Kış Aktiviteleri (2)
Geçen sayıda kaldığımız yerden yazımıza devam ediyoruz.
1. etap'dan oteller bölgesine inişte 2 adet pist mevcut. Kafeteryanın bulunduğu alan 2200m. yükseklikte, Oteller bölgesi ise 2100 m. yükseklikte. 1 numaralı pist çok geniş ve tatlı bir eğime sahip 2400 m uzunluğunda başlangıçta eğimli, ortada düz ve sonra tekrar eğim başlıyor, bu sebeple orta düz kısımda 200-300 m. civarındaki bir mesafeyi baton vurarak geçmeniz gerekiyor. Kol kuvveti burada kendini gösteriyor. Bu pist Kayak öğrenmek için gördüğüm en ideal yer. (zorluk derecesi yeşil bile değil). 7 numaralı pist ise oteller bölgesine dönüş yolu burada da ortada bir düzlük var batona kuvvet gitmek gerekiyor. Birde telesiyej ayaklarının arasından ormanın içinden sürekli eğim ile gitmek mümkün (bknz. 1. etap lift fotoğrafı aşağıdaki kayak izleri bu yolu kullananların) fakat ufak ve sık ağaçlara dikkat etmek gerekiyor.
2200 m uzunluğa sahip ikinci etapta ise 4 kayak ve 1 snowboard pisti bulunmakta. Cıbıltepe 2634m. yükseklikte buradan 2200 m. ye inerken kullanabileceğiniz 4 seçenek var. 2 numaralı pist dağın yamacından kıvrılıyor çok tatlı bir eğimi var ortalarda biraz baton kuvveti gerekiyor fakat son 100 m. sinde telesiyej için ters eğimde tırmanmak gerekiyor, çok yorucu oluyor. 3 numaralı pist dağın orta yamacından açılmış, çok geniş çok güzel ve tatlı bir eğime sahip sarıçam ormanlarıyla kaplı bu pistten aşağı indiğinizde 7 km. civarında kaymış oluyorsunuz ki bu Palandökendeki 13 km. lik inişden sonra Türkiye'nin en uzun pisti. Yeni öğrenenler için ideal bir pist. 5 numaralı pist ise dağın en dik yerinden direkt aşağıya doğru iniyor, yeterince geniş toplamda eğimi diğer pistlere göre daha fazla ve iki adet daha dik bölgesi var orta ve ileri düzey kayakçıların hoşlanacağı bir pist.3 numaralı piste göre 400 m. daha kısa.
8 ve 9 numaralı pistler henüz yapım aşamasında yukarıdan bakıldığında muhteşem görünüyorlar en kısa sürede açılmasını temenni ediyoruz.
Burada özellikle söylenmesi gereken tek şey Ülkemizdeki pistlerin büyük bir bölümü çorak ve kayalık dağlar üzerindedir. Uludağ ve Kartalkaya da birkaç ağaçlı alan dışında her zaman gördüğümüz dağ manzarasıdır. Sarıkamış'da Tüm pistlerin Sarıçam ormanı içinde olması çok değişik bir duygu veriyor. Bu duygu anlatılamıyor sadece yaşamak lazım.
3 numaralı pist
5 numaralı pist iniş tarafı
5 numaralı pist çıkış tarfı
Yorum: Sarıkamış, Palandöken ve Erciyes son yıllarda küresel ısınma tehdidi altında en çok zarar gören bölgeler. Kar yağışı giderek azalıyor unutmayalım ki bu sene Erciyes'e neredeyse hiç kar yağmadı. Doğu bölgelerimize gidecek kayakseverler bundan sonra yeterli KAR BULAMAMA riskini göze almak zorunda. Önceden planlama yaparak otel rezervasyonunu yaptıranlar ve uçak biletlerini alanlar bu merkezlere geldiğinde kendilerine "zorunlu" tarihi ve turistik yerleri gezme fırsatı yaratmış oluyorlar. Tabii kültür varlıklarımızda önemlidir ve gezilmesi gerekir.
Kars kalesi
Sarıkamışda oteller canlı webcam görüntülerini internet üzerinden yayınlıyorlar www.sarikamistoprakhotels.com/tr/toprakHotel/canli_yayin.aspbakmadan gitmemek lazım. 25 Şubat tarihinde yolculuğumuz Ankara Esenboğa havalimanından başladı, biniş işlemlerini tamamladığımızda TA2CCO Fatih ile karşılaştık, telefon aldım Palandökene dün akşam epey kar yağmış gidiyorum dedi. Aynı anda milli kayak takımımızdan bazı sporcular da Muş'a antreman için gidiyorlardı.
Bundan böyle istediğimiz zaman değil bulduğumuz zaman gidebileceğiz….
Sarıkamış'da kayak başlı başına bir zevk, doğa alabildiğine yeşil ve duru beyaz çok ilginç bir his yaratıyor. Güneş tepede parladığında herbir kar tanesi kristal şeklinde aynı yakamoz gibi parlıyor, tekrar söylemek gerekirse bu güzellikler anlatılamaz sadece yaşanır.
Kars ve çevresinde mevsimsel şartların zor olması bölge gençliği için iş imkanlarının kısıtlı olması sebebiyle okuma-yazma oranı en yüksek ilimiz olmasına rağmen sohbet ettiğim gençlerde ilerisi için bir umutsuzluk bir bezginlik gördüm. Bu bölgenin daha iyi şartlara gelmesi ve gençlerin hayata umutla bakması için turizme özellikle yatırım yapılması gerekiyor. Rusya federasyonu ülkelerine yakınlığı büyük bir avantaj ve değerlendiriliyor. Bizlerin de yerli turist olarak bu yörelere daha fazla ilgi göstermemiz, bu bölgelerimizin tanıtımına ufak da olsa katkıda bulunmamız gerektiğini düşünüyorum….
Bir sonraki yazımda Erzurum Palandöken Kayak Merkezini tanıtmaya çalışacağım
Sevgiler saygılar 73'ler
Cemal ÖREN
Ta2aw