Dandik Oto Anteni
Araba için gerçekten başarılı ve düşük maliyetli bir telsiz anteni yapmak isteyenler kaçırmayın.
‘Dandik’ anten purocelerini yazıp çizerken neyi amaçladığımı okuyuculara daha önceki yazılarımda ifade etmeye çalışmıştım. Tekrar özetlemem gerekirse; ‘ANTEN’ denen şey, cihazın gözü-kulağıdır… Anten ne kadar iyi olursa cihazın performansı o kadar iyi olur… AMA / FAKAT / LAKİN iyi bir anten kurmak için çuval dolusu para harcayıp USA markalı donanım getirtmeniz ‘gerekmeyebilir’ !
Aşağıda, yaklaşık 8 yıl önce ‘TA2CIP Dandik Laboratuvar Tesisleri’nde icat ederek amatör istasyonların kullanımına sunduğum VHF ‘ Mıknatıslı Oto Anteni purocesini bulacaksınız. (Bakınız Şekil 760)
Deneyin… Memnuniyetinizi arkadaşlarınıza, şikayetlerinizi ve sorularınızı 0.312.361 23 56 numaralı telefona bildirin. (..Aile salonumuz yukarıdadır)
Mıknatıslı anten denen şey, otomobiline sabit anten takmak istemeyenler için mükemmel bir çözümdür. Doğru imal edilmiş bir mıknatıslı anten ile, sadece aracınızda değil, balkon korkuluğunda, çatı saçağında, inşaat şantiyesinde, teknede… kısacası anteni mıknatısla yapıştırabileceğiniz demir-çelik-nikel yüzeyi bulunan herhangi bir noktada çok iyi sonuç alabilirsiniz. Anten tabanını yapıştıracağınız metal yüzey ne kadar büyük olursa, anteninizin ‘ground-plane’ ihtiyacı o kadar iyi karşılanmış olur. (..veya en azından psikolojik olarak siz öyle zannedersiniz.) Gittiğiniz yerde veya kullandığınız/bindiğiniz araçta VHF telsiz kullanacaksanız, anten kurmak için matkap, çekiç, tornavida, gergi teli, çivi, vida, lehim… gibi malzemeye de ihtiyaç yok… Arabanızı, teknenizi matkapla delip vidalamak derdi de yok. Mıknatıslı anteni yapıştır, telsizi aç… İşin bitince mıknatıslı anteni sök, bagaja at.
MALZEME….
1. Herşeyden önce iyi ‘Guwwatli’ bir mıknatısa ihtiyacınız var. Atnalı biçiminde veya çubuk olmayacak, yuvarlak olacak. Bu amaca yönelik olarak benim bugüne kadar kullandığım ve mükemmel sonuç aldığım mıknatıslar, bozulmuş ve hurdaya çıkmış bilgisayar Hard-Disk donanımı içinden söktüğüm mıknatıslar oldu. (Yassı, yaklaşık 100 mm çapında ve inanılmaz bir çekim gücü var… Hatta TA2EG bu mıknatıslardan birini bizim eski binadaki sobaya yapıştırırken parmağını kıstırmıştı..!) Bunlardan bulamazsanız, hurdaya çıkmış audio (hoparlör) mıknatıslarını da deneyebilirsiniz. Kırmadan çıkartabilirseniz ortası boş, simit gibi bir mıknatıs elde edersiniz. Çapı 100 mm.den küçük olmamak şartı ile iyi sonuç alabilirsiniz. Çapı daha küçük olursa anten rüzgardan devrilir.
2. Antenin üstüne oturacağı ayak için, mıknatısın çapına uygun (örneğin 70 mm çapında) silindirik bir imalata ihtiyaç olacak. Antenin kaidesi (El-Kaide) için ben bugüne kadar MDF adı ile bilinen malzemenin 18 mm kalınlığında satılan plakalarından artan hurda parçalardan yararlandım. (Marangoz arkadaşınız varsa isteyin… Hatta kesimini de ona yaptırın.)
3. BNC konnektör (ler) gerekiyor. Bir adet, anteni telsize bağlayan kablonun cihaz tarafındaki ucuna… Bir adet mıknatıslı ayak tarafına… Bir adet de kamçı anten çeliğini ‘El-Kaide’ye takıp sökmek için. (Biri dişi ikisi erkek BNC) Yok eğer anten çeliğini ‘El-Kaide’ye sabit imal etmek işinize geliyorsa, kablonun cihaz girişine bir adet BNC bulmanız yeterli olacak. Bu durumda ince bir delik delin, çeliği El-Kaide’ye sıkıca geçirin, kabloya bağlayın ve izole edin.
4. RG58 niteliğinde yeteri kadar anten kablosu ( 50 Ohm ) (Biraz ince ve esnek olanlarından seçerseniz rahat edersiniz. Yanlışlıkla RG59 kullanmayın..!)
5. Kamçı anten olarak kullanılacak 1.5 mm çapında (veya daha ince, daha kalın her neyse…) çelik tel/çubuk. (Ben bugüne kadar hurdacıdan bulduğum Motorola LPB polis telsizleri için üretilmiş ve ihtiyaç fazlası olarak hurdacıya düşmüş çelik anten çubuklarını kullandım. Yukarıya çıktıkça incelen çelik yapısı mükemmel bir sağlamlık ve esneklik sağlıyor)
6. Lehim, daralan boru, 404 veya muadili çift tüplü yapıştırıcı, sprey boya… imalat sırasında can sıkıntısını engellemek için çay/kahve/bira/şarap/rakı, bu malzemeyi uygun bir tempoda tüketebilmek için bardak/fincan/kupa/kova vs. İhtiyacınız olacaktır. Listenizi önceden iyi yapın, sonra işin yarısında çarşıya çıkmayın..!
İMALAT…
1. Marangozların, elektrikçilerin buvat deliği açmak için kullandığı yuvarlak testereler var. Uygun çaptaki olanını matkapa takıp MDF plakadan silindirik bir parça çıkartın. Böylece elinizde 18 mm yüksekliğinde ve yaklaşık 70 mm çapında bir ‘Kaide’niz olacak.
2. Eğer anten çeliğini de sökülebilir yapmak istiyorsanız, bu parçanın (El-Kaide) üst ortasına BNC konnektörü sıkıca vidalayarak yerleştireceğiniz bir delik açın. BNC’yi vidalarken biraz 404 sürmeyi unutmayın.
3. Anten çeliğiniz yaklaşık 510 mm uzunluğunda olacaktır. SWR ölçme imkanınız varsa 520 mm olarak imal edin sonra 2 mm parçalar halinde keserek kısaltın. (TA2FU benim ilk yaptığım anteni yavaş yavaş keserek ayarlamıştı… Fakat son kestiği parça biraz uzun olduğu için ayar tutmamıştı ve çeliği çöpe atıp anteni yeniden yapmıştık..! Bu nedenle küçük parçalar halinde kesin.) Eğer BNC kullanarak anteni mıknatıslı kaideden söküp takmayı düşünüyorsanız, çeliğin alt ucunu eğeleyerek inceltin ve BNC’nin iğnesini sökerek doğrudan çelik ucu iğne gibi kullanın. Anten çeliğini BNC’nin ortasından aşağı geçirirken, daralan boru veya benzer bir detayla izole etmeyi unutmayın. Yaptığınız imalatın tamamını 404 akıtarak dondurun. Anten çeliğinin üst ucuna da bir damla 404 dokundurun ve damla şeklinde donuncaya kadar elinizde çevirin. (Böylece kimsenin gözüne girip başınıza bela olmaz.)
4. El-Kaide’nin yanından, RG58 kablonun sıkıca gireceği çapta ikinci bir delik delin. (Yani BNC üstte olacak ve anten çeliğinin sökülüp takılması için görev yapacak, anten kablosu ise El-Kaide’ye yandan girecek.)
5. El-Kaide’nin altını halka biçiminde oyun ve parçaları alttan lehimleyebileceğiniz ölçüde bir boşluk yaratın. 35 mm çapında ve 8 mm derinliğinde bir yuva yeterlidir. (Eğer anten çeliğiniz sabit olacak ise BNC’ye gerek yok, El-Kaide’nin altına açtığınız oyuğu ona göre detaylandırın.)
6. Kablo ve BNC lehimlerini yaptıktan sonra, El-Kaide’nin altındaki oyuğu silikonla doldurun ve rutubet almasını engellemiş olun. (Elbette ölçü aleti kullanacaksınız ve kısa devre olup olmadığını her aşamada kontrol edeceksiniz.)
7. Yuvarlak mıknatısın metal gövdesi ile BNC’nin şase ucunu uygun bir biçimde irtibatlandırın. TX sırasında anten kendisine ground-plane bulduğunu zannetsin.
8. El-Kaide’yi mıknatısın üzerine 404 ile yapıştırın, arabanızın boyasını çizmemesi için mıknatısın altına Derby benzeri esnek bir yapıştırıcı kullanarak muşamba/naylon benzeri bir şey yapıştırın.
9. Yaptığınız imalatı sellülozik sprey boya ile boyayın ve iyice kurutun. Seçtiğiniz boya rengi kırmızı, mor gibi olsun ki, mahallenin çocukları gelip ‘..Abü bu ney..?’ diye sorsun.
KULLANIM…
1. Yaptığınız mıknatıslı anteni arabanızın bagajında rahatça taşıyabilirsiniz. Anteni teknede kullanacaksanız, arabanızın bagajında değil, teknenin bagajında taşıyın. Teknede bagaj yoksa puroceyi çöpe atın ve kendinize cep telefonu alın.
2. Anteni arabanızın çamurluklarına değil, tavanın en üstüne ve tam ortasına yapıştırırsanız en iyi sonucu alırsınız. UNUTMAYIN tavana ve en ortaya..!
3. Anten kablosunu arabanın tavanından içeri alırken kesinlikle ama kesinlikle pencereyi açıp pencere boşluğundan geçirmeyin. Kapıyı açıp kapatırken kabloyu kopartırsınız veya bir yere takarsınız. Kabloyu kapı boşluğundan alın. (Bırakın kapı fitili kabloyu sıkıştırsın, kapıya da kabloya da hiç bir zararı olmaz.) UNUTMAYIN pencereden değil kapıdan…!
4. Cihazınızı kapı içine veya ön panoda uygun bir noktaya monte edilecek şekilde kullanın. Bunun en iyi çözümü, her cins cep telefonunu sıkıştırarak tutabilen basit telefon ayakları var, onlardan alın.
Yaklaşık 3 yıl içinde bu antenlerden 20-25 tane kadar yapmış ve amatör arkadaşlara hediye etmiştim. Kullananların memnun olduğunu hatırlıyorum. Benim elimde bir tane bile kalmadığı için fotografını bu yazıya koyamıyorum. Elinde benim yaptığım ‘Mıknatıslı Dandik Oto Anteni’ bulunan arkadaşlar uygun bir fotograf çekip Editör arkadaşımıza iletebilirlerse, bu eksiği de gidermiş oluruz. ALOOooOO..! TA2P, TA2T, TA2DU, TA2Q, TA2FU, TA2COH, TA2YOF, TA2MG, TA2CBA, TA2CRG daha yazayım mı..?! TA3AS, TA2FR, TA2CHC… hepinizde bu antenden en az birer tane var. Hepinizde var ama bende YOK. Hadi şimdi fotograf çekip Editör’e mail atın.
Herkese kolay gelsin…. ;-))
TA2CIP
Ahmet Sönmez
The ‘lüzumsuz işlerden vakit bulduğunda
Mimarlık da yapan amatör telsizci mucit