Geniş Bant Video+Audio Alıcı (49-858 MHz)
Bilgisayara takılan TV kartlarındaki tunerlerin en iyi yönü ses ve video çıkışlarını doğrudan verebilmeleridir. Diğer tunerlerde bu çıkış IF olarak verildiğinden dolayı ilave bir katla ses ve video sinyalleri ayrılmalıdır. Peki bilgisayara takılan TV kartı bilgisayarsız çalışamaz mı? Tabi ki çalışır. Bu şekilde 49 MHZ’den 858 MHZ’e kadar geniş bir alanda frekans modüleli ses yayınlarını ve tabi ki TV yayınlarını da alabiliriz. Üstteki fotoğrafta görülen tuner bir FLY VIDEO TV kartından sökülmüştür. Tunerin kalbini TSA5523 (Philips) PLL entegresi oluşturmaktadır. Bu entegre I2C BUS seri iletişim kullanmaktadır. Üstteki fotoğrafta tunerin TV kartına gelen yüzünü görmekteyiz.(zaten ayakların eğiminden de belli). Burada FM radyo ile diğer bantların ses çıkışları ayrılmıştır. Tabi ki IF değerleri de. İşte ayrı olan ses çıkışlarını birleştirmek için devre şemasında da göreceğiniz gibi 5V’luk minyatür role kullanılmıştır. Siz FM bandını seçtiğinizde PIC roleye çek komutu verir. Diğer bantları seçtiğinizde ise role bırakır.
resmin büyük hali için tıklayınız
Tunerin referans kristali 4 MHZ olduğundan dolayı, referans frekansı TSA 5523’ün değişik bölme oranlarını kullanarak yazılımla değiştirebiliriz. Burada adım aralığı 50 KHZ tutulmuştur.( Devreyi kurunca LCD ekranın altında yazan- örneğin-PLL:9308 sayısının da 9308×50=465400 KHZ osilatör frekansını verdiğini söyleyebiliriz) Ekranda ise bu değerden 33400 KHZ daha düşük bir değer görebiliriz. Bu da 432 MHZ’lik (465,4-33,4=432) alış frekansına tekabül eder.
Şimdi de devre şemasından bahsedelim. Buradaki tuneri kontrol eden işlemci PIC16F628’ dir. Kontrol butonu olarak üç adet butonu vardır. Bunlar frekansı artıran, frekansı azaltan ve adım aralığını değiştiren butonlardır. Adım aralığı olarak 50 KHZ, 1MHZ ve 10 MHZ’i seçebilirsiniz. 50 KHZ’lik adımda sadece frekansı artırabilirsiniz ancak azaltamazsınız. Bu durumda ekrana "TANIMSIZ" ibaresi gelir. Diğer adım değerlerinde ise frekansı hem artırabilir hem de azaltabilirsiniz. Bant olarak ise VHF L(49-170 MHZ), FM(88-108 MHZ), VHF H (170-450 MHZ), UHF(450-855 MHZ) bantlarını alabilirsiniz. Bant değişimi için frekansı artır ve azalt butonuna birlikte basarak, ekranda istediğiniz bant gelene kadar basılı tutmanız yeterlidir. Yazının ekinde 16F628’e ait HEX dosyasını ve devre şemasını vermekteyim 4 MHZ kristal ve 22P kondansatör bağlantıları,4 nolu pinden ise 4,7 K dirençle +5V bağlantısı (pull-up) yapılmalıdır. Baştaki fotoğrafta görülen TV ses, FM ses uçları da şemadaki rolenin iki ucuna girilmelidir. Role çektiği zaman (on) FM Radyo, bıraktığı zaman ise (off) diğer TV bantları etkindir. Ses çıkışı kulaklık seviyesindedir. Bu tunerle inebileceği en dar aralık olan 50 kHz’e inilmiştir. Daha dar aralık için tunerin içindeki referans kristal (ve tabiî ki yazılım da) değiştirilmelidir. Bu işlem tarafımca denenmiş ancak beraberinde bir yığın sorun getirmiştir. Bu nedenle tunerin orijinal yapısı ile oynamamanızı tavsiye ederim. Ayrıca tunerin imal amacı FM radyo ve TV yayınlarını almaktır. Bu nedenle IF filtre yapısı da ona göre tasarlanmıştır. Dar band yayınları almak için frekans değerini almak istediğiniz frekansın biraz altı veya üstüne gezdirerek alış gücü olarak en uygun noktayı yakalayabilirsiniz.
GENİŞ BANT VIDEO+AUDIO ALICI
YAPIMDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
Bilgisayara takılan TV kartından bu tuneri sökmeden önce şunlara dikkat edin.
Ayak yapısı ve sayısı birebir tutuyor mu?
Tunerin kapağını açtığınızda içinde TSA5523 entegresini ve 4 MHZ’lik referans kristalini görüyor musunuz?
Maalesef bu tunerlerin üzerinde bir işaret/numara olmadığı için bu yola başvurmak zorunda kaldık. Ayak sayısı tutmayan veya üstte belirttiğimiz parçalar tunerde yoksa cihazınız çalışmayabilir. Ayrıca piyasada satılan TV tunerleri çıkış olarak IF üretirler. Bu IF’ı alıp tekrar karıştırıcıya (mixer) verip ses frekansına çevirmek gerekir. Ancak bilgisayar TV kartlarına takılan tunerlerde bu kat da cihazın içine konulduğundan dolayı doğrudan ses (kulaklık seviyesinde) ve video sinyali çıkışı verir.
Cihazınızı monte ettikten sonra ekrana herhangi bir frekansı yazın. Daha sonra elinize bir voltmetre alarak 1,2,3 nolu pinleri kontrol edin. Bunlardan birisi varikap diyotlara uygulanan gerilimi çıktı olarak verecektir. (VT :Monitör gerilim) Siz frekansı değiştirdikçe bu gerilimin de değişmesi gerekir. Eğer bu işlem oluyorsa cihazınız çalışıyor demektir. Eğer elinizde bir osiloskop (veya frekansmetre) varsa TSA 5523’ün 18 ve 19 nolu bacağından ekranda yazan frekansın 10,7 MHZ (FM Seçmişseniz),33,4 MHZ diğer bantları seçmişseniz üzerini okumanız gerekir.(VHF-UHF’de sinüs üretmek hiç bu kadar kolay olmamıştı J)
Alttaki fotoğraflarda tunerin söküldüğü bilgisayar TV kartını görüyorsunuz.
Zekeriya YAZICI
Elektronik Müh.
yaziciz@mynet.com
merhabalar bu projeyi yapmayı düşünüyorum fakat burada kullanacağımız tv kartının markası önemli mi dir ?
Bu projeyi de deneyebilirsiniz. Kartın markası farketmeyebilir. Ancak üzerinden tuneri söküp kullandığımız dikkatinizi çekmiştir. Bu yazı oldukça eski. Şimdilerde 25 liralık TV alıcı kartlarıyla sdr radyo yapmak moda. Şu linkte bir kit satılıyor bakın isterseniz.
Kardeş ekle beni sana yardımcı olayım
Sizinle bu konu hakkında mail adresiyle iletişime geçmek ıstiyorum
Ben de bir tv kartı var çok zayıf çekiyor buna benzer birşey onu nasıl güçlendirebilirim bu düzeneği yapsam olur mu
Merhabalar iyi geceler bu proje hakkında çok düşünüyorum forumlarda okudum FM yayınlarını geçemez telsiz yayınlarını alamaz diyorlar bu doğru mu malzeme listesi yaptım boşa almış olmak istemiyorum siz 858 mhz ye çıkabildiniz mi acaba yardımınız için teşekkürler