Ev Sineması ve Gürültü Üstüne bir Deneme
Bu yazıda, evde kullanılan ses ve görüntü cihazlarının bağlantıların uygun yapılmadığı durumlarda nasıl sonuçlar alınacağı ve çözümlerini bulacaksınız.
Ev sinema sistemleri ilk olarak evlerimize girdiğinde “sinema” seyretmek için DVD yada VCD’yi tercih ettik. Bazılarımız da normal TV yayınlarını ev sinema yükselteçlerine bağlayarak TV’den yayınlanan hem müzik hem de filmleri normal bir televizyon sesinden biraz daha farklı izlemektedirler. Eskiden bir anten ve bir TV ile hallettiğimiz bu ev eğlencesi cihazlar çoğaldıkça problemleri de beraberinde getirdi. Uydu alıcısı ya da kablo TV, yükselteç, uygun bir gösterici (TV, plazma, LCD yada projektör), DVD çalıcı ve varsa diğer cihazlar, bunların karmaşık ayarları aralarındaki bağlantılar için bir sepet kablo, bir sehpa dolusu uzaktan kumanda artık neredeyse diploma gerektirecek bilgiye sahip olmamızı gerektiriyor. Hayata keyif katması için evimize doldurduğumuz bu cihazların kablolarının bağlantısı uygun yapılmadığı zaman bir ızdırap kaynağı oluyor.
Her üretici , cihazın elektrik bağlantısının topraklanması konusunda, güvenlik, gürültü, yerel kurallar vs gibi nedenlerle kendileri karar veriyor. Bizlerde evlerimize bu cihazları alıp genellikle bir ya da birden çok uzatma kullanıp bağlıyoruz. İşte burada problemler başlıyor.
Problemin adı topraklama.
Birden çok cihazı fişe taktığımızda istemeden de olsa çoğu zaman hatalı topraklama yapıyoruz. Hatalı topraklamadan dolayı da hoparlörlerimizden bazı durumlarda buzzzzz şeklinde bir ses geliyor.
Pek çok forum ve teknik sitede bu problem sürekli tartışılır. Bu konu ile ilgili bir endüstri vardır. Hat filtreleri, gürültü kesiciler üretilir. Bu tür bir hatanın düzeltilmesi için genellikle içinde hat filtresi olan priz gurupları tercih edilir. Yeterli midir? Kısmen yeterlidir, fakat dertlere tamamen çare olmazlar. Aşağıda verdiğim linkte bu konuda yazılmış güzel bir yazı var.
http://www.jensen-transformers.com/an/ts_guide.pdf
Bu yazı incelendiğinde konunun toprak hattı üzerine oluşan istenmeyen döngülerden olduğu anlaşılıyor. Bu döngülerin etkilerini ortadan kaldırmak için sinyal girişlerine de filtreler kullanmak gerektiğini anlıyoruz. Bu tür çözümleri profesyoneller stüdyolarda ve konser alanlarında zaten kullanıyorlar. Fakat sinyal girişlerine kullanılan bu tür filtrelerin fiyatlarına baktığımız zaman moral bozucu bir durum oluyor.
Ev sineması sistemimize bir uydu alıcı bağlı ise hoparlörlerden bir vınlama (buzzzzz biçiminde) gelmesi çok normaldir. Bu problemin nasıl aşılacağına dair bir deneyimimi sizlerle paylaşmak isterim.
Evde, ev sinemasına bağlı olarak bir uydu alıcısı kullanıyorum. Tabi ki söz konusu gürültü bende de var( dı ). Artık yok :)
Bu gürültünün kaynağını bulmak için birkaç kabloyu sökmek yetti. Gürültünün kaynağı çatıdaki anten ve bağlı olduğu kablo olduğunu anladım. Her ikisi de gerekli olduğu için ne yapmam gerektiğini araştırdım. Anten kablosunu uydu alıcısına girdiği noktadan toprakladığımda (bu uydu alıcısını topraklamak oluyor) gürültü kabul edilebilir oranda azaldı. Fakat bundan hemen vazgeçtim. Çünkü atmosferde olabilecek herhangi bir elektriksel yük boşalması (en kötüsü yıldırım düşmesidir ama şimşek çaksa bile sistemi etkiliyor, hatta kuvvetli rüzgarların bile etkili olduğunu bizzat yaşadım) evimizdeki cicilerin tamir edilemeyecek kadar hasar alabileceğini biliyordum. Öyle bir yol olmalıydı ki topraksız fişe sahip TV ve uydu alıcısının ses çıkışını topraklı bir elektriksel alt yapıya yükselteç sistemine aktarabileyim. Benim uydu alıcısının arkasında ( Dreambox marka ) fiber optik çıkış var. Uydu alıcısının kullanma kılavuzunda AC3 için olduğu yazsa da denemeye karar verdim.
Bir fiber kablo ile uydu alıcısını ev sinema sisteminin fiber girişlerinden birine bağladım ve … gürültü problemi ortadan kalktı.
Trafolu izolasyonlar da aynı çözümü sağlar. Fakat fiber optik bağlantılı çözüm kıyaslanamayacak kadar ucuz olduğu için bu tür problem yaşayan arkadaşların denemesini tavsiye ederim …
TA2CCS Şahin KULİĞ