CCD Kameralar
İlginç aletler şu ccd kameralar. Artık rahatça elektronik parça satıcılarında da bulunuyorlar. Bu küçük ilginç aletlere biraz yakından bakalım mı ne dersiniz?
Merhaba uzun zamandır işlerimin yoğunluğu yüzünden yazamıyordum. Yeniden bir makale ile karşınızdayım. Bu ayki yazım geçmiş yazılarım gibi bir ders notu niteliğinden çok uygulamaya yönelik olacak.
Seçtiğim konu yani "ccd kameralar" biraz pahalı ama uygulaması çok kolay olan ve çok çeşitli alanlarda uygulamalara ışık tutacak. Neyse fazla uzatmadan konumuza girelim…
CCD kameraların çalışmasının ayrıntılarından bahsetmek doğrusu beni aşan bir konu bu nedenle bir benzetme ile açıklamaya çalışacam; elimizde basitçe 64 tane ledimiz olsun bunları 8*8 (matriks) şeklinde bir kare oluşturacak şekilde baskı devresini hazırlayıp yaptığımızı varsayalım aynı şekilde 8*8 şeklinde de butonlarımız olduğunu baskı devresini yaptığımızı var sayalım koordinat olarak her lede bir buton denk gelecek şekilde bu iki sistemi bağlayalım işte CCD çalışma mantığı budur diyebiliriz. Butonların üzerine elimizi parmaklarımızı açıp bastığımızda elimizin şeklinde ledler yanacaktır bir küp şeklinde bir cisim bastırırsak bastırdığımız yüzeyin şekli çıkacaktır. İşte CCD de buna benzer bir mantıkla çalışır desek belki renkler ve bazı ayrıntılar açısından eksik olur ama yanlış olmaz. Bu benzetmede ledler oluşturulan görüntü sinyalini butonlar ise CCD yüzeyindeki çok hassas ve karmaşık pn yapısını temsil ediyor.
Şimdi işin biraz da uygulamasına gelelim CCD'ler CMOS yapıda oldukları için elektrostatik duyarlılığa sahiptir bu konuda uygulama yapacaksanız öncelikle bacaklarına fazla temas etmemeye özen gösterin.
Fiziksel olarak oldukça küçük olan bu kameralara günlük hayatta bir çok yerde rastlayabiliriz (yaklaşık boyut: benim elimdeki bir küp şekerden biraz büyük) güvenlik kameraları, webcamler, dijital fotoğraf makinaları en yaygın şekleridir. Daha özel uygulamalar ise gece görüş sistemleri, fiberoskop, omuz kameraları, çok büyük ve özel teleskoplar sayılabilir. Tabi her sisteme göre bazı özellikleri öne çıkan CCD'ler vardır.
Aşağıda elimde olan bazı kameraların fotograflarını görebilirsiniz.
Gelelim bunların çalıştırılmasına. Eğer chip şeklinde satın aldıysanız, (aşağıdaki gibi) yazımın sonundaki regülatör devresini kurmanız kameranızın sağlığı açısından iyi olacaktır. Yukarıdaki fotograflarda görünen ccd kamera gibi bir şey aldıysanız içinde regülatör olup olmadığını öğrenmeniz gerekecek. Bunu ya hand bookdan yada 5v. vererek öğrenebilirsiniz 5 volt verdiğinizde çalışmazsa bilin ki regülatörü içinde. Voltajı yükseltebilirsiniz.
Regülatör devresi için konuşmaya değecek bir şey görmüyorum. Sanırım herkesin yapabileceği cinsten basit bir uygulama kamera için konuşursak; 100 metreye kadar kaliteli bir kablo ile iletim sağlayabilirsiniz sonrasına ben kefil değilim.(sonrası için iyi tasarlanmış ortak emitörlü bir amplifikatöre ihtiyacınız olur sanırım) bir odr ucu var bu ucu şaseye çektiğiniz zaman ekran parlaklığını %50 kadar düşürüyor. CVO ucunu ise direkt composite çıkış olarak televizyonunuza bağlıyorsunuz. İşte hepsi bu.
Gelecek ay kamera ile yapılabilecek uygulamalar ve fikirler üzerinde duracağız ilginç fikirleri olan arkadaşların maillerini bekliyorum. Gelecek ay görüşmek üzere.