Okur Mektupları Köşesi
Her ay gerek gazetenin altlarında yer alan “Antrak Gazetesi İçin Ne Düşünüyorsunuz?” bölümü, gerek e-mail linkimiz üzerinden çeşitli eleştiri ve soru mailleri alıyoruz. Bunları artık tek tek değil, her ay bu köşede yanıtlayacağız. Ay boyunca bize gelen mektupların yanıtlarını bu köşede bulacaksınız.
Soru:
İbrahim Yıldırım
çok yararlı bi siteniz var. ben bişe sormak istiyorum.
bir cd rom dan mp3 player(pc den bağımsız pille çalışabilen) yapabilirmiyiz.cevap yazarsanız sevinirim.eğer mümkünse bana yol gösterebilirmisiniz.
(elektronik mühendisliği öğrencisiyim).teşekkürler
Cevap:
Sayın YILDIRIM,
Gazetemize göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederiz.
Konuyla ilgili birkaç link:
http://www.pjrc.com/tech/mp3/
http://www.quisquose.com/mp3-cd-player.htm
http://instruct1.cit.cornell.edu/courses/ee476/FinalProjects/s2000/peterdan/final.htm
http://mp3playerswitzerland.tripod.com/
http://users.pandora.be/subsonik/mp3player/
http://www.mp3projects.com/projects.html
http://www.dvz.fh-koeln.de/~bn520/mpMan/index.html
http://showcase.netins.net/web/phdss/mp3/mp3_projects.htm
umarım faydalı olur.
Yeni sayılarımızda buluşmak üzere.
Serdar ULUKONAKÇI
Yorum:
Orhan Ayran
Gazetenizin bizler için bulunmaz bir kaynak ve bir türk yapımı olduğu için de gurur verici yanının olduğunu belirtmek isterim.Sitede gezinirken zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyoruz.Ben site ile ilgili ufak bir noktaya değinmek istiyorum.Telekomunikasyon konularına biraz daha ağırlık verilmesinin bizler açısından oldukça faydalı olacağı kanısındayım.Okullarda bu önemli dalla ilgili oldukça teorik bilgiye boğuluyoruz ancak bunları pratiğe dökme konusunda problemler yaşıyoruz.Antrak’ın bu yönde yapacağı çalışmaların bizler için iyi bir uğraşı alanı yaratacağına, bu alanın meraklıları için de önemli projeler ve fikirler üretileceği inancındayım.Sizlere iyi çalışmalar…
Cevap:
Sayın AYRAN,
Gazetemize göstermiş olduğunuz ilgiye ve yapıcı eleştirilerinize teşekkürler. Önerileriniz değerlendirmeye çalışacağız.
Yeni sayılarımızda buluşmak üzere.
Serdar ULUKONAKÇI
Soru:
Bekir SÜTÇÜ
Sayin Alper Bey,
Merhabalar, ben de kendi cabamla amator olarak RF ile ugrasmaya calisiyorum.
Benim sizden bir ricam olacak. Piyasa da bolca bulunan bir veya iki transistorlu FM vericileri inceledigimizde genelde ayni anda farkli iki frekansta yayin yapiyorlar. Mesela 89 ve 96 Mhz gibi. Bunun teorik bir aciklamasi var mi? kendim yaptigim osilator de ayni ozelligi gosterdi. kollektorunde LC rezonans devre oldugu halde.
Lutfen yardimci olurmusunuz? Tesekkurler
Bekir SUTCU /NIGDE
Cevap:
Selamlar, bu durumu açıklamak için pek çok sebebi de ortaya koymak lazım. Kullanılan vericilerde eğer osilatör çok iyi yalıtılmamışsa, osilatörün kendisi de bir mikser gibi çalışarak farklı frekanslar da üretirler. Bu değerle osilatörün kendi ürettiği ile dışarıdan müdahale edenin toplam ve farkları olabilir. O zaman şu soru sorulabilir. Osilatör devresinin içinde bir LC olduğuna göre neden başka frekanslar da üretiliyor. Burada LC devrelerine “quality factor” denilen bir özelliğini bilmek lazım. Bu Q değeri L´nin o frekanstaki enpedansının DC direncine “omik direnç´de denilir” bölümü ile bulunur. Q değeri ne kadar yüksek olursa o kadar iyi olur. Q değeri yüksek bobin bulunduran LC devrelerinde sizin de sıkıntınız olan “harmonikler” en az üretilir. Bunlar en temel nedenlerdir. Bunların dışında pek çok neden de olabilir.
Şahin KÜLİĞ
Soru:
Mustafa Salman
microişlemciler bölümünde anlatılan hiçbir konu öğretici değil. sadece yapılan işleri alıp yapabiliyorsunuz. Pic ile yapılan projelerde sadece HEX dosyası veriliyor. Bunun anlamı şudur. sen hiçbir şeye karışma, al kopyasını yap, hiçbirşey öğrenme. Bence bu ayıp. tamam belki basic veya C kodlarını vermiyorsunuz ama en azından ASM kodlarını bari verin.Biz ancak bu şekilde bişeyler öğrenebiliriz. Yoksa HEX kodu vermek bize malesef hiçbişiy öğretmez. Eğer yazılan programı insanlarla paylaşmak istemiyorsanız o zaman oraya hiç proje koymayın . . .
Cevap:
Sayın SALMAN,
Yazdıklarınız bana biraz yargısız infaz gibi geldi. Yazmış olduklarınıza sırasıyla yanıt vermeye çalışayım.
“microişlemciler bölümünde anlatılan hiçbir konu öğretici değil” Demişsiniz “Adım Adım PIC Öğreniyorum” köşeside yada gazetenin tümü herhalde boş bir çalışmanın ürünü. Antrak Gazetesi yazarları bu işi ücret almadan, kar amacı gütmeden, birşey beklemeden yapıyorlar. Tek isteğimiz elimizdeki bilgiyi başkalarıyla paylaşıp, bilgiye değer katmak. Bu açıdan bu kadar özveriyle yapılan çalışmaya bu yakıştırmayı yapmanızı kabul edemiyorum.
“Pic ile yapılan projelerde sadece HEX dosyası veriliyor.” demişsiniz. ASM kodunu merak ediyorsanız, Internet üzerinde yapacağınız küçük bir araştırma ile bu işi yapan programların binlercesinin mevcut olduğunu görebilirsiniz.
Ben sizin için birkaç tanesinin adresini vermek isterim.
http://www.datarescue.com/idabase/idapic.htm
http://www.davin.ottawa.on.ca/~martin/public/pic/
http://www.co.jyu.fi/~trossi/pic/
http://www.geocities.com/dinceraydin/pic/djdasm/djdasm.html
http://directory.google.com/Top/Science/Technology/Electronics/Reference/BASIC_Stamp/
http://www.cosmodog.com/pic/
http://homepage.ntlworld.com/matthew.rowe/micros/
http://dmoz.org/Computers/Programming/Disassemblers/PIC/
http://www.devrs.com/pic/
http://www.rosprombank.ru/~ig/hexforms.html
http://www.devthreads.com/core/Disassemblers/PIC/
Ayrıca yazıyı yazan yazar arkadaşımızın kişisel yada başka çekinceleri yüzünden bu tip ASM kodlarını verip vermeme insiyatifi kendisine aittir. Bu açıdan tamamıyle amatör ve kar gütmeyen bir çalışma olan Gazetemizle ilgili yazmış olduklarınızı tam bir değerlendirme yapmadan yazılmış satırlar olarak algılıyorum.
Eğer arzunuz “öğrenmek” ise ben yinede gazetemizi okumanızı tavsiye ederim.
Saygılarımla,
Serdar ULUKONAKÇI
Soru:
Mustafa SALMAN.
Peki size bir soru daha;
İkisi de aynı şey mi?
internetten örnek bir asm dosyasını alın.
ve bu dosyayı inceleyin.
sonra hex yapın ve tekrar asm ye cevirin.
sonra bu yeni asm yi inceleyin
ikisi aynı şey mi.???
ilk kodda anladığınız olayları ikincisinde de anlıyabiliyor musunuz?
İkinci sorum; madem hex demek asm demek, niye asm si verilmiyor.
bakın ben size soyluyorum. Bu kodları saklama cabası.
Eğer bir devre verilip sadece hex dosyası verilecekse sadece orada proje olsun diye yazı koymayın. Ben bircok TÜRK pic anlatan site gördüm ve hicbirinde böyle bir sacmalık yok. Hepsinde bas C veya enkötü asm verilir. (antrak haric) Türkiye böyle malesef gelişmez. Siz hex dosyasını oraya koymayın.Çok şükür picle uğraşan herkes bu dosyayı derleyerek elde eder.
Saygılarımla
Mustafa SALMAN.
Not: Lütfen bu yazdıklarımıda sitenize koyunki insanlar haklı olduğumu anlasın.
Teşekkürler.
Cevap:
Sayın SALMAN,
Size yazmış olduğum cevabı bir kez daha inceledim. Yazmış oldukarım içinde ASM Kodu = Hex Kodu diye bir cümle geçmediği gibi bu hissi uyandıracak bir yaklaşımım da olmamış. Dolayısıyla bu sonucu nereden çıkartıp, bana böyle bir soru sormuş olduğunuzu da anlayabilmiş değilim. Eğer ASM Kodunun = Hex Kodu olmadığı yönünde bir teyid bekliyorsanız ve şüpheleriniz varsa cevabım evet aynı değil olacaktır. (zaten adları bile farklı)
Her türlü eleştiriyi kabul edebilirim fakat sizin yazdığınız “saçmalık” eleştirisini asla. Bana biraz amacını aşan bir kelime seçilmiş gibi geldi. ANTRAK Gazetesi ayda yaklaşık olarak 7000’in üzerinde farklı kişi tarafından okunuyor. Siz de bunlardan birisiniz. Eğer saçma bir çalışma olarak algılıyorsanız, okumamanızı önermekten başka çarem kalmıyor.
ASM kodlarının verilmesi konusunda, konunun yazarların yani programı geliştirenlerin insiyatifinde olduğunu bir önceki mailimde de belirtmiştim. Burada tekrar olarak bir kere daha belirtiyorum.
Birde mail’inizde “Siz hex dosyasını oraya koymayın.Çok şükür picle uğraşan herkes bu dosyayı derleyerek elde eder.” demişsiniz. Bu konuyu da anlamadım. Biz Hex dosyasını koymazsak, projeyi yapanlar nereden hangi koddan neyi derleyip Hex kod üretecekler bana biraz açıklaması zor geldi. Bu satırları herhalde “mizah” olsun diye yazdınız gibi düşünüyorum. Yoksa gizli bir şekilde sınava mı tabi tutuluyoruz?
Türkiye’nin nasıl gelişeceği konusuna gelince:
Türkiye birşey beklemeden “elini taşın altına sokan” insanlar olduğu müddetçe gelişir. Türkiye konuşmaktan çok üreten insanlar olduğu müddetçe gelişir.
Bu örnekleri uzatmak çok mümkün. Yazdıklarımı çok hoşuma giden bir sözle bitirmek istiyorum. “Bir işi yapabilecek olanlar yapar, yapamayacak durumda olanlar ise nasıl yapılacağını öğretirler“.
Eğer siz de bilgiye önem veriyor ve dediğiniz gibi Türkiye’nin gelişmesine katkıda bulunmak istiyorsanız, niye gazetemize yazı yazıp, bildiklerinizi insanlarla paylaşmıyorsunuz? Bizler buraya kadar getirdik, siz de alın ve bir adım daha öne getirin. Her insanın öğreteceği birşey mutlaka vardır. Eğer gerçekten paylaşmak ve öğretmek istiyorsanız…
Saygılarımla,
Serdar ULUKONAKÇI
Soru:
Abdi SENOL
Serdar Bey merhabalar
Sizden bana projem hakkında yardımcı olmanızı istiyorum. Konum seri portu kullanarak kızılötesi veri alış-verişi. Çok aramama rağmen hiçbiryerde bulamadım.Yardımlarınıza çok ihtiyacım var. Şimdiden çok teşekkürler.
Saygılarımla
Cevap:
Sayın ŞENOL,
http://www.vishay.com/document/82521/82521.pdf
http://www.veg.nildram.co.uk/remote.htm
adreslerine bir göz atmanızı öneririm.
Saygılarımla,
Serdar ULUKONAKÇI
Soru:
Erdal Demir
İlgili Herkese selam. Gazetenizi okumaya başladıktan (01/2002) buyana pic proglamanın ne demek olduğunu anladım. Bizlerden bilgi ve becerilerini esirgemeyen herkese şükranlarımızı sunuyorum.
Müsaadenizle birkaç isteğim olacak; Bizler pic proglamlamaya yeni başlayan kişiler olarak programlama ve devre şemaları konusunda fazlaca şeye muhtacız… Bunlardan birkaçını söyleyeyim;
1. İlk olarak , gazatenizde aradığım şeyleri (elektronik devre , programlayıcılar ve bilgi bankası) bulmakta oldukca zorlanıyorum.
2. Elektronik devrelerde gerekli açıklamayı yapan kimselerin ellerinde hazır bulunan devre şemalarını bizlerden esirgememelerini istiyorum.
3. Daha fazla elektronik devre ve şemalarına ihtiyacımız var.
4. Verilen Şemaların çözünülürlüğü en az gözle okunabilir seviyede olmalı diye düşünüyorum.
5. Daha anlaşılır ilişkili konular işlenmesi yani elektronikle şiir reklam vb. konuların ayrı bölümlerde ve birbiriyle bitişik olması. En azından aranan konuların daha kolay bulunabilmesiisteklerimiz arasında yer alan
önemli konular olduğu görüşündeyim.
6. Bu karmaşaya bir an son verilmeli ve şu an faaliyette olan web sitenizin yenilenmeye ihtiyacı var olduğunu düşünüyorum…
Görüş ve isteklerimizin dikkate alınacağndan eminim.
Tekrar selamlarımı sunuyorum. Başarı ve mutluluklar üzerinizden eksik olmasın…
Cevap:
Sayın DEMİR,
Öncelikle vakit ayırıp, yapıcı eleştirileriniz bizimle paylaştığınız için teşekkürler. Yazmış olduklarınız, bize gelen övgü maillerinden daha değerli.
Yazmış olduklarınıza sırasıyla yanıt vermeye çalışayım.
1-Gazetenin arama motorunu kullanabilirsiniz.
2-Elimizdekileri saklamayıp zaten okurlarımızla her ay gazetmizde paylaşıyoruz. Bunun dışında günde onlarca proje, bitirme ödevi, ticari amaçlı şema talebi vb istekler geliyor. Doğal olarak gazetede yazılanlar dışında gelen kişisel talepleri karşılamamız imkansız. Bu gazete yazar olarak katkıda bulunan her arkadaşımız ya çalışıyor yada okuyor ve bu gazete tamamiyle amatör bir ruhla çıkıyor.
3-Bizimde sıkıntımız bu. Biz de daha çok yazar arayışı içindeyiz. Siz bilgilerinizi okurlarımızla paylaşmak istemez misiniz? Çünkü herkes bizden talepte bulunuyor. “şu taşın altına ben de elimi sokayım” diyen ne yazık ki yok.
4-Şemaların çözünürlüğünde bir problem olduğunu ilk defa sizden duyuyorum. Bu problemi benle de paylaşırsanız, bilmediğimiz bir hatayı belki telafi etmiş oluruz.
5-6 Bu iki maddeyi beraber yanıtlamak isterim. Evet haklısınz web sayfamız kötü. Ama merak etmeyin yenileme çalışmalarına başladık. Yeni düzende pek çok sorunun çözümlendiğini göreceksiniz.
Yeni sayılarımızda buluşmