Finansal Konular Üzerine – IV
Yazarımız İlter Terzioğlu yazı dizisinin dördüncü bölümüyle karşınızda. Uzmanlık alanlarımız farklıda olsa finans günlük hayatımızın bir parçası. Yazarımız bu yazı dizisiyle fazla detaya girmeden, günlük hayatta karşılaştığımız pek çok terim ve anlamlarını bizlerle paylaşıyor.
Finansal Konular Üzerine
Bugüne kadar yayınlanan yazılarımda Bilanço ile ilgili genel tanımlar ve ana hatları ile bilanço kalemlerinden bahsetmiştim. Bu ay ele alacağım konuda ise Gelir Tablosu ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım.
Öncelikle Bilanço ve Gelir Tablosu arasındaki temel farkı açıklamakta fayda görüyorum.
Bilanço; bir tüzel kişiliğin, bilançosunun hazırlandığı tarihteki durumunu gösteren mali tablodur. ( Örneğin A şirketinin 31.12.2004 tarihli bilançosu) Örneğimizdeki bilanço, şirketin 31.12.2004 tarihindeki durumunu gösterir.
Gelir Tablosu; ise bir tüzel kişiliğin Gelir Tablosu nun hazırlandığı döneme ait bilgileri gösteren mali tablodur. ( Örneğin A şirketinin 01.01.2004 – 31.12.2004 dönemine ait gelir tablosu) Bu örneğimizdeki gelir tablosu, şirketin 2004 yılı içindeki 1 yıllık faaliyetlerinden elde ettiği gelirler ve giderleri gösterir.
GELİR TABLOSU
Gelir Tablosu temel olarak Detaylı Gelir Tablosu ve Özet Gelir Tablosu şeklinde yayınlanmaktadır. Bu bölümde Özet Gelir Tablosunun ana hatlarını ele almaya çalışacağız.
Özet Gelir Tablosu ana hatlarıyla aşağıdaki gibidir;
a) Net satışlar
b) Satışların Maliyeti (-)
1. (a-b) BRUT SATIŞ KARI / (ZARARI)
c) Faaliyet Giderleri (-)
2. (1-c) ESAS FAALİYET KARI / (ZARARI)
d) Diğer Faaliyetlerden Gelirler ve Karlar
e) Diğer Faaliyetlerden Giderler ve Zararlar (-)
f) Finansman Giderleri (-)
3. (2+d-e-f) FAALİYET KARI / (ZARARI)
g) Olağanüstü Gelirler ve Karlar
h) Olağanüstü Giderler ve Zararlar (-)
4. (3+g-h) DÖNEM KARI / (ZARARI)
i) Ödenecek Vergi ve Yasal Yükümlülükler (-)
5. (4-i) NET DÖNEM KARI / (ZARARI)
Gelir Tablosunun bölümleri incelendiğinde, bir tüzel kişiliğin belirli bir döneme ait faaliyetleri ile ilgili detaylı bilgi edinmek ve hangi aşamada kar veya zararda olduğunu tespit etmek mümkün olacaktır. Daha sonraki yazılarımızda, gelir tablosunun detaylarını ve inceleme yöntemlerini ve en önemlisi Gelir Tablosu nu okurken nasıl yorumlanmalı ve nelere dikkat edilmeli konularını ele alacağız.
Bu incelemelerde, şirketin faaliyette bulunduğu iş alanının karlı olup olmadığı, borç yükünün miktarı, geçmişten gelen başka yükümlülükleri olup olmadığını anlamak mümkün olabilecektir.
Önümüzdeki aylarda Gelir Tablosunun detaylarında buluşmak dileğiyle.
İlter TERZİOĞLU
iltert@superonline.com