160 Metre Anteni
160 Metre için anten yapmak çoğumuza hayal gibi gelebilir. İşte böyle bir antenin öyküsü.
Sevgili arkadaşlar,
Aradan uzun bir zaman geçti, sizlere antenler hakkında birşeyler yazamadım.
Ancak geçenlerde yapmış olduğum antenin enteresan hikayesini anlatarak yazıma başlıyorum.
Bir önceki antenim 53 metre uzunluğunda ortadan beslemeli, literatürde Extended Double Zepp diye bilinen bir 40 metre bandı anteniydi. Ancak ben onu anten tunerle her bantta kullanıyordum. 80m bandında da dipolden biraz daha iyi çalışıyordu.
Bir gün 80m'de N4CQC ile yaptığımız QSO'dan sonra bana teşekkür maili atan Ralph, 160m'de 1980'den beri hiçbir TA'yı duymadığını yazıp benim kulağıma 160m bandını soktu. Karşılıklı yazışmalar, 80m'de QSO'lar derken, ben blokların tepesine 160m anteni yapmak için yönetimden, güzel bir dilekçe yazarak, izin istedim.
Uzatmayayım, iki ay kadar sonra izin aldım. Ve harekat başladı…
İşte yaşadığım bloklar. Tepede görülenler eskiye ait.
İyi bir DX anten için yerden yüksek olma kuralı vardır. Daha önce rölevesini aldığım teras planını AutoCad ile çizip üzerinde çalışmaya başladım. Ve Bloklar arası üçgen bir loop anten tasarladım. Çevresi 165 metre geliyor ve tellerin büyük bölümü teras dışında kalıyordu.
Tüm malzemeleri hazırladım, tel olarak hurdadan bulduğum çok damarlı 2.5 mm lik sert bakır telden kullandım. Üç adet 3'er metre uzunluğunda, tepesinde kaynaklı makaraları olan 45 mm çaplı siyah boru direkler ABC üçgenini oluşturdu.
Blokların yerden yüksekliği 52 metre, bu harika bir yükseklik, ama tek başıma kimsenin yardımı olmadan, bin defa in-çık yaparak, tüm mühendislik ve pratik zekamı kullanarak, hava kararırken anteni kurma işini tamamladım. Her zamanki gibi 450 Ohm'luk Ladder Line paralel iniş kablomu A noktasına çakıp, doğru istasyonun başına koştum.
Aman Allah'ım! O da ne öyle! Daha önce çok kuvvetli olan istasyonları anca duyarken bu antenle bir çok istasyonu S9+20, S9+30 gibi duyuyordum. 1.840 Mhz'de CQ çekmeye başladım. Kısa bir süre sonra güzel bir "Pile Up" oluştu. Hemencecik 35 QSO yapmıştım komşu ülkelerle.
Bendeki keyfi sormayın gitsin! Bu arada Manisa'da bulunan TA3J Berkin'le de konuştuk. Sanki VHF röleden konuşuyor gibiydik! Cam gibi!
Harika!
Ertesi gün bir telefon: Alo! Lütfen anteninizi kaldırır mısınız!? Lütfen!
Özetliyeyim: C noktasının en üst katında yaşıyan ve kalbinde pil olan yaşlı bir Bey'in kızı arıyor, panik içinde. Doktorları her türlü radyasyondan uzak durmalarını söylemiş, cep telefonları yasak, televizyona bile bilmem kaç metre yaklaşmak yasak, falan.
Onlara bu frekansın uzaydan gelen kozmik radyasyondan bile daha az zararlı olduğunu nasıl anlatır, nasıl ikna edebilirim!
Ziyaretlerine gittim. İnsanlara psikolojik de olsa korku vermemem gerektiğini düşünerek, anteni kaldıracağımı, gönüllerini ferah tutmalarını söyledim.
Ve bir gün sonra anteni kaldırdım.
Hemen bilgisayarın başına geçip, sadece benim yaşadığım kısım üzerinde yeni bir anten tasarımı yaptım. Ama bu sefer teller teras üzerinde ancak 3 metre yüksekten gidiyor, yani yükseklikten fazla faydalanamıyordu. İşte planı:
Besleme yine 450 Ohm paralel iniş kablosu ile 1:4 balun ile anten tunere giriyor. Ve her bantta kullanıyorum. TA3J ile bu antenle de 160m bandında görüştük, ötekinden pek farkı olmadığını söyledi.
Çatısı, terası veya arazisi müsait olanlara kurmasını tavsiye edeceğim, her bantta rahatlıkla çalışabilen ve frekans yükseldikçe kazancı artan bir "all band" anten tipi bu.
Loop formülü şöyle: L(m)=306,32/f (MHz) . f tasarlanan en düşük frekans.
İdeal şekil kare olmalı. Olmazsa yamuk, dikdörtgen, eşkenar üçgen, ikizkenar üçgen, dik üçgen de olabilir. Amaç en büyük alanı sağlamak olmalıdır. Bu anten tipinin bir özelliği de sessiz, iyi bir dinleme bir anteni oluşudur.
Besleme coax ile de rahatlıkla yapılabilir. Çünkü bu tip antenlerde harmoniklerde SWR oldukça düşüktür.
Haydin kolay gele!
A. Alper Özmen
TA2FU