GSM'de Transmisyon Poblemleri
Yazarımız Kenan Atasoy'un kaleminden GSM hakkında yeni bir yazı. Yazarımız bu ayki yazısında GSM şebekesinde yaşanabilecek transmisyon problemlerini irdelemiş.
Transmisyon sırasında birçok problemler açığa çıkar bunlar aşağıda belirtilmiştir.
Yol Kaybı
Mobil istasyon (MS) ile baz istasyon (BTS) arasındaki mesafe arttıkça sinyal zayıflar. Alıcı ile verici arasında engel olmasada bu durum tüm RF cihazlarında söz konusudur.
Gölgeleme
MS ile BTS arasında bulunan bina veya tepeler sinyalin zayıflamasına neden olur. Bazı bölgeler dip noktalardır buralarda sinyal yok veya düşük seviyededir. Bu nedenle bunu en aza düşürmek için duruma göre tepelere ve yüksek binalara istasyon kurulur
Çok yönlü zayıflama
Burada ise MS ile BTS arasındaki sinyalleşme yolunun birden fazla olmasından kaynaklanan zayıflamadır Buna Rayleigh zayıflama denir. örneğin iki bina ve bu binaların birine yakın bir istasyon düşünelim. Sinyalin bir tanesi direkt telefona gelirken diğeri ise 2.binadan yansıyarak telefona ulaşır. Bu bazen sinyalin yok olmasına sebep olabilir.
Zaman farkı
Rayleigh zayıflamadan kaynaklanan bir durumdur. Burada örneğin telefona gelen 2 sinyalin hangisinin gerçek veya yanıltıcı olduğunun tespiti önemlidir.
Zaman ayarlama
Her MS arama sırasında TDMA slotunda bulunan bir zaman dilimine yerleştirilir. BTS bir sinyal gönderdiği zaman buna karşı olarak MS'in verilen zaman dilimi içine sinyali geri göndermesi gerekmektedir. Bu tip sorun yolda giderken BTS ile artan mesafeden kaynaklanır. Buna karşı bir önlem alınmazsa gönderilen data yanlış zaman dilimine yerleştirilir bu da istenmeyen durumdur.
Yukardakilere karşı olarak kaybolan sinyallerin düzeltilmesi yapılabilmektedir
Sinyalin araya yerleştirilmesi (Interleaving)
Sıralı biçimde alınan paket sırasız biçimde gönderilir. Bunun avantajı paket kaybolsada tekrar sıralı biçime getirildiğinde eksik paketin tespitidir.
Anten farklılığı
2 Rx antenin kullanımı
2 RX anten arasına mesafe verilip kullanıldığında birinin almadığı sinyali diğer anten aldığı zaman en sonunda bu alınan sinyaller birleştirilir. Sinyal kaybı azalmış olur
Yön farkı
bu tip antende 2 yönlü anten bulunur. 45 derece dönüktür. Bazen Tx/Rx anten olarakta kullanılabilir. Yer kazancı sağlar.
Kenan ATASOY
kenan@antrak.org.tr
www.gsm.infocenter.web.tr