere sahip olduğunu düşünebilirsiniz.
D1, uzun süreli (ağır iş yükü ) durumlarında Q1’in baz ayağına geri dönüş voltajını 0.7V mertebesinde kontrol altında tutuyor. 6V – 9V gibi devre beslemelerinde, D1’i hiç kullanmamak da düşünülebilir.
PARÇALAR
R1 = 10M, 5%
R2 = 1K – 100K, 5%
R3 = 470, 5%
C1 = 0.47uF – 10uF/25V
D1 = 1N914
Q1 = 2N3904
Q2 = 2N3906
Led = parlak kırmızı LED
Aşağıdaki tabloda da, 3V – 12V arasında değişen besleme durumlarında, R1, R2, R3 ve C1 için kullanmayı düşüneceğiniz farklı değerler için, dakikada 15 ile dakikada 140 yanma-sönme hızları bulacaksınız. Yani (örneğin) sizin arabanıza monte edeceğiniz sahte ALARM devresinin saniyede 1 kez (dakikada 60 kez) yanıp sönmesini istiyorsanız, Direnç ve Kondansatör değerlerini ona göre seçeceksiniz, besleme voltajını da ona göre ayarlayacaksınız.
Bu güzel yazı için Tony van Roon kardeşimize selam ve sevgilerimizle…
TA2CIP – Ahmet Sonmez – www.antrak.org.tr/~ta2cip