12 Voltluk Masa Adaptörü
Bir PC Switching mode fakat besleme kutusunu küçük bir modifikasyonla kendi çalışmalarınızda kullanabileceğiniz harika ve gayetle ucuza mal olabilecek masa üstü adaptörüne dönüştürerek +12V-12V, +5V ve + 3,3 voltluk çıkışlarından yararlanabilirsiniz..
Ayrıca +12V ile +5V arasındaki 7V'luk farktan istifade ederek +12V ile +5V çıkışlarından bu +7V luk çıkışı da kullanabilirsiniz..Bazı arkadaşlar cihazın fanını bu 7 volttan besleyerek daha az gürültülü çalışmasını sağlamaktadırlar..Bunun için elinizde bu PS'lerden varsa işiniz daha kolay olacaktır, yoksa PC ile uğraşan arkadaşlarınızdan çok ucuza temin edebileceğinizi zannediyorum.. Şimdi işimize başlayalım..Takat besleme kutusunun üst kapağını çıkarınız..
Dikkat: Cihazın AC prize bağlı olmadığından emin olmalısınız..
(Switching mode) terimi güç yükseltme için değil fakat A/C den D/C ye dönüştürme işlemi için kullanılan bir terimdir.. Bu tip takat kaynakları 220 volt uygulandığında voltaj çıkışlarının alınabilmesi için belli bir rezistif Yükle yüklenmelidirler..Bu yük için 10 wattlık 10 ohmluk tel sargılı porselen ceketli bir direnç işinizi mükemmel görecektir..Bu direnci kutunun hava alabilen bir duvarına resim 3’de görüldüğü gibi uygun bir köprü ile bağlayınız.. Metal duvar ile direnç arasına bir miktar soğutucu kremi sürmeniz oldukça fazla derecede ısınacak olan direncin soğuması için gereklidir..Bunun büyük faydası olacaktır..Direnci 5V luk çıkışa bağlamalısınız..
PS'nin soğutma fanları kutunun içinde monte edilmiştir ve dışarı doğru üflerler..Eğer içerde yapılacak montajlar için yer açmak gerekiyorsa resimde görüldüğü üzere sizde fanı dışarı alabilirsiniz.. Dışarıda monte edilmişse iç bölümde daha rahat çalışabilirsiniz..
145 Watt ATX Masa Adaptörü Emrinizde..
Kutunun sol tarafında görünen iki adet beyaz bağlantı 10 wat10ohm direnci kutuya bağlamak için kullanılmıştır, ben bunun yerine iki adet bildiğimiz klemensi kutu duvarına somunlu vidalarla monte ederek direnci bunların arasına yerleştirmenin daha uygun olacağını düşünüyorum..Herkesin el becerisi farklıdır dolayısı ile daha uygun şekilde yapacak arkadaşların bilgiyi paylaşmalarında yarar vardır..Direncin ısınacağını unutmayınız…
Yeni tip switching adaptörlerde +3,3 ve -3,3 voltluk çıkışlarda vardır..Arzu edenler bu voltajlar içinde dışarıya terminal koyabilirler..
Resim 2
Resim 2 de görüldüğü gibi terminaller ve fan bağlantılarını biraz uzun yaparsanız kapağı açıp kenara koymanız mümkün olacaktır..
Endüstride kullanılan kablo renk standartlarına göre kabloların voltajları aşağıdaki listede verilmiştir:
Portakal:+3,3V
Sarı: +12V
Mavi: -12V
Kırmızı: +5V
Beyaz: -5V (Yeni adaptörlerde bu renk kablo olmayabiliyor,bu durumda Toprak kablosunu negatif için kullanacaksınız)
Siyah: Toprak (Ground)
Yeşil: Power-on (Varsa bu kabloyu toprağa bağlayınız..)
Gri: Power-Ok (Bu kablo adaptörün kendi kendine uyguladığı voltaj testleri normal çıkarsa PC'nin anakartına (Voltajlar Ok ) işareti uygulanır. Anakart voltajlarını alır ve çalışmaya başlar..Bu işaret olmadığı ya da arızaya uğradığında PC otomatik olarak Off olur.)
Bu kabloya 220 ohmluk bir dirençle seri olarak bir Led bağlarsanız voltajın normal ise parlak, normal değilse sönük olarak ışık veren bir gösterge lambanız olacaktır..
Mor: +5V Hazır (Standby) Bu kablo genel olarak adaptöre 220V uygulandıktan 100 ila 500 ms sonra alır işaretini ve PC'ye devamlı uygulanır böylece LAN startında Uyanık ol ( Wake-up) voltajı olarak kullanılır..
Kahverengi: Uzaktan kontrol. Bu kablo +3,3 V terminale bağlıdır voltajdaki değişikliğe duyarlıdır ve değişiklik varsa bunu adaptöre bildirir ve voltaj düşmesini önlemesini sağlar..
Aşağıdaki Resim 3 de beyaz porselen zarflı direnci görmektesiniz..
Resim – 3
Burada gördüğünüz plastik tutucuların sıcaktan erimeyenleri bizim piyasamızda varmıdır bilmiyorum..Bu sebeble direnci iki klemens arasına monte edebilirsiniz dedim..
Dikkat: Direncin altına sürdüğünüz Heatsink gresleri zehirli olabilirler..Kullandıktan sonra ellerinizi mutlaka yıkamalısınız..Ayrıca bu gresler genel olarak 160-170 derece arasında çalışırlar ve zamanla kurudukları olur bu durumda ısı nakletme etkileri kaybolmaktadır..Arada sırada kontrol etmekde fayda vardır..
Eğer kutuda bir aydınlatma arzu ediyorsanız direnç yerine arabaların fren lambalarında kullanılan 2 filamanlı ampul için bir diplik monte edip iki flamanını da +5 volta bağlıyarak kafi yükü sağlayabilirsiniz ve böylece ekran ışığınızda olacaktır..Eğer direnç yüklü yaparsanız ekran aydınlatması için +5 volt terminaline 220 ohmluk bir dirençle seri bir Led bağlayarak adaptörünüzün 220V a bağlı olduğunun ve açık olduğunun göstergesi olarak kullanabilirsiniz..
Dikkat: Değişiklikleri yaparken adaptörün 220V fişini asla prize takmayınız..
Eğer sadece +5V ve +12V için montaj yapacaksanız aşağıdaki değişiklikleri yapmanız gerekecektir..
Yeşil / Siyah: (Power On) anahtarını bu kablolara bağlayacaksınız. (SPST anahtar uygundur..Tek kutuplu,tek atımlı) ..
Kırmızı / Siyah : Yük direncini veya ampulü bu kablolara bağlayınız…
Sarı / Siyah : +12V besleme kabloları..
Kırmızı / Siyah : +5V besleme kabloları..
Portakal / Kahverengi : Uzaktan kontrol kabloları..Önceden bağlı iseler problem yok..Bağlı değil iseler bunları +3,3 kablo terminaline bağlayınız..
Resim 4
Resim 4 de kapak içindeki Power-On anahtarı, terminal ve fan bağlantılarını görüyorsunuz..
Piyasadaki tüm Switching takat kaynaklarının üzerindeki etiketlerde muhtelif voltajların verebildiği maksimum akımlar yazılıdır..Çoğunlukla standart voltaj ve akım miktarları için imal edilirler voltajlar ayni olmakla beraber farklı markalarda akım farklılıkları olabiliyor..
Bu ucuza mal edebileceğiniz masaüstü adaptörünü seveceğinize eminim..Yapan arkadaşlar deneyimlerini yazarlarsa diğer arkadaşlarda yararlanırlar..
Kolay gelsin diyorum selam ve sevgilerimi gönderiyorum..
Yazarının adı Andy. Çağrı işaretini bulamadım..
Çeviren: Özhan Önder
73's de TA3BQ – İzmir.
Özhan ÖNDER
TA3BQ