PIC Programlayıcı
USB üzerinden çalışan bir PIC Programlayıcı yapmak ister misiniz? Devamı burada… 2007 senesinde öğrencilerimle içinde pic olan bir devre yapmaya kalktık. Eski RS232 arabirimli programlayıcımı bulup okula götürdüm. Ancak programlayıcım Windows XP ile bir turlu anlaşamayıp bana saç baş yoldurdu. Ben de her şeyi bırakıp internette biraz dolaştım ve aşağıdaki devreyi buldum. Yaptım çalıştı. Benim saçımı başımı yolduğumu gören öğrencilerim de yaptı. Devre USB porttan çalışıyor. Harici bir besleme istemiyor. Ve popüler olarak kullanılan hemen hemen bütün pic entegrelerini hızlı ve zahmetsizce programlıyor.
Gelelim devreye…
IC1-Devrede PIC18F2550 kullanılıyor. Elinizde bu entegreyi programlayacak bir programlayıcı yoksa dışarıda programlatmalısınız.IC2-40 bacaklı zif soket. İlk çıktığında ne pahalıydı bunlar. Şimdi orta yada düşük kaliteli bir şeyi 3-4 TL ye alabilirsiniz.USB– Usb konnektör için yazıcılardaki giriş konektörlerinden kullanabilirsiniz.BAT43– Bu diyotların yerine 1N serisi falan kullanmayın.BOBİNLER-Bobinleri de değerinde kullanmalısınız yoksa çalışmıyor.SV1-Dışarıya çıkış terminali. 4lü soket takın. (Pic leri devre üzerinde programlamak için) Malzeme listesi ekteki dosyada mevcut. Sanırım dikkat edilmesi gereken (aslında çok yeni değilseniz yazdıklarım sizi ilgilendirmez sanırım) noktalar ilk etapta bunlar. Bu malzemeler İstanbul Kadıköy ya da Karaköy de çok rahat bulunabiliyor. Bir ara hepsini Perakende 10 YTL ye alıyorduk. Şimdi 20-24 TL arası tutuyor. (internetten alışveriş için www.direnc.net)Baskı Devre Devreyi Epoksi pertenaksa yapmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Ayrıca el ile çizmek te çok zor. Ütüleme yöntemi ya da dışarıda yaptırmanız gerekecek. Ütüleme en uygunu olur adetli yapmayacaksanız. Ekli dosyada Eagle ile çizilmiş PCB var. (Eagle 4.11 versiyonu açıyor) ya da 600 dpi gif formatıyla verilmiş. Eğer gif resmini basacaksanız boyuta dikkat etmelisiniz.
Kartınızı 0,8 mm lik matkapla delmenizi tavsiye ederim. Yalnızca zif soketin yerini 1 mm lik uçla delebilirsiniz. Zif soketin deliklerini tam yerlerinden açmalısınız. Matkap kayarsa eğer soket sağlıklı çalışmıyor. Ekteki dosyada yerleştirme planı da mevcut. Pic 18F2550 için mutlaka soket kullanın. Temel lehimleme kurallarını hatirlatmaya gerek yoktur ama… öğrencilerimden biliyorum ki; lehimleme tecrübesi olmayanlar emeklerine yazık edebilirler…. Temel Lehimleme Notu: 1- Lehimlenecek yüzey temiz olmalı. (Lehimlemeden hemen önce hafifçe zımparalayınız. Eğer bir gün önce zımparaladıysanız havadaki neme bağlı olarak oksitlenmiş olabilir ve lehimleme eziyet haline gelir. devreniz çalışmayabilir)2- Uygun havya kullanın. Bu devre için 20-25 Watt ve ince uçlu bir havya.3- Uygun lehim kullanın. Gerekiyorsa lehim pastası kullanın.4- Son olarak unutmayın ki havya lehimlenecek yüzeyleri ısıtmak içindir, lehimi eritmek için değil. Devreyi Çalıştırma Lehimleme bitince pic 18F2550 entegresini programlamalısınız. Ekteki dosyada “b8_fw_0_10.hex” ve “b8_fw_0_11.hex” adında iki hex dosyası var. Bunlardan birini entegrenize yükleyin. (bu dosyaların güncel versiyonlarını da internetten bulabilirsiniz) Bir usb kablosu ile devrenizi bilgisayara bağlayın. Her şey normal ise bilgisayar bilinmeyen aygıt olarak devrenizi tanıyacaktır. Ekteki dosyada driver ları var. Onları yükleyin. Bu iş te bittikten sonra “usb110a1.exe” dosyasını çalıştırın. Programı kullanma
Program açıldığında her şey normal ise bu ekranla karşılaşacaksınız. Gerekli olan birkaç butonu açıklayalım. Identify PIC in Programmer: Zif sokete taktığınız pic i tanır ve butonun hemen üstünde pic in ismi gözükür. IC-Socket/ICSP: Zif sokete taktığınız picin kaç pinli olduğunu seçmelisiniz. Aksi halde pic tanınmaz. PIC Family: Zif sokete taktığınız picin ailesini seçmelisiniz. Aksi halde pic tanınmaz. Temel olarak bunlara dikkat edin. Diğerlerini kurcalayarak bulabilirsiniz. Zif Soket Kullanımı Programlayacağınız PIC entegrenizi zif sokete takarken her zaman entegrenin 1 nolu bacağı resimde gösterilen soketin 1 nolu bacağına gelmelidir.
Evet artık siz de rahatlıkla PIC entegrelerini programlayabilirsiniz. Kolay gelsin. Kaynak: Bu projenin tüm verileri http://www.sprut.de/electronic/pic/projekte/brenner8/index.htm#b8p adresinden alınmıştır. Güncellemeleri bu adresten takip edebilirsiniz. Ekteki dosyayı buradan indirebilirsiniz (Gerekli tüm resim doküman ve programlar.)
Taner IŞIK