Balık Oltasından Anten
Olmaz olmaz demeyin oluyor işte. Başarılı bir DX antenine ihtiyacınız mı var, bunu denemeye ne dersiniz?
Sevgili arkadaşlar,
Yine bir ara yapmış olduğum denemelerden örnekler hazırladım. Bunları anlatmamın amacı sizlere cesaret vermek ve antenlerle deney yapmaktan çekinmemenizi sağlamak.
-Yahu ben bunlardan birşey anlamıyorum, bak falanca marka bir anten var, şu kadar bantta çalışıyor, kazancı da şu kadar desibelmiş, swr mmmıh: 1'e 1, fiyatı da fena değil, şu kadar Mark veya Dolar'mış…
Bunlar yerine biraz deney yapıp çok çok ucuza ve hatta çoğu zaman daha da verimli antenler yapma imkanı bulabilirsiniz.
Bizim terasın çevresi 80 cm yükseklikte korkuluk demiriyle çevrelenmiş. Buralara borular dikip tel gererek yatay antenler yaptım hep. Halihazırda kullandığım anten de yatay bir anten. Daha sonra onu da çizip anlatacağım.
Ama şimdi yatay anten yapacak yeri ve yüksekliği olmayıp küçük bir balkon veya teras korkuluğu olan amatörlere tavsiye edeceğim ve çekinmeden yapabilecekleri bir anten:
Balık oltasından anten: Şekilde, terasın bir kısmı ve balık oltasından anten, korkuluk demirlerine takılı halde görünüyor. Burada kullanılan olta boyu 9 metredir. Üzerine çok damarlı 1.5 mm çapında çıplak anten teli sarılmıştır.7.060 MHz'de rezonansa getirdiğimde tel boyu 13 metre boyunda oldu. Burada herhangi bir boyda balık oltası ve tel tipi kullanabilirsiniz.
Nihayetinde sargı sıklığı ve sayısı, tel uzunluğu değişir ama bir noktada da istenilen frekansta SWR metreniz ve TX'iniz yardımıyla rezonansı yakalarsınız.
Evet, şimdi bu üzerine tel sarılmış ve rezonansı 40 metrede olan oltayla balık tutmanın dışında neler yapabiliriz?
1) Yaygın anten kablomuzun, muhtemelen RG-58'in canlı ucunu olta antene lehimler, şase ucunu ise sıkıca balkon korkuluğuna civatalarız. İşte 40m bandı çeyrek dalga dikey anten. Bende swr 1.8'di, sizde değişebilir.
Teorik olarak ground plane çeyrek dalga antenin empedansı 36ohm'dur. Ancak burada ideal bir ground plane oluşmadığından empedans farklı olabilir. Muhtemelen daha yüksek olup 50ohm'a yakındır. Ground plane yerine balkon korkuluk demirleri ve bir miktar da döşeme içindeki betonarme demirleri çalışır. Bu anten 3. harmonik olması nadeniyle 15 metrede de iyi çalışacaktır. Ancak anten tuner gerekebilir.
2) Yarım dalga dipten beslemeli 20m bandı dikey anten.
Hatırlarsanız 2m bandı için J-pole antenler vardı. Yarım dalga dikey elemanı, dibe bağlanan çeyrek dalga paralel hat yardımıyla coax ile beslenebiliyordu.
İşte burada ayni prensip kullanıldı: Çeyrek dalga paralel hat için 450ohm ladder line kullandım. Elinizde yoksa bile böyle bir paralel hattı siz de yapabilirsiniz.
1-1.5 mm telden, 20- 30 cm aralıklarla 3-5 cm'lik izolatör olarak kullanabileceğiniz her şeyden yapılabilir. İzolatörleri delik delerek, tel veya iple bağlayarak veya başka, size pratik gelen bir metodla yapabilirsiniz.
Antenin ¼ lamda paralel hat saplaması genel görünüşü.
Paralel hattın bir ucu anten teline görüldüğü gibi lehimlenecek, diğer ucu da boşta kalacak.
Koaks kablonun canlı ucu anten tarafına, toprak ucu boş bırakılan uç tarafına lehimlenecek.
SWR şekilde gösterilen kısım 40 cm mesafede 1:1 oldu, ama sizde değişik mesafede çıkabilir,
Değişik mesafelerde deney yaparak bulacaksınız.
Elbette bu anten sadece 20m bandında çalışır, ama iyi çalışır. Yani dipten beslemeli
yarım dalga dikey dipol. Yüksekliği az bile olsa çıkış açısı küçüktür. Bu da onun iyi bir DX anteni olmasını sağlar.
3) Tuner ile her bantta kullanılabilen bir dikey anten.
Bunu iki şekilde denedim.
a) 450ohm anten hattının bir ucunu antene, bir ucunu da korkuluk demirlerine bağlamak.
b) 450ohm anten hattının bir ucunu antene, öbür ucunu boşta bırakmak.
Her ikisinde de tuner ile 80m – 10m arası çalışıyor. Yeteri kadar QSO yapıp farkı ortaya çıkartmak gerekti. Ancak bunu yapamadım. Ama korkuluk demirlerinden faydalanmak daha akıllıca.
a) şıkkı görünüşü:
a) şıkkı bağlantı detayı:
b) şıkkı görünüşü: