FM Verici / Alıcı Anteni
Pek çok okurumuz gazetemizde çıkan FM verici devrelerini yaptıklarını fakat yayının uzağa gitmediğinden şikayetçiler. Bir verici devresinin en önemli elamanlarından biri olan anten bu yazıda detaylı olarak açıklanmış. FM verici yapanlar bu anteni mutlaka yapmalı.
Sevgili arkadaşlar,
Basit bir anten tasarladım bu sefer, bir FM anteni. 96 MHz için düşündüm.
Elektronikle yeni tanışan hevesli insanlar dünyanın bir numaralı hobisi olan radyo amatörlüğüne genelde ilk olarak radyo alıcısı yapmakla başlar. Daha sonra ufak vericiler, alıcı-vericiler derken kendini bu sihirli dünyanın içinde bulur.
Amacım, çok düşük güçte bu tür alıcı-verici yapan arkadaşlara yaptıkları ile öğünme şansı yaratmak. Çünkü o aşamada anten, henüz onlar için bir rasgele tel parçasından başka bir şey değildir. Yaptıkları FM alıcı veya deney vericisini rezonanslı bir antene bağlarlarsa nasıl verim alacaklarını tahmin edemezler.
Onun için rasgele uzunlukta bir tel parçasını, özellikle deney vericisine, takarlar ve sonuç ortada; rezalet! Sonra:
–Yahu bu devrede iş yok çalışmıyor! Herhalde devre yanlış, yanlış çizmişler! Hiç sinyal duyulmuyor! Hay Allah! Boşuna uğraşmışız! Yoksa transistörün bacaklarını ters mi bağladık!?–
Hayır, devre tamam, mis gibi de çalışıyor! Ama rezonanssız bir anten yüzünden zaten miliwatt’lar seviyesinde olan çıkış gücü mikro’lara veya sıfıra düşüyor.
Yeni başlayanlara tavsiye edeceğim; bildiğim en basit ve en randımanlı anten tipi olan dipol anten, yani ortadan beslemeli dikey pozisyonda bir dipol anten.
Cihazınızdan çıkan anten kablosunu bu antene takıyorsunuz;
–Yaşasın! Çalışıyor!–
Anteni anlatmaktansa çizmek daha görsel ve kolay.
Şekilde gördüğünüz anten 10 mm çapında alüminyum borudan yapılmıştır. Dikey olarak kullanılırsa sinyaller her yöne yayılır. Yatay da kullanılabilir ama dinleme yapılacak FM radyo istasyonlarının verici antenleri dikey polarizasyonlu olduğu için dikey kullanılması daha iyi sonuç verir.
Bu anteni anten programında düşey pozisyonda test ettim, boyu ve kalınlığı ile 96MHz’de rezonansa geliyor, ve ucunun yerden yüksekliği 50 santime kadar gayet güzel çalışıyor. 50 Ohmluk bir koaks kablo ile alıcı/vericiye direk bağlayabilirsiniz.
Merak edenler anten konularına da bulaşabilirler. hamsoft adresinden MMANA anten programını indirebilirsiniz.
Kolay gele!
Sevgiler.
Alper ÖZMEN
ta2fu@antrak.org.tr