Mean Well LRS-350-12KO İçin 3D Baskı Kutu Yapımı
Sevgili arkadaşlar, herkesin bildiği gibi RF cihazların mutlu olmaları için gerekenlerden biri
de iyi bir güç kaynağı. Ben de kendi amatör radyo köşemi oluştururken hem VHF/UHF cihazımı
hem de HF cihazımı besleyebilecek bir güç kaynağı arayışına girdim. Lafı uzatmayayım. Sonunda
piyasada mevcut Mean Well LRS-350-12-KO 30 amper güç kaynağının yeni nesil RF cihazları ile
uyumlu çalıştığı için en iyi seçenek olduğuna karar verdim.
Güç kaynağını aldıktan sonra, çıplak haliyle kullanımının pek de güvenli ve estetik
olmayacağı ortaya çıktı. Birçok SMPS kontaklarında mevcut plastik koruyucu bile yoktu bu alette.
Derli toplu bir kutu içerisinde daha şık görünmesi için biraz uğraşmaya değeceğini düşündüm. Bu
yazıda, geliştirdiğim kutuyu; Edindiğim deneyimleri; Yaptığım hataları sizlerle paylaşmaya
çalışacağım.
ÖNEMLİ UYARI!
BU YAZIDA ANLATILAN CİHAZ 220 VOLT BAĞLANTISI İLE ÇALIŞIR. KUTU İÇİNDE ÖLÜMCÜL
220V BULUNMAKTADIR. KUTUNUN İÇİ AÇILMADAN ÖNCE VE TAMAMEN KAPATILANA
KADAR KESİNLİKLE 220V ŞEBEKEYE BAĞLI OLMADIĞINA EMİN OLUN!
BU DOKÜMANDA ANLATILANLARI YAPMAYA KARAR VEREN KİŞİNİN, TEMEL ELEKTRİK
BİLGİSİNİN OLDUĞU VARSAYILMIŞ VE SMPS KONTAKLARI İLE DİĞER BAĞLANTILAR
DETAYLI OLARAK ANLATILMAMIŞTIR. EĞER SMPS BAĞLANTILARI NASIL BAĞLANIR,
VOLTMETRE, AMPERMETRE VE ŞÖNT DEVREYE NASIL BAĞLANIR BİLMİYORSANIZ YA DA
EMİN DEĞİLSENİZ MUTLAKA BİLEN BİRİ İLE BİRLİKTE YAPIN. AKSİ TAKTİRDE KENDİNİZE,
BAŞKALARINA, EKİPMAN VE MALZEMELERİNİZE ZARAR VEREBİLİRSİNİZ.
Kutunun 3B Yazıcıda Basılması
Genel Bilgilendirme:
Parçaların basımı farklı yazıcı ve materyallerde farklılık gösterebilir. Ben kendi yazıcım (ANYCUBIC i3 Mega) ve PLA flementi üzerinde edindiğim deneyimleri aktarmaya çalışacağım.
Benim deneyimlerimi kendi deneyimlerinizin süzgecinden geçirerek daha iyi sonuçlar elde edeceğinize inanıyorum.
Gcode dosyalarını Cura programı ile oluşturuyorum. Cura’nın benim yazıcı ve materyal kombinasyonu için önerdiği değerlerden sadece üçünü değiştirdim. Material bölümündeki, Printing Temperature, Print Temperature Initial Layer ve Flow.
Print Temparature değerini 195’e düşürdüm. Bu değişikliğin iki nedeni var. Birincisi, destek (support) ihtiyacını azaltmak. 195 derecede, altında destek olmayan flament daha az sarkıyor. İkincisi, kafa parçalar arasında gidip gelirken oluşan saçakları önlemek. 195 derecede flament geri çekilirken hemen kopuyor ve saçaklar oluşmuyor. Print Temperature değerini 195’e düşürdüğümde, Print Temperature Initial Layer değerini 200’e çıkartmam gerekiyor. Nedeni, ilk tabakanın pürüzsüz ve parlak olabilmesi için 200 derecede basmanın gerekmesi.
Üçüncü değer ise Flow. Orijinal değeri %100. Bu değerde bastığım parçaların tasarlanan ölçülerden 0,1-0,2 mm arası daha büyük olduğunu fark ettim. Extruderden çıkan flament akışını %95’e düşürünce boyutlar normale döndü. Siz bastığınız parçaların boyutlarında tasarım değerlerinden farklı bir değerle karşılaşmıyorsanız bu değeri değiştirmeniz gerekmeyebilir.
