Dayton Amatör Buluşması
(DAYTON Hamvention)
Bu güzel yazı, bir süreden beri Ankara'da ikamet etmeye başlayan KJ7UM Grayson Evans tarafından hazırlandı ve ANTRAK Gazetesi icin TA2CIP tarafından Türkçe'ye kazandırıldı.
KJ7UM Türkçe öğrenmeye devam ediyor ve ANTRAK Gazetesi'nde yayımlanan yazıları okumaya çalışırken, çok yararlandığını ifade ediyor. Kendisinden Gazetemize yeni yazılar bekliyoruz…
Dayton Amatör Buluşması
(DAYTON Hamvention)
Amatör telsizcilik ve elektronik tutkunlarını her yıl biraraya getiren Dayton Buluşması, ABD'de düzenlenen en geniş katılımlı buluşma niteliğini taşıyor. (Dünyada düzenlenen en büyük buluşma olabileceğini de tahmin ediyorum.) Bu etkinlik, Ohio'daki Dayton Amatör Radyo Derneği tarafından ilk kez 1952 yılında gerçekleştirildi. Her yıl, dünyanın çok çeşitli yerlerinden Dayton Buluşması için gelen amatör telsizci sayısı, 20,000'i aştığı için, etkinlik giderek devleşti. Dayton denen yer, ovanın ortasında ıssız ve küçük bir yerleşmeden ibaret. Bu ölçekteki dev bir etkinlik için Dayton'un seçilmiş olması ilk bakışta çok anlamsız gibi görünüyor ama başka şehirlerde düzenlenen benzer amatör etkinliklerin başarısız kaldığı uzun süreç dikkate alındığında, Dayton'da 1952'de ateşlenen küçük kıvılcımın, bugün dev bir ateşe dönüştüğü görülebiliyor.
Ben, Dayton Buluşması'na 1989 yılından beri her yıl neredeyse hacca gider gibi katılıyorum. Amatör uğraşım için biriktirdiğim harçlık parasını bu yıl da cebime koyup, çok yakın üç amatör arkadaşımla birlikte yine orada olacağım… Eski parçalar, radyo lambaları ve belki de eski bir radyo bulmak ümidi ile gideceğim ama esas gidiş nedenim çok güzel vakit geçirmek olacak.
Dayton'a ABD dışından gelip katılan amatör telsizci sayısı her yıl değişiyor. Hangi ülkenin ekonomisinin ne kadar iyi veya kötü günler yaşadığını, böyle bir etkinliğe katılan amatör ziyaretçi sayılarından anlamak imkanı var. 1990'ların başlarında, ABD dışından katılan amatörler arasında Japonlar en önde geliyordu. 2000'lerin başında Almanlar birinci sıraya yükseldi. Dayton Buluşması'nın en kalabalık olduğu yıllar herhalde 1992-1994 yılları olsa gerek. O yıllarda pazar alanında bir tezgah kiralayabilmek veya otellerde yer bulabilmek için en az bir yıl öncesinden rezervasyon yaptırmak mecburiyeti vardı. Bugünlerde etkinliğin yayıldığı alan biraz küçüldü, tezgah alanı kiralayabilmek daha kolay hale geldi, ama yine de orada devam eden dev bir etkinlik var.
Gördüğünüz fotoğraf, yaklaşık 2 yıl önce havadan çekildi. Ana yolun sağında görünen alanlar otopark. Yolun solunda, Kongre Merkezi'nin çevresinde ise 2200'den fazla ikinci el satış tezgahı görülüyor. Kongre Merkezi'nin içinde de 400 civarında sergi alanı, toplantı odaları ve (elbette ) yiyecek, içecek (TAZAKKUM) J imkanları bulunuyor.
En son teknolojiyle üretilmiş cihazlar Kongre Merkezi'nde sergileniyor, ama benim genellikle bunlara yetecek param olmadığı için, ben vaktimin önemli bölümünü dışarıdaki ikinci el satış tezgahlarını gezerek değerlendiriyorum. Bitpazarı görünümündeki bu tezgahlarda, radyo/telsiz cihazları, elektronik parçalar, test cihazları, antenler bulunabiliyor. (ne ararsan var abi…!)
Ben ve arkadaşlarım, Dayton'da düzenlenen "Mayıs'ta 4 Gün" QRP konferansına katılmak için, bir gün öncesinden gideriz. Bana göre, uluslararası Dayton Buluşması'nın en ilginç ve eğlenceli yanı, dünyanın çok çeşitli yerlerinden, özellikle Birleşik Krallık ve Avrupa ülkelerinden katılan amatörlerin "Hamvention" sırasındaki tartışmalarıdır. Bütün bir gün boyunca QRP (daha düşük güç, daha verimli işlev) iddiası taşıyan ev imalatı projeler ve imalat teknikleri tartışılır. Küçük bir sergi alanında da QRP amaçlı devreler, cihazlar sergilenir ve denemeler yapılır. Buluşmanın bu saatleri, en üst düzey teknolojilerin tartışıldığı bölümdür.
Aşağıda, geçen yıl çektiğim bir fotoğraf ile devam… Henüz kalabalık istila etmemiş.
Ölçü ve test cihazları ister misiniz? Birçok satıcı burada ikinci el test cihazı satıyor. Ancak son yıllarda eBay nedeniyle bu satıcıların sayısı oldukça azaldı. Ben, açıkcası, kişiliksiz olması nedeniyle eBay'den hiç hoşlanmıyorum. Cihazlara dokunamıyor, kurcalayıp koklayamıyorsunuz. İkinci el cihaz bulmak için Dayton gibi amatör buluşmalar, kanımca en iyi ortamlar.
(Yazarımız) KJ7UM, eski tarihli hurda parçalar sergileyen bir tezgahın önünde. Bu gibi eski parçaları fabrika çıkışı bulma imkanı artık olmadığına göre, kendinize eski devrelerden ve parçalardan yararlanarak bir alıcı veya verici cihaz yapma niyetiniz varsa her yıl buraya geleceksiniz. Zaten bu gibi parçaları kullanarak bir cihaz imal etmek, sizin en az bir yılınızı alır. Bu nedenle, yıllık ziyaret aralıkları bence çok uygun.
Tezgahta çok sayıda güzel cihaz var. Bazıları antika, bazıları yeni tarihli sayılabilir. Hepsini tezgahta yanyana görünce cepteki parayı çok ihtiyatlı kullanmak lazım.
Bu resimde, Kongre Merkezi'nin içi görülüyor. Bu bölüm, salonun en yüksek tavanlı alanı olduğu için özellikle anten imalatçıları tarafından tercih edilmiş durumda.
"Mayıs'ta 4 Gün" konferansında gösterilen vericilerden biri. Etkinlikte sergilenen cihazların büyük bölümü en son teknolojiyi içeren cihazlar ama ne yapalım, ben eski parçalar kullanarak cihaz yapmaktan hoşlanıyorum.
DAYTON 2007
Bu yıl, Dayton Buluşması; 18-19-20 Mayıs 2007 günlerinde yapılacak… Katılmayı düşünen ve yukarıda anlattığım deneyimleri yaşamak isteyen olursa, bana mail atsın. Gereken seyahat ve konaklama bilgilerini yazarım, ayırmanız gereken bütçe için fikir veririm. Birlikte gezeriz, ben ve arkadaşlarım sizlere yardımcı oluruz.
Alacağınız parçaları, cihazları, Türkiye'ye kargo ile gönderme imkanınız olacaktır. Pazarda mekan tutan iki tane kargo şirketi var, ne isterseniz paketleyip gönderir. Dönüş zamanı geldiğinde ben aynen böyle yapmayı düşünüyorum. Yine de, istediğiniz özel birşey varsa bana bildirin, bavulumda yer kalması durumunda sevinerek getiririm.
"Dayton Amatör Buluşması" hakkında ayrıntılı bilgi için: www.hamvention.org
"Mayıs'ta 4 Gün" konferansı hakkında ayrıntılı bilgi için : www.qrparci.org/content/view/1965/118/
KJ7UM Grayson Evans / Ankara-Türkiye
grayson@trainingdept.com