Mobil Sistemde Frekans Ayırma
FDMA, CDMA, DS-CDMA, W-CDMA, TDMA nedir? GSM sistemlerine ilgi duyan herkesin öğrenmesi gereken temel bilgiler.
FDMA
FDMA en eski ve en önemli olan radyo vericilerinin aynı spektrumda veri göndermesini sağlayan sistemdir. Mobil telefonlar için kullanılır. Frekans bandını 30'a böler. Her bir bölüm ses, data gönderme özelliği vardır. FDMA analog sistemlerde kullanılan basit sistemdir. Her kanal sacece 1 kişi için ayırabilir. FDMA, TACS içinde kullanılır.
CDMA
Sinyal çoğaltıcı tipidir. Belirli frekans aralığını aynı anda birçok kullanıcıya karıştırarak gönderir. Bir çok sinyali tek bir verici kanalında toplar. Buda bant genişliğini ayarlar. Analog sinyali dijitale çevirir. Binary'e çevrilmiş kodu bu koda uygun olan alıcıya gönderir. Bu nedenle bu kod verici frekansıyla uyumlu olarak gönderilir. Birçok frekans sırası vardır bu nedenle çözülemez. CDMA'da baz istasyonu her bir telefonun çıkış gücünü kontrol edebilir. Sinyallerin karışmaması için örneğin 1 KHz'lik sinyal 100 kHz'lik bölmelere ayrıldıysa 10log10(100)=20 dB'lik kazanç sağlar. Buda istenmeyen frekansların alınmamasını sağlar.
DS-CDMA
Gönderilen bilgiler küçük parçacıklar halinde belli bir frekans kanalında karşıya gönderilir. Data sinyali gönderilirken daha yüksek bit sırasıyla gönderilir. Chipping kodu sinyal karışmasına karşı gelir ve bir hata olduğunda bunu düzeltir. Frekans atlatıcı sistemler daha az güç harcarlar ve ucuzdur ancak DS-CDMA sistemi daha iyidir.
W-CDMA
Her türlü datayı 2 MBps'ye kadar gönderebilir. Giriş sinyalleri dijitalize edilir ve kodlanır. 5 MHz'lik geniş taşıyıcı kullanılır. CDMA dar bant kullanır (200 kHz).
TDMA
Her kanalı 3 zaman dilimine böler buda daha fazla bilgi taşınmasını sağlar. DECT sistemlerde de kullanılır.
Kenan ATASOY
e_atasoy@hotmail.com
www.gsmtechno.8m.com