Okur Mektupları Köşesi
Her ay gerek gazetenin üst bölümünde yer alan iletişim linkinden ulaşabileceğiniz "Antrak Gazetesi İçin Ne Düşünüyorsunuz?" bölümü, gerek e-mail linki üzerinden çeşitli eleştiri ve soru mailleri alıyoruz. Bunları artık tek tek değil, her ay bu köşede yanıtlayacağız. Bize gelen mektupların yanıtlarını bu köşede bulacaksınız.
—– Original Message —–
From: piposonmez
To: Antrak_Gazetesi@yahoogroups.com
Sent: Saturday, May 08, 2004 11:50 PM
Subject: Ynt: Re:_[AGK]_şase-_ground
Ramazan Bey,
1994-95 yıllarında bu değer 7 ohm civarıda idi ve % 10'LUK BİR GERİLİM DÜŞÜMÜ YETERLİ GÖRÜLÜYORDU, Ancak teknoloji ilerliyor, Ram vb. statik gerilimlere dayanıksız nazik, hassas bir yığın donanım veya cihazlar , sistemler geliştiriliyor. Bu nedenle kabul edilebilir topraklama direncinin daha az değerlere çekilmesi de son derece doğaldır. Bu da kalitenin gittikçe arttığının bir göstergesi. Son 10 yıldır, Elektronik ve Bilgisayar dışında başka bir işle uğraşmadığımdan kendimi de Update ( ! ) etmem gerektiği ortada, Bunu farkettirdiğiniz için teşekkürler….
Sağlıcakla kalın,
P. Sönmez……
—– Özgün İleti —–
Kimden : Antrak_Gazetesi@yahoogroups.com
Kime : Antrak_Gazetesi@yahoogroups.com
Gönderme tarihi : 8/05/2004 15:02
Konu : Re:_[AGK]_şase-_ground
sayın sönmez açıklamalarınız çok güzel ve aynen altına imzamı atıyorum ve teşekkürlerimi sunuyorum.
milyonlar vererek aldığımız malzemeleri maalesef sağlıksız tesisatlar altında kullanıyoruz, bunların büyük bir çoğunluğundada topraklama (!) adına, tehlikeli sonuçlar doğurabilen sıfırlama yapılmış durumda ve yapılıyorda. sizinde bildiğiniz gibi fişin ters takılması durumunda şasenin elektriklenmesi, yada bölgede fazlar arası yıldız noktasının kayması gibi durumlarda da yine oldukça kötü sonuçlar ortaya çıkabilir.
ülkemizde bu tesisatları gördükçe, kullandığımız cihazlarının ve insanlarımızın ne kadar dayanıklı olduğuna hayret ediyor insan.
ben konu açılınca açıklamalarınıza nacizane küçük bir katkıda bulunmak istedim,
siz topraklama direncinin 7 ohm un altında olması gerektiğinden bahsedince mesleğim icabı elimde olan EMO nun KASIM 2001 tarihli topraklama yönetmeliğini karıştırdım tekrar. yönetmeliğe göre topraklama direncinin RB=2 Ohm un altında olması isteniyor.
lütfen eksik varsa düzeltin.
bu konudaki bilgilerinizi ve yazılarınızı, paylaşmanızı bekliyoruz,
selamlar…
Pipo Sonmez <piposonmez@yahoo.com> wrote:
Arkadaşlar,
Ahkam keserken, Ohmmetre ile gerilim ölçmeye kalkmışım ( ! ), Gecenin köründe yazmama bağlayın, Doğrusu AVOMETRE olacak. Özür Dilerim. Bir de mesleğimizde Elektrik Elektronik,Makina diplomalara da ayıp oldu…….
İzin vermemek olur mu, daha az bile yazdım.Tüm bu konuda gördüklerimi, bildiklerimi yazsam, Cem Yılmaz' a, Levent Kırca' ya 30 yıllık malzeme çıkar. Bu arada eğer topraklama yapımı ve bakımı konusunda Avrupalı kafasına uygun bir yazı dizisi eğer talep varsa hazırlarım. Gazetede de yayınlanır. Çünkü, Plaka'yı doğrudan gömmekle,(toprak rutubetli olsun olmasın) problem çözülmüyor. Plakanın ne cins kullanılırsa kullanılsın oksidasyonunu da önleyecek tedbirleri almak gerekiyor.Oksidasyon başladı mı 2 yıl içinde toprak direnci 15 ohm'un üstüne çıkar.Üstelik bir de katodik pil dediğimiz bir ek olay daha var ! ! !
Sağlıcakla Kalın….
Polat Sönmez……
maporg <maporg@superonline.com> wrote:
Walla PES dogrusu…
Polat Sonmez'in yazmis oldugu cevabi okuduktan sonra kendisine bir tesekkur yazmak gerektigini dusundum… Topraklama konusunda ifade ettigi herseyin altina (eger izin verirse) ben de imza atiyorum.
Icinizde topraklama sorununu benim kadar 1/1 yasayan var midir bilemem ama, benim yasadigim durum soyle ozetlenebilir:
Bahce icinde, tek katli 20 odali bir otel insaatini bitirdigimiz gunden itibaren musteriler dus yaparken 'carpilmaya' basladi…! Bu islerden "iyi anlayan" bir kisi olarak ben de keriz durumuna dustum. Tesisati teker teker kontrol etmemize ragmen bu durum uzunca bir sure devam etti. Oysa her odadan bagimsiz toprak hatlari cekmistik ve 50 cm. derinlikte topraklama plakalarimiz vardi…. Sonra durum anlasildi: Bulundugumuz yerde Haziran ayindan itibaren zemin suyu seviyesi (rutubet) 50 cm.nin altina dusmekteydi. Plakalari cevreleyen toprak kuruyunca, topraklama calismiyordu. Cozum olarak plakalari dört degisik noktada bahce sulama icin kullandigimiz musluklarin cevresine gomduk…. Sorun cozuldu.
Hani var ya… Eskiden telgraf hatlari calismadiginda telgrafci gidip diregin dibindeki plakaya cisini yaparmis… :-)))
Selam ve sevgiler
TA2CIP
Ahmet Sonmez
—– Original Message —–
From: piposonmez
To: Antrak_Gazetesi@yahoogroups.com
Sent: Friday, May 07, 2004 5:37 PM
Subject: Ynt: [AGK] şase- ground
Sn. Yılmaz,
Madde 1. Türkiye' de apartmanların priz topraklarına kesinlikle ve kesinlikle güvenmeyiniz.
Madde 2. Şehir Şebeke topraklarına da kesinlikle güvenmeyiniz. Güvenirseniz CMC çarpmıştan beter olabilirsiniz.
Madde 3. Bu Ülkede yapıldığı iddia edilen tüm topraklama sistemleri Potansiyel Risktir. Toprak olduğu iddia edilen sistemler, gerçekte 1000 lerce voltu bünyesinde barındıran Statik Gerilim Kaynaklarıdır.
Bu kadar ahkam kestikten sonra,
Bir topraklama sisteminin sağlıklı olduğunu anlamanın çok pratik bir yolu vardır. Faz dediğimiz canlı uç ile toprak olduğu iddia edlen hat arasına 60 watt'lık bir ampul bağlayın. Ampul parlak olarak yanabilmelidir. Bu arada bir ohmmetre ile bu iki iletken arasındaki gerilim değerini ölçün. Eğer Normal prizde AC gerilim farkı 220 volt iken faz-toprak arası ampul yanarken enaz 200 VAC olmalıdır.Bu değerin olması yani normal priz gerilimi ile bu priz ile toprak olduğu iddia edilen hat arasındaki gerilim farkı %10 dan az olması Toprak direncinin 7 ohm' dan daha az olduğunu gösteren ampirik bir yaklaşımdır. Yük altında (60Watt'lık Ampul) ölçülen bu değer ne kadar 220 volta yakınsa toprak hattınız o kadar iyidir.
Bina içindeki Şehir şebeke su boruları en iyi topraktır.Ancak bu boruların son yıllarda plastik polikarbon esaslı borulardan yapılmış olması bu imkanı da ortadan kaldırmıştır. Bazı aklıevveller, priz nötr hatlarını, bağımsız olması gereken toprak hattı yerine kısa devre ederek toprak yaptıklarını düşünürler.. Bu insan hayatına kastetmekle eşdeğer, aptalca ve geri zekalılık örneği bir uygulamadır. -CİHAZ FİŞİNİ TERS ÇEVİRDİĞİNİZ ANDA SİSTEM ŞASESİNDE FAZ BULUNUR ve diğer elinizde muslukta, veya ıslak bir zeminde iseniz yarın sabahki SELÂNIZA yetişemiyebiliriz.!!!
Tüm bu açıklamalarımın ışığı altında ……. Toprak hattı denen sistemin mutlaka şebeke toprağından bağımsız olması gerektiği, Tekniğine uygun olarak yapılması gerektiği ve toprak direncinin de 7 ohm ve altında olması gerektiği anlaşılmalıdır.
Şartlar bunu sağlıyorsa istediğiniz kadar miktardaki cihazı, elektronik veya elektrikli, güvenle bağlayabilirsiniz.
Türk insanı ummanları denizleri aşar ve/veya geçer ama bir kaşık suda boğulmayı çok sever. Binlerce dolara bilgisayar alır, 60 dolarlık UPS almaz papazı bulur. Çamaşır Buzdolapları vb vb cihazlara bol programlı olsun der, kullansın kullanmasın dünyanın parasını verir, Topraklama hattım ne alemde diye merak etm
ez ÖLÜR, adı KADER olur. Çürük binalara sadece ve sadece yerdeki karolar aman ne güzel diye dünyanın parasını yatırır.Sonra da ebediyen YATAR.
TOPRAKLAMA KONUSU, EDİRNE' NİN ÖTESİNDE BAŞLIBAŞINA BİR ARAŞTIRMA VE BİR BİLİM DALIDIR. BİZDE İSE SAKSIYA SOKUŞTURULMUŞ BİR TEL PARÇASIDIR………..
Sağlıcakla kalın, topraklamayı iyi yapın, NİYAZİ olmayın dileğiyle,
Polat Sönmez
—– Özgün İleti —–
Kimden : Antrak_Gazetesi@yahoogroups.com
Kime : Antrak_Gazetesi@yahoogroups.com
Gönderme tarihi : 7/05/2004 14:47
Konu : [AGK] şase- ground
Arkadaslar merhaba,
Benim bir sistemim var bu sistemde toroidal trafo
kullanıyorum ve aynı zamanda 220 yi 8-12-6 ya ceviren
kücük bir trafo da kullanıyorum.Ayrıca bunları DC ye
ceviren bir kart var. Bir de bu DC leri kullandıgım
PIC li bir anakartım var.
Prizden gelen toprak benim kullanmıs oldugum sistemin
metal kutuya baglı.ve ben bu metal kutuya ayrıca
benim ana kartın üzerindeki GROUNd 'u da baglamak
istiyorum.Bunun bir sakıncası olur mu?
Eger baglamazsam anakartın GROUND u ile kapak arasında
yaklasık 45v rms voltage ölcüyorum. Bu konuda bana
yardımcı olabilir misiniz?
Herhangi bir site ismi de olabilir. Bu şase-ground la
ilgili olarak.
Saygılar.