Kış Aktiviteleri (I)
Radyo amatörlerinin tek hobisi elektronik veya telsiz değildir, amatörlerin bazıları kış aylarında Telsiz tamiri, Tekrarlayıcı imalatı, Link sistemleri, Duplexer ayarlanması vs. gibi faydalı işler yapmak yerine daha keyifsiz hobilerle uğraşırlar. Bu aktivitelerden birisi de KAYAK sporudur…
Radyo amatörlerinin tek hobisi elektronik veya telsiz değildir, amatörlerin bazıları kış aylarında Telsiz tamiri, Tekrarlayıcı imalatı, Link sistemleri, Duplexer ayarlanması vs. gibi faydalı işler yapmak yerine daha keyifsiz hobilerle uğraşırlar. Bu aktivitelerden birisi de KAYAK sporudur.
Bu spor dalı ile ilgilenmeye başladığımızda kendimize bir hedef koyduk, hedefimiz ülkemizdeki tüm kayak merkezlerine gidip kayak yapmak ve izlenimlerimizi paylaşmak idi. Yazı dizimizde belki bu spor dalına merak salacak veya bu dalla ilgilenen fakat daha fazla bilgi edinmek isteyen arkadaşlara izlenim ve görüşlerimizi AMATÖRCE aktaracağız.
Her zaman söylenen bir söz vardır, ülkemiz bir cennettir ama biz bundan çok az faydalanırız. Kayak sporunda da maalesef durum böyle, mükemmel sayılacak pistlerimiz olmasına rağmen gerekli yatırım ve hizmetleri sağlayamadığımız için bu çok önemli turizm gelirinden mahrum kalıyoruz. Üzerine birde küresel ısınmanın yok edici etkisi eklendiğinde sanki gelecek nesillere “eskiden bu dağlara kar yağardı ve biz üzerinde kayak yapardık” deyip bu fotoğrafları gösterecek gibiyiz. Umarım böyle olmaz…..
Ülkemizdeki kayak merkezleri şu illerde yer almıştır.
Kars Sarıkamış Kayak Merkezi, Erzurum Palandöken Kayak Merkezi, Muş Güzeltepe Kayak Merkezi, Kayseri Erciyes Kayak Merkezi, Kastamonu Ilgaz Kayak Merkezi, Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi, Isparta Davraz Kayak Merkezi, Bursa Uludağ Kayak Merkezi, Kocaeli Kartepe Kayak Merkezi, Antalya Saklıkent Kayak Merkezi, İzmir Bozdağ Kayak Merkezi, Ankara Elmadağ Kayak Merkezi, Erzincan Sakaltutan Kayak Merkezi, Bingöl Yolçatı Kayak Merkezi, Gümüşhane Zigana Kayak Merkezi, Elazığ Hazarbaba Kayak Merkezi, Ağrı Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi.
Yazı dizimizde bu merkezlerle ilgili detayları ve kişisel notlarımızı bulabilirsiniz.
SARIKAMIŞ KAYAK MERKEZİ
Sarıkamış kayak merkezi Kars’a 53 km. uzaklıkta Sarıkamış ilçesinin Çamurlu dağında Cıbıltepe mevkiinde bulunmaktadır.
Ulaşım:
Hava yolunu tercih edecekler için Ankara ve İstanbul dan her gün THY ile tarifeli seferler mevcut, Kars Havaalanı, bölgenin en uzun pistine sahip bir nato havaalanıdır. Uçuşa son derece uygun doğu bölgesinde kapanma riski en az olan, kış mevsiminde sürekli açık bir havaalanı. Sadece bagaj hizmetleri biraz gecikmeli olarak veriliyor. Sarıkamış kayak merkezindeki oteller Kars a 53 km. mesafede Oteller havaalanı transferler hizmetini ücreti karşılığı veriyor. Kars–Sarıkamış yolu, Kars Erzurum ana yolu üzerinden olduğu için daima bakımlı ve kış mevsiminde açık tutuluyor,çift şeritli güzel manzaralı bir yol. Uçak öğlen vakti iniyor, yol yaklaşık 1 saat sürüyor ve saat 13-13.30 gibi piste çıkmak mümkün.
Sarıkamış kayak merkezine karayolu ile gidecekler ise Giresun Tirebolu Torul Erzincan Erzurum Sarıkamış, veya Trabzon Erzurum Sarıkamış, yada İstanbul Ankara Yozgat Sivas Erzincan Erzurum Sarıkamış güzergahlarını kullanarak ulaşabilirler. Ayrıca İstanbul–Kars Doğu Ekspresi ile Kars’a demiryolu bağlantısı mevcut.
