Karakaya İlköğretim Okulu'na Bilgisayar Laboratuvarı
Aslında Ahmet Sönmez başarısı olan bu projeye bizleri de ortak ettiği için teşekkürler…
ANTRAK
Gümüşlük, Karakaya İlköğretim Okulu'na
Bilgisayar Laboratuvarı Kurdu…
Bazı haberler çok kolay yazılıyor!…
Yazdıktan sonra da sevinç ve mutluluk duyguları oluşuyor.
Bu yazı, sevinç ve mutluluk duyguları içinde yazıldı….
Bilenleriniz, sevenleriniz vardır; Bodrum Yarımadası'nın en batı ucunda GÜMÜŞLÜK adında küçük bir köy var. Bu köy, kısa süre önce belediye olma hakkını kazandı…
Gümüşlük'te yine küçük, mütevazi fakat başarılı bir İlköğretim Okulu var. Bu okul, öğrencilerin çağdaş eğitim alabilmesi için çırpınan, çok kısıtlı imkanlar içinde olmasına rağmen daima en iyiyi, en güzeli arayan öğretmenlerin yönetiminde eğitim veriyor…
ANTRAK üyelerinin büyük çoğunluğu Gümüşlük köyünü bilir ve sever. Aşağıda okuyacağınız kampanya, öğretmenler ile ANTRAK üyeleri arasındaki dayanışmanın ürünü olarak başarıldı ve bu habere konu oldu.
'Okulumuz küçük, imkanlarımız sınırlı… Ama bizler, öğrencilerimiz için / çocuklarımız için en iyi, en çağdaş imkanları sağlayabilmek istiyoruz!…'
Bu sözler, İlköğretim Okuluna Bilgisayar Laboratuvarı kurmak için açtığımız kampanyanın başlangıç sözleri oldu.
ANTRAK adına kampanyayı yürüten TA2CIP (….ben oluyorum..!) akla gelebilen her yere, derneklere, vakıflara, bankalara, şirketlere çağırı göndererek, Gümüşlük "Karakaya İlköğretim Okulu"na katkı istedi.
"…. İhtiyaç fazlası bilgisayar donanımınızı lütfen gönderin…!"
Yaklaşık 6 ay süren kampanya ve her ay tekrarlanan çağırılar sonucunda, çeşitli boy, cins, marka ve biçimde donanım, kargo ile Gümüşlük'e gelmeye başladı. Gelen donanım, prensip olarak "ihtiyaç fazlası" olması nedeniyle artık kullanılmayan -veya kullanılmak istenmeyen- 'demode ( ! )" cihazlardan oluşuyordu. Gerçekten de, ilk günlerde ciddi bir şaşkınlık ve tereddüt yaşadık… 'Hurdacı dükkanı mı açıyoruz' diyenler oldu. Okulda bir derslik, "Bilgisayar Laboratuvarı" olmak üzere ayrılmıştı ve esasen yer darlığı çekilen bu küçük binada koca bir derslik karton kutularla, ne olduğu anlaşılamayan monitor, kablo, kasa ve benzeri ıvır zıvır paketlerle dolunca bizler de korkmaya başlamıştık.
Sözü fazla uzatmadan sonuca gelirsek;
1. Gelen tüm kasaları açtık, içinden ne çıkıyorsa ayırdık ve temizledik.
2. Genellikle Pentium 75, Pentium 100 niteliğinde ana işlemciler olduğunu görünce çok sevindik. 386, 486 niteliğindeki kartları bir tarafa ayırdık ve "yedeğe aldık..!"
3. Bazı kasaların içinde HD olmadığını, bazı disk kapasitelerinin de 100 Mb civarında olduğunu gördük… Onları da ayırdık ve 'yedeğe aldık' (..Böylece bugün yaklaşık 100 Mb kapasiteli 8 adet Hard Disk'ten oluşan küçük bir koleksiyonumuz oldu…! Gümüşlük'te Maporg Internet Cafe'de sergiliyoruz..!) Sonra tekrar duyuru yaptık ve '..bir HD, bir makinayı kurtarıyor..! Elinizde varsa gönderin' dedik.
4. Az sayıda 4X, 10X gibi CD ROM Drive donanımı gelmişti, bunları da uygun makinalara monte ettik.
5. Gelen kolilerden, paketlerden yarım çuval kadar (!) RAM çıktı. Hepsini cinslerine göre ayırdık ve ana kartların üzerindeki RAM kapasitelerini olabildiği kadar arttırdık. Böylece 32 hatta 64 RAM kullanan kartlarımız oldu.
6. Son olarak elde mevcut monitor'leri, klavyeleri ve mouse'ları temizleyip makinalara dağıttık…
Ortaya önce çok komik bir görüntü çıktı..! "Slim" kasalar, "Tower" kasalar, çeşitli cins ve markalarda monitor'lar, 8 değişik marka klavye….
Derken bir de baktık ki; 8 adet bilgisayar popüler bir işletim sistemi altında çalışıyor…! Çocuklar Sömestr başladığında "seçmeli ders" olarak bilgisayar eğitimi alabilir hale gelmiş…!
Bugün 8 bilgisayarımız var. (…gönderirseniz bu sayı artacak..!) ;-))
Son Söz……
Bazen "ihtiyaç fazlası" diye bir kenara atılan "modası geçmiş" donanım yeniden değerlendirildiğinde, mütevazi fakat "çalışır durumda" bir "Bilgisayar Eğitim Dersliği" ortaya çıkabiliyor. Hem de, imkanları sınırlı olan bir okula "beş kuruş" harcama yaptırmadan…!
Bu kampanyayı yürüten ve sonuçlandıran kişi olarak, bu çalışmanın bugün ulaştığı aşamadan büyük bir mutluluk duyuyorum. Şimdi sırada internet bağlantısı ve derslik içinde kurulacak "Local Area Network" var. Telefon hattı hazır. Bu iş için gereken (..modası geçmiş) ethernet card'lar ve bir adet /8 mini HUB, yine bağış olarak okula gelmiş durumda. (…şu günlerde hepsini temizlemekle meşgulüz.) Bir adet de 56K modemimiz var. (…inşallah çalışır durumdadır…!)
Çok yakın bir süre içinde Gümüşlük "Karakaya İlköğretim Okulu" öğrencilerinden mail gelmeye başlarsa sakın şaşırmayın…!
Kampanya'ya katılan, donanım gönderen, düzenleme ve kuruluş aşamalarında yardımcı olan
LOGO YAZILIM (Gülten Halıcı – TA2YOF)'a
CITIBANK (Umur Coşkun)'a
TEPE GRUBU (Hasan Barutçu ve Selçuk Alten)'e
TBD – Türkiye Bilişim Derneği -'nin katkıda bulunan değerli üyelerine,
ANTRAK – Ankara Telsiz ve Radyo Amatörleri Klübü – üyelerine (TA2CLX ve diğerlerine..)
Hiç hesapta yokken ortaya çıkıp "..bende de bir adet şundan var" diyen kardeşlerime,
Gümüşlük'te mütevazi faaliyetini sürdüren Maporg Internet Cafe yöneticisi Ahmet Yurt'a,
ve son olarak montaj sırasında bana 3 gün-3 gece yardımcı olan oğlum Sinan Sönmez'e
TEŞEKKÜR ediyorum.
"Hurdacı dükkanı" görüntüsüne 6 ay kadar sabırla tahammül etmeyi başaran, üstelik bir adet dersliği bu "macera" için 6 ay ayırma cesaretini gösteren okul yönetimine ve bu süreç içinde desteğini esirgemeyen öğretmenlere, gösterdikleri sabır ve tahammül karşısında önce şaşkınlık duygularımı (!), sonra teşekkürlerimi, saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum.
Okul yönetiminin ANTRAK'a verdiği teşekkür belgesini de, ANTRAK GAZETESİ okurlarına armağan ediyorum.
TA2CIP
Ahmet Sönmez, mimar
ANTRAK üyesi