Dandik TV Anteni
Aslında başarısız gibi görünse de vericiye çok yakın bölgelerde harika çalışan bir tv anteni purocesi. Yapmasanız da okumakta fayda var…
Valla çok moralim bozuldu ;-((
İstek üzerine anteni yaptım gönderdim ama sonuç iyi değil. Ne yapalım..! Bazen iyi sonuç alamazsınız.
Ankara’da Cinnah caddesi üzerinde batıya bakan bir balkonun iç kesimine bir TV anteni koyacaksınız ve bilgisayardaki TV kartının anten girişine kadar kablo döşeyeceksiniz. Yönlendirilmiş (tevcihli) anten yapma imkanınız yok çünkü yayın hangi yönden geliyor bilmiyorsunuz. Bunun anlamı; “director”, “reflector” ve “dipole” grubunu hangi tarafa çevireceğinizi bilmiyorsunuz. Üstelik balkonda görüntü kirliliği yaratacak kollu-bacaklı bir şey de istemiyorsunuz.
Bu arada küçük bir problem daha var; o bölgede izlenebilen TV yayınlarının frekansını da bilmiyorsunuz. Sorduğunuz “uzman” arkadaşlarınız, “..valla 600 MHz. İle 640 MHz. arasında olabilir veya daha düşük veya çok daha yukarıda da olabilir” diyerek size çok yardımcı oluyorlar…!
Bu durum karşısında yapılabilecek tek şey; “…kafadan uydur, tutarsa tutar” formülü ile kibar görünüşlü bir anten yapmaktan ibaret. (Tutsaydı iyiydi de… Galiba bu sefer tutmadı..)
Lafı fazla uzatmadan “Puroce”nin detaylarını veriyorum…
Kalın bakır telden 4 adet çember yapılır. Bu çemberler 45 derece açı ile yerleştirilecektir.
Çemberlerin çapı, (bilinmeyen yayın frekansı ile belki rezonansa gelir gibi bilim dışı bir temenni ile) 4 değişik ölçüde imal edilir. (bkz. Fotograflar)
İmal edilen çemberler, tahtadan kesilmiş bir ayak üzerine monte edilir. Montaj için kablo çapına uygun matkapla delikler delinir ve tahtanın altına oyulmuş bir yuvada çemberlerin ayakları gruplandırılarak lehimlenir. (her çemberin (a) ve (b) ayakları olduğunu kabul ederseniz, (a) ayakları biraraya getirilir, (b) ayakları da biraraya getirilir…! )
RG59 olarak bilinen ve artık mahalle bakkalında bile TV anten kablosu olarak satılan koaksiyel kablo da “puroce”ye lehimlenir. Bu kablonun tahta ayağa girişi için uygun çapta bir delik delinir ve ayağın altındaki yuva ile bağlantı kurulur.
Tahta ayağın altına, su girmemesi için uygun bir kaplama yapılır. Ayağın tamamı “sprey” boya ile boyanır ve böylece yağmurdan daha az etkileneceği ümit edilir.
Ayak ve üzerine monte edilmiş olan anten, balkon korkuluğuna uygun bir biçimde bağlanır.
Yapılan “Dandik” anten denenir ve iyi sonuç vermediği görülerek “..hay ben böyle anteni düşünenin de, yapanın da…!” diye özetlenebilecek ifadeler kullanılır.
Başarısız Puroce’nin tanıtımı bitti. ;-((
NOT: Acaba antenin ucuna en adisinden bir “kuvvetlendirici” takılsa…?! ;-))
BU YAZIYA BİR YORUM
Merhaba,
Guzel dusunce. Frekanslari kafadan atmaniza gerek yok. UHV TV kanallari 470-806 MHz araliginda 6MHz dilimlerle yayilir. 470MHz 14. kanala, 806MHz ise 70. kanala denk gelir. Ankara’daki vericiler hangi frekansta bilmiyorum ama TV/TV karti genelde kanal numalarini veriyor, ya da verdigini umit ediyorum. Belki tam rezonansa getirirseniz daha iyi calisir. Ancak sanirim tam bir frekansta rezonansa gelen bir anten yerine wide-band alisa uygun bir seyler uydurmak fena olmaz.
73,
Hakan Koseoglu, M/TA2MGW, M1FCJ