Half-Square Beam Antenna
Yazarımız Alper Özmen, bu ayki yazısında yarım kare 3 elemanlı anteninin yapımını anlatıyor. Antenin en büyük özelliği besleme noktasının empedansının 50 ohm olması ve balun kullanılmaması.
Sevgili arkadaşlar,
Bu ayki antenimiz yarım kare 3 elemanlı yönlü anten ( half-square beam anten).
Kazancı yüksek, boşlukta 9,5 dBi kazançlı ve dikey polarizasyonludur. Ön/arka kazanç oranı ise 145 MHz’de 24,5 dB’dir.
Tamamı 10 mm çapında aluminyum borudan yapılmıştır.
Mantık itibariyle 1 λ boyundaki elemanın her iki uçlarının ¼ λ bükülüp U şeklini alması ile oluşmuştur. Büküldükten sonra 2 çeyrek eleman birbirine yarım dalga mesafede ayni fazda yayım yapmaktadır. Bu U elemanların sayısını reflektör ve direktör ekliyerek artırınca ortaya kazancı ve ön/arka oranı yüksek bir yönlü anten çıkmıştır.
Bu anten metal olmayan bir bom üzerine monte edilir, çünkü boma bağlantı noktaları maksimum voltajın oluştuğu noktalardır.
Anten yapılışı itibariyle basit bir antendir, tüm ölçüler aşağıdaki görüntü üzerinde gösterilmiştir. Başka bir açıklamaya gerek yoktur.
Dikkat edilmasi gereken bazı noktalar var:
Sürücü elemanın tam koaksa bağlantı noktasında, köşede, sağlam bir detay geliştirilmelidir.
Düşey ve yatay elemanın ayrık montajı için pleksiglas veya fiber üçgen bir plaka kullanılır, borular buna monte edilir. Başka detaylar da geliştirilebilir elbette.
Anten bomu metal olmayan bir dikmeye bağlanırsa daha iyi olur, metal borunun etkisi olabilir ve anten yayılım özelliği değişebilir.
Koaks kabloyu bağlantı noktasından, bom üzerinde, sürücü ve reflektör elemanların ortasına bağlayıp oradan aşağıya sarkıtın. Hatta bomdan aşağıya sarkıtmadan önce koaks ile 5-6 turluk, 8-10 cm çaplı bir bobin yapın boma bantlayın.
Antenle ilgili tüm çalışmalarımı anten programı MMANA ile yaptım. http://www.qsl.net/mmhamsoft/mmana/ adresinden indirebilirsiniz.
Antenle ilgili çıktıları aşağıda görüyorsunuz. Artık söze ne hacet! (gerek).
Hepinize kolay gele, isteyene mmana dosyasını gönderirim.
Sevgiler.
Alper ÖZMEN
ta2fu@antrak.org.tr