Konaklama : Sarıkamış ilçesinde ve Cıbıltepe de oteller mevcut. Fakat gerek kayak odası hizmetlerinden ve gerekse yolda kaybedilecek zaman açısından kayak merkezindeki oteller tercih edilmeli. Şu an Merkezde 2 adet otel var Çamkar ve Toprak otel, otellerin konaklama seçenekleri ve fiyatları döneme göre değişiyor. Winter Universiade 2011 yarışmalarının Erzurum da yapılacağı ve bu sebeple Sarıkamış’a olacak ilgi sebebi ile 2008-2009 yılları arasında merkeze 2 adet daha otel yapılacağı bilgisini aldık. Otel sayısının artmasının bölgeye ve merkeze olan talebi arttıracağını ümit ve temenni ediyoruz.
Oteller bölgesi
Liftler : saatte 2400 kişi kapasiteli, son derece modern donanımlı 4 kişilik oturma sandalyeli 2 etaplı telesiyej sistemi mevcut. Sistem özel sektör tarafından çalıştırılıyor, elektrik kesilmelerine karşı jeneratör mevcut. Sabah saat 8.30 da çalışmaya başlayan sistem saat 16.00 da kapatılıyor, zira hava erken kararıyor. Skipass ücretleri diğer merkezlere oranla daha ucuz ve her iki otelde günlük 20 adet skipass’ı ücretsiz veriyor, 20 adet az gibi görünse de yetiyor biz en fazla 18 adet kullanabildik. Liftlerle yukarı çıkarken özellikle 1. etapta sarı çam ağaçları arasında uzunca bir süre doyasıya huzur buluyorsunuz. 1. etap sonunda lift değişimi yapmak için 50m. kadar baton vurmanız gerekiyor. Bu alanda kafeterya var öğlen vakti mangal ve içecekler buradan temin edilebilir.
1. etap lift
2.etap biniş ve kafetarya
Pistler :
Cıbıltepe mevkiinde bulunan kayak merkezi özellikle manzarası, uzun sayılabilecek pistleri ve kar kalitesi ile bence en güzel merkezlerden birisidir. Bu sebeple “Türkiye’nin Insburg’u” tanımlaması yanlış değildir. Pistler asırlık sarı çam ağaçları arasında koyu yeşil ile saf beyazın birbiri ile kucaklaştığı ormanlık alanın içinde yer almaktadır. Kar Aralık-Mart ayları arasında yağıyor. Sarıkamış kayak merkezinde kar kalınlığı 50-200 cm. olabiliyor.
Kar kalitesi Hiçbir merkezde olmadığı kadar iyi, kar sadece Alpler’de olan ince ve toz kar şeklinde. Hava genellikle açık ve güneşli olmasına rağmen kar ilk yağdığı günkü özelliğini kaybetmiyor ve kayak severlere güvenle kayma zevki veriyor. Sarıkamış’ta bulunan kayak pistlerinde çığ tehlikesi yok, pistler sarı çam ormanlarıyla çevrili olduğundan rüzgara karşı korunaklı bu nedenle pistlerde asla buz olmuyor. Çok nadir sisli geçen kış aylarında hava sıcaklığı ortalama yıllık 3-4 derece olduğu (en düşük – 32, en sıcak + 33 derece) Sarıkamış’da şubat-mart aylarında gündüzleri ortalama sıcaklık -3°C olmasına rağmen tepede parlayan harika güneş içinizi fazlasıyla ısıtıyor.
Pist haritası
Toplam Pist Uzunluğu, 17 km. Pistler 2 etaptan oluşuyor, zirveden 1.etap’ a kadar 5 pist, 1.etaptan aşağıya kadar ise 2 pist var. Karanlık Dere tarafına inecek 2 pist & ve 7) için planlama yapılıyor, pistler fiziksel olarak açılmış fakat teleski bulunmadığı için bu bölgeden faydalanılamıyor. Karanlık dere tarafı için telesiyej ihalesinin yapıldığı söylendi. 6 numaralı pist ise kayak için uygun değil henüz açılmamış fakat snowboard yapanlar buradan inip, ormanın içinden geçip telesiyeje geliyorlar. 4 numaralı pistin ise girişi kapalı ve pist ezilmemişti zaten 200-300 m. İleride 5 numara ile birleşen girişi 5 den biraz daha dik bir pist.
1.etap 1 numaralı pist
Bir dahaki sayımızda bölgedeki pistlerle devam edeceğiz .
Şimdilik hoşcakalın . . .
Cemal ÖREN
TA2AW