AACPLUS İle İşyerinde Seslendirme Müziği
Yasal olarak bedavaya müzik dinlemek istemez misiniz? Bunun kolay bir yolu var artık. Yeni sıkıştırma teknikleri sayesinde çevirmeli bağlantılarınızla bile kaliteli müzik dinleyebilirsiniz.
Yıllardır alışılan şekliyle p2p programları ile indirilip dinlenen müziklere bir süre sonra ihtiyaç kalmayabilir. Evde, iş yerinde istediğiniz türde müziği kesintiye uğramadan dinlemeniz işten bile değil. Düşünsenize 24 Kps ile pekala dinlenebilir kalitede stereo müzik yayını mümkün. Tek yapmanız gereken bu yayını destekleyecek bir codec işinizi görecektir. Emektar winamp programınız da yeni sürümünde artık bu tür yayınları destekliyor. İndirip nasıl bir deneyim olacağını görmek elinizde. Winamp indirmem ya da benim işletim sistemim başka diyorsanız bir başka parasız seçenek olan VLC PLAYER var..
Peki bu neye yarayacak? Öncelikle iş yerinde 256 Kps’lik bir İnternet bağlantınızın olduğunu var sayalım. İki kişi kalkıp 128 kps’lik müzik yayını dinlemeye heves ederse İnternet bağlantısını kullanılmaz hale getirebilirler. Oysa bu kişiler 24 kps’lik aacPlus (HE-AAC) bir yayın bulup dinleyecek olurlarsa işgal ettikleri band genişliği 48 kps olacağından geriye kullanıma açık bir band kalacağı ortaya çıkar. Aynı zamanda değerli band genişliklerine daha fazla dinleyici sığdırmak isteyen radyoların da bu yeni sıkıştırma tekniğine sıcak bakmaları akıllıca olacaktır. 128 kps’lik tek dinleyici yerine 24 kps yayınla 5 kişi radyoyu dinleyebilecektir. AacPlus ile 48 kps’de cd kalitesinde 128 kps’de ise 5.1 kanal müzik yayını dinlemek mümkün!
Sıkıştırma tekniği oldukça zekice. Üç ayrı yöntemi bir arada kullanıyor. Öncelikle Apple firmasının iTunes için Dolby tarafından lisanslı teknolojisi olan müzik içerisindeki insan kulağının duyamayacağı frekansta olan sesler temizleniyor ki bunlar oldukça fazla bir yer kaplıyorlar.
Ardından SBR (Spectral Band Replication) denen teknoloji ile kodlanan sesin sadece düşük frekanstaki kısmı yollanıyor. Alıcı tarafta çözücü sistem matematik kullanarak tiz kısmı yollanan düşük frekanslı kısma bakarak yeniden üretiyor. Yukarıdaki turuncu alan bu. Tiz sesler için kullanılmayan tasarruf edilen kısım geriye kullanılmamış band genişliği olarak dönüyor.
Üçüncü olarak bir numara daha var ki aslında fm bandında stereo yayın yapan radyolar benzerini kullanırlar. Parametrik Stereo denilen bu teknikle iki ayrı kanal yerine bir kanalda iki kanalın toplamı olan (sağ + sol kanal) mono hale getirilip yollanıyor. Alıcıdaki parametrik stereo çözücü aldığı sinyali tekrar stereo hale getiriyor. Böylece yarıya bir yer tasarruf edilmiş oluyor.
Sonuçta aacPlus tekniği ile iyi kalitede müziği kesintisiz olarak dinlemek mümkün oluyor.
İş yerinde seslendirme müziği olarak kullanım:
Bundan tam olarak bir yıl önce Antrak Gazetesinde yayınlanan yazımla Yahoo Messenger Launchcast ile İşyeri Seslendirme Müziği Projesi‘ni anlatmıştım. Ancak bir süre sonra seslendirme müziği için bu şekilde devamlı müzik çalabilmek için ödeme yapmak gerektiği ortaya çıktı. Belli bir süre sonunda yayın otomatik olarak Yahoo tarafından kesiliyor ve üyelik gerektiği kibarca hatırlatılıyordu.
Artık böyle bir sıkıntı kalmadı doğal olarak. http://www.shoutcast.com/ adresinde arama kutucuğuna “aac” yazıp yapacağınız arama sonunda zevkinize hitap eden pek çok kanal bulacaksınız. Sonrasında “Tunein” yazan tuşa tıklamak dinlemek için yeterli. Tıklandığında Winamp açılıyor ve başlıyor çalmaya.
Bunu programlı olarak istendiği saatte açılıp çalacak ve istediğiniz saatte kapanacak şekilde yapmak isterseniz “Tunein” kutucuğunu tıklayıp bırakmadan masa üstünüze taşıyın. Çıkan onay sorusunu olumlu cevaplayın.
İstediğiniz istasyonların kısa yollarını bu şekilde masa üstüne kopyaladıktan sonra bunları istediğiniz gibi otomatik çaldırmak için Windows’un “sheduled tasks” kullanabilirsiniz.
Yeni bir program eklemek için “add sheduled task”a tıklayın. Sihirbaz (Wizard) size yardım edecektir.
Browse tuşuna tıklayıp masa üstüne kaydettiğiniz kısa yolu bulun. Ardından onu seçip devam edin.
Haftalık programı seçin.
Başlama saatini ve hangi günler çalmasını istiyorsanız işaretleyin.
buraya kullanıcı ve şifrenizi girmeyi unutmayın, böylece sistem her şartta müziği başlatabilir.
detaylı ayarların yapılacağı kutuyu işaretleyip “finish”düğmesine basın.
(ince.jpg buraya)
çıkan pencerede “shedule” tab’ine tıklayın ve “advanced” düğmesine tıklayın.
ayarları aynen gördüğünüz gibi yapmanız durumunda sistem her 25 dakikada bir tekrar ederek saat 21:45’e kadar bu kanalı çalıp durur.
Eğer günün belli saatlerinde farklı müzikler dinletmek isterseniz bu mümkün. Hatta isterseniz her gün her saat farklı yayınları dinletebilirsiniz. İstediğiniz programı gönlünüzce yapın. Tamamen zevkinize kalmış.
Kalın sağlıcakla.
Burçak ÇUBUKÇU
ta2ee@antrak.org.tr