Yumurta Pişirirken Zamanı İyi Ayarlamak İçin
Yumurta pişirmek ustalık ister. Katı olsun istersiniz, rafadan çıkar. Rafadan olsun dersiniz taş gibi sert olur… Önemli olan zamanlamayı iyi yapabilmektir |
Yumurtayı buzdolabından mı çıkarttınız? Kaynar suya atarsanız patlar, dağılır. En iyisi soğuk suyun içine bırakıp orta ateşte yavaş yavaş pişirmektir. İyi ama kaç dakika pişirilecek..? Aşağıda göreceğiniz devre, delikli pertinaks plaka üzerine “uzay konstrüksiyon” şeklinde yapılabilecek kadar basittir. Elbette seri imalat düşünüyorsanız PCB de yapabilirsiniz.
100K değerinde bir potansiyometre ile “buzzer”ın ötme süresini ayarlayacaksınız. Yani yumurtayı buzdolabından çıkarttınız, soğuk suya koydunuz, cezvenin altındaki ateşi orta karar ayarladınız. İstediğiniz sertlikte veya yumuşaklıkta yumurtanın kaç dakikada pişeceğini de deneme-yanılma yöntemiyle buldunuz… P1 potansiyometresi aracılığıyla istediğiniz süreyi ayarlarsanız, her seferinde iyi sonuç alırsınız. Elbette poransiyometreyi çevirdiğinizde ortaya çıkacak farklı süreleri de basit bir yuvarlak kadran çizerek dakika olarak yazmalısınız. Bu düdüklü ikaz devresini, çorba pişirirken de kullanabilirsiniz. Teknik açıdan herhangi bir sakıncası yoktur.
PARÇALAR :
R1 220K
R2 47K
R3, R6 1K
R4, R5 220
R7 100
C1 220uF – 16V
P1 100K
U1 NE555 / LM555
Led1, Led2 Kırmızı / Yeşil
BUZZER 6V
Q1 2N3904
Bu basit devreyi VA3AVR’ye teşekkür ederek Türkçe’ye çeviren TA2CIP