UV-200 Telsiz ve Şimdiki Gençler Şanslı mı?
Teknoloji 30 yıl öncesine göre çok ilerledi. Elektrik çarpan, dedemin lambalı radyosundan bu güne ne çok yenilik gördüm, anlatsam Antrak Gazetesine sığmaz. Bari az önce Dealextreme’de gördüğüm telsizden bahsedeyim.
Amatör telsiz ile 80’li yıllardan beri haşır neşirim. Elektroniğe olan ilgim ise daha eskilere dayanıyor. Şimdiki gençler, gözlerini tablet PC’lere, inanılmaz hızda bilgi transferlerinin yapıldığı İnternet dünyasına açıyorlar.
Peki bize göre daha mı şanslılar? Bu sorunun cevabını yazının sonuna bırakalım dilerseniz.
Amatör telsizcilik iyi güzel uğraştı da, üniversite 1. sınıfta okuyan bendeniz için bir cihaz edinmek hiç de kolay olmadı. Öyle HF falan değil. VHF bir el cihazı için bile o kadar debelenmiştim ki sormayın. Şafak Akça’nın temin ettiği tam olarak yığma binaların inşasında kullanılan tuğlaların boyutundaki ilk telsizimi (bir kilo’dan az daha ağırdı sanki) ceketimin cebinde taşıdığım yılları unutamıyorum.
O yıllarda (90’lı yıllar) modern amatör telsizler de oldukça pahalıydı. 1200 Alman Mark’ına dual band sıradan bir cihaz alınabilirdi.
Şimdilerde ise Çinlilerin yaptıkları telsizler (üstelik dual band 144 ve 430 Mhz) 50 ABD Dolarına satılıyor. Zaten beni geçmişe götürüp bu yazıyı yazmama sebep olan da böyle cihazlar. Şu alet 30 yıl önce bu fiyata olacaktı ki bir işe yarasın.
Cihazın teknik özellikleri:
– 1.3″ LCD Ekran
– Kapsadığı Frekansları: VHF 136~174 / UHF 400~470 MHz
– Çıkış Gücü: 3 Watt
– 99 Hafıza kanalı
– CTCSS and CDCSS ton özellikleri
– VOX özelliği. Mandala basmadan konuşabilme.
– FM Radyo: 87.0~108.0 MHz
– LED fener var.
– 25KHz/12.5KHz kanal aralığı seçilebilir.
– Acil durum alarmı
– Batarya güç tasarrufu fonksiyonu
– Belli bir süre gönderme yapınca otomatik kesme (yanlışlıkla göndermede kalırsa diye).
– Gönderme akımı: 1.4 A’dan fazla değil.
– Alıcı akımı: 100 mA’den az.
– Besleme Voltajı: DC 3.7V +/-30%
– Modülasyon: F3E (FM)
– Hassasiyet: 0.2 uV’den iyi.