Ana Kapak:
Ana kapağı bastırmadan önce, temin ettiğiniz parçalar ile uyumlu olduğundan emin olun. Ben Konya sokakta satılan standart ampermetre ve voltmetre kullandım. Güç anahtarını ise elimde bulunanlar arasından seçtim. Ana kapağı resimde göründüğü pozisyonda bastırdım. Ön panel zemine yapışık şekilde. Destek(support) kullanmadım. Güç anahtarının iç kısmında biraz saçaklanma oldu ama Görünür yerde olmadığı için önemsemedim.
Yan Kapaklar:
İç yüzleri yukarı bakacak şekilde destek kullanmadan bastım.
Panel Sabitleyici:
Ampermetre ve voltmetreyi ön panele sabitlemek için gereken parça. Vida kafa yuvaları üstte kalacak şekilde bastırdım.
Arka Kapak :
Şekilde görüldüğü gibi bastırdım.
Ayaklar:
İki tip ayak bastırdım bir adet kısa vida yuvalı (sol şekil) ve 3 adet derin vida yuvalı (sağ şekil). Sebebi sağ yan kapağın arka tarafındaki ayağın, SMPS nedeniyle yeterli vida yolu kalmaması. Siz basitçe yapıştırın gitsin.
SMPS Kontak Kapağı:
Güç kaynağının kontak vidalarını örtmek ve istenmeyen şeylerle temas etmesini önlemek için mutlaka bastırın ve kontakların üzerine yerleştirin.
LED Dimmer:
Eğer gerek duyarsanız, amper ve volt metrelerin üzerine led şerit yerleştirerek aydınlanabilirsiniz.
Bu aydınlatma için basit bir dimmer devresi yapabilirsiniz.
Ampermetre ve Şönt:
Piyasada bulabildiğim ampermetre 60mV gerilimde 15A gösterecek şekilde imal edilmişti. İhtiyaç 30A ölçebilmek olduğu için, göstergeyi değiştirmem ve 30A üzerinde 60mV gerilim üretecek bir şönt yapmam gerekti. Amper metrenin yanlarındaki şeffaf bandı çıkarınca ön kapak ayrıldı. Dikkatlice alüminyum arka paneli söktüm.
Tarayıcıdan geçirdim, imajı modifiye ettim. Şöntün hesaplamalarını yapınca, 2,5 mm2 kablodan 31.60 cm uzunluğunda olması gerektiği ortaya çıktı. İnce ayar yapabilmek için biraz uzun kestiğim kabloyu iki uçtan beş santim soydum. Kablonun üzerinden 30A geçerken voltmetre üzerinde 60mV okunacak şekilde bağlantı noktalarını belirledim ve o noktalara ampermetre uçlarına bağlayacağım telleri lehimledim.
Şöntün açıkta kalan kısımlarını izole ettikten sonra kapladığı hacmi küçültmek için, önce ikiye sonra kendi üzerine zikzak yapacak şekilde (resimdeki mavi kablo) (kesinlikle bobin etkisi gösterecek dairesel sarım yapılmaması gerekir) katladım.
Modifiye edilmiş 30A imajı çift taraflı bantla amper metrenin üzerine yapıştırdım. Bu işlem sırasında çok dikkatli olun. Ben gösterge panelini söküp takarken elim kaydı ve gösterge iğnesini eğdim. Sonra geri düzelttim ama iğne üzerindeki fosforlu boya zarar gördü.
Montaj:
Montaj sırasında detaylı fotoğraflar çekemedim. Bu nedenle montajı tamamlandıktan sonra çektiğim fotoğrafları sizlerle paylaşıyorum.
Montaj sırasında 3x12mm saç vidası kullandım İlk vidalama sırasında çok hassas davranmanız gerekiyor. Hızlıca vidalarsanız çatlaklar oluşabiliyor (sağdaki resim). Vidalamayı yavaş yavaş, ileri geri, alıştırarak yapmanızı öneriyorum.
Bu dokümanda yapılan açıklamalar yetersiz gelirse, bir hata görüp düzeltmek isterseniz veya herhangi bir öneriniz olursa ta2mga @ antrak.org.tr (boşluklar yok) adresinden bana ulaşabilirsiniz.
Bu doküman ile birlikte, parçaların stl dosyaları ve projenin freecad dosyaları birlikte sunulmuştur.
İlgili Dosyalar: