Fractal Anten
Bu ayki anten projemiz yine çok az yer kaplayan bir anten yapımıyla ilgili.
Sevgili arkadaşlar,
Size bu ay, herhalde bende saplantı oldu bu ufaltılmış antenler, 10 metre bandı için ufaltılmış bir quad anteni anlatacağım. Adı : Fraktal. Aslında UHF ve özellikle mikro dalga antenlerinde çok geniş uygulama alanı var. Yüksek frekans antenlerinde dalga boyu küçülünce böyle doğadan alınan şekillerin uygulanması mümkün olmaktadır. Ne hoş! En verimli şekiller doğadan çıkıyor. Resim 1 gibi.
Haberleşme cihazlarında kullanılan ve sadece örnek olsun diye koyduğum bu resimlerdeki gibi binlercesini bulabilirsiniz internetten! Örnek1 ve örnek 2.
Ben de tuttum üşenmeden, 2m ve 10m için geçen ay linkini verdiğim anten programı ile iki ayrı model üzerinde çalıştım. 10m anten işte bu, fraktallanmış quad!
10 metre bandı için bir quad antenin bir kenarı yaklaşık 2,70 m. gelir. Resmini gördüğünüz antenin bir kenarı ise 1,54 metre geliyor. Bu şu anlama gelir: Vay be! 3 elemanlı quad mı yapsak ne! Ne küçük!
Bu yazımda sadece bir elemanın detay ve neticelerini bulabilirsiniz. Eğer istenirse 2 veya 3 elemanlı fraktal quad anten de bu programla kolaylıkla yapılabilir.
Antenimiz 2 mm kalınlığında bakır telden oluşuyor. Şekildeki gibi büküldükten sonra metal olmayan iki çapraz çubuk üzerine naylon ipveya mesina ile bağlanıyor. Biraz sabır gerekiyor tabii ki. Besleme yatay polarizasyon olacak şekilde yapılıyor. Yerden 5 metre yüksekte SWR 1,65 civarında, daha aşağı çekmek mümkün, ancak 100 parça dorudan oluşan datayla daha fazla uğraşmak istemedim doğrusu!
Eleman boyutlarını da numaralayıp tablo haline getirdim.
Yayılımlara bakarsak 5 metre yükseklikte iyi bir DX anteni olduğunu görüyoruz.
Bu anteni programa girebilmek için tam 100 tane koordinat girmek durumunda kaldım.
İsteyen olursa mmana dosyasını gönderirim.
Yüsek frekanslarda kulanılan fraktal şekillerin basit bir örneğini 10 metre bandına böylelikle uygulamış olduk, kimbilir belki 40 metre bandı için de düşünmemizi sağlar!
Haydi bakalım, kolay gele!
Sevgiler.
Alper ÖZMEN
ta2fu@antrak.org.tr