Cep Telefonunuzun Vericisi Çalışıyor mu?
Telefonunuzun vericisini test etmek için yapılacak çok basit bir devre
Eski germanyum diyotlar en çok parlaklığı verecektir, ama diğer diyotlar da işe yarayabilir. Anten tam dalga boyu için 30cm bakır tel veya aluminyum şeritten yapılmış bir quad antendir. LEDin yüksek frekanstaki iç kapasitesi yüksek olduğundan, diyot seçimi OA91, OA95, OA79 veya AA119 gibi bir germanyum diyotla yapilirsa DC (gibi) olan akım ile LED parlayacaktır. 1N914 veya 1N4148 de işe yarayabilir.
Devreyi denemek için cep telefonunu üzerine koyduktan sonra bir numara çevirin. Sayısal paketlerin cep telefonundan gönderilmesi esnasında LED yanıp sönecektir. Aynı şekilde cep telefonu çalmaya tam başlarken şebeke ile haberleşmesi sırasında LEDin yanıp söndüğünü göreceksiniz.
Okuyucu görüşü :
Antrak Gazetesi'nin Ekim 2010 sayısında yayımlanan Tunç Gündoğdu yazısını beğeniyle inceledim. Neden beğendiğimi aşağıda kısaca özetlemeye çalışacağım. Yazıyı inceleyen diğer Antrak okurlarını da görüş ve düşüncelerini yazmaya davet ediyorum.
1. Elektronik devre tasarımlarında, tasarım amacına yönelik pozitif sonuçlar elde edebilmek için ille de karışık, karmaşık, sofistike devrelere ihtiyaç olmayabiliyor. Bir de bakıyorsunuz, düşünebileceğiniz en basit bir devre, mükemmel sonuç veren bir cihaz olarak karşınıza çıkıyor. Bir anlamda, Amerika'yı yeniden keşfetmiş oluyorsunuz.
2. Cep telefonlarının beyin kanseri yaptığına ilişkin iddialar, bilindiği gibi çok uzun yıllardan beri gündemdeki yerini koruyor. Halkımız, bir taraftan cep telefonunu kafasına dayayıp, saatlerce konuşumakta sakınca görmüyor ama evine 30 metre mesafedeki baz istasyonunun kanser yapma ihtimalinden huylandığı için belediyeye dilekçe veriyor. Oysa bilindiği gibi, elektromanyetik dalga yayılımının gücü, uzaklığın karesiyle ters orantılı. Yani, yayın odağına 1 cm. mesafedeyseniz ve 1 birim etkileniyorsaniz, mesafeyi 2 cm. olarak arttırdığınızda ¼ birim etkilenmeniz sözkonusu oluyor. Tunç Gündoğdu'nun önermiş olduğu devre, herkes tarafından imal edilebilecek basitlikte. GSM telefonların ve baz istasyonlarının ne kadar etkili (ne kadar zararlı) olabileceği konusunda tereddüt ve korku içinde olanlar, bu devreyi pekala imal edebilirler ve başkalarının sözlerine inanmak zorunda kalmadan kendileri deneyebilirler.
3. Tunç Gündoğdu projesi, bana 2001 yılında, yine Antrak Gazetesi'nde yayımlanmış olan "dandik" bir devreyi hatırlattı. http://www.antrak.org.tr/gazete/022001/ahmet.htm Bu devrede LED yerine basit bir mikro-ampermetre kullanılmıştı. Prensip aynı. Devre çok basit, ama LED kullanımı ile herkesin deneyebileceği bir imkan yaratılmış oluyor. Bu nedenle bana göre proje çok başarılı… Şimdi buyurunuz deneyiniz efendim. Bakalım kafanıza dayadığınız GSM telefonunuz mu daha parlak ışık veriyor, yoksa yakınınızdaki bir baz istasyonu mu J
Tunç Gündoğdu'ya ve Antrak okurlarına selam ve saygılar sunarım.
TA2CIP
Ahmet Sönmez