Kış Aktiviteleri II (Bölüm2)
Yaza yavaş yavaş veda ediyoruz… Peki kışın ne tür aktiviteler yapılabilir diye merak ediyorsanız, yazımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz…
30 dakika boyunca mükemmel bir dağ manzarası ile çevrili kimi zaman daralan kimi zaman sarp yamaçlardan geçen fakat sürekli aşağı eğimli (Gondol biniş alanı 2100m.) bir yoldan kaydıkdan sonra kayakları çıkartıp kendinizi gondol'un içine attığınızda yorgun bacaklarınızı dinlenmek için çok iyi bir fırsat yakalıyorsunuz.
Benim en çok hoşlandığım pistler 9 ve 21 numaralı pistler. Bu pisler bir tepenin birbirine paralel iki yamacında bulunuyor. 21 in girişi 9 a göre daha dik ve daha dar fakat her ikisi de ortalara doğru genişliyor ye sonunda birbirine bağlanıyor. Orta ve orta üzeri zorluk derecesinde en zevkli iki pist.
Pist 9 telesiyej
Pist 9
Bu pistlerin hemen yanında 22 ve 10 numaralı doğal yollar var, Bolkar'da kaymayı tercih edenler için son derece zevkli bir arazi yapısına sahip.
10 numaralı doğal yol
Yamaçtan aşağıya indikçe 3,4,5 ve 6 numaralı pistlere geliyorsunuz. Bu pisler oldukça kalabalık kısa pisler. Tatlı bir eğime sahip son derece geniş yeni öğrenecekler ve pratik yapacaklar için ideal pistler.
Pist 4 ve 5
Hangi pisti kullanırsanız kullanın sonunda pisler arasındaki bağlantı yollarından devam ederek zirveden eteğe kesintisiz kaymak mümkün. Bu da ciddi anlamda bir bacak gücü ve dayanıklılık istiyor veya arada bir durup mola vermek en iyi çözüm.
Palandöken diğer dağlara çok benzemiyor, kar bir kez yağdı mı haftalarca kalabiliyor zira hava dağda çok sert ve rüzgarlı. Fakat sis başımızın tatlı belası ve genelde eksik olmuyor. Şubat ve mart aylarında güneşli hava yakalamak mümkün fakat yeterli kar bulmak çok zor. Kar Sarıkamış da ki gibi toz kar değil ve buzlanma mutlaka oluyor. Pist çeşitliliği ve alternatifin fazla oluşu, pislerin uzunluğu sayesinde tercih edilecek bir merkez…
Yorum:
Bu yıl kayak sporuna gönül verenler için çok sevindirici ve gurur verici bir başarıya Türkiye olarak imza attık ve Winter Universiade 2011 yarışmalarının ev sahipliğini kazandık. Bu yarışmalar sayesinde Erzurum'a çok ciddi yatırımlar yapılacak. Yöre halkındaki genel kanı bu yatırımlar sayesinde kentin talihinin değişeceği ve ekonomisinin sıçrama yapacağı yönünde. Umutla o günleri bekliyorlar. Yapılacak tesis ve konaklama yatırımları sayesinde yörenin bir kış turizmi cazibe merkezi haline gelmesi için her kez seferber olmuş durumda. Bizler de her türlü desteği vermeliyiz…
İlk yazımda da bahsettiğim gibi hava ve kar durumunu bilmeden 1-2 ay önceden otel rezervasyonu yaptırır ve uçak biletlerinizi alırsanız dağa vardığınızda artık alışık olduğunuz sürprizle karşılaşır ve vakit kaybetmeden tarihi ve turistik yerleri ziyarete başlarsınız. (Resimlere dikkat ederseniz kar miktarının ne kadar az olduğunu görürsünüz)
Erzurum Çifteminare
Çifteminare iç avlu
Erzurum da görülmesi gereken yerler arasında Çifte Minare, Çobandede, Yakutiye Medresesi, Lalapaşa Camii, Rüstempaşa Bedesteni, Üç Kümbetler, Tortum Şelalesi, Ulu camii ve Erzurum kongresinin yapıldığı Tarihi Bina geliyor. Palandökende bir gece kar yağdığında bir hafta idare ediyor, bizim gibi şanslıysanız 16 Mart akşamı yağan kar 15 gün idare eder ve pistleri kullanabilirsiniz. Ayrıca Cağ kebabı ve kadayıf dolmasını da tatmak gerekiyor haberiniz olsun….
Bir sonraki yazımda Bolu Kartalkaya Kayak Merkezini tanıtmaya çalışacağım
Sevgiler saygılar 73'ler
TA2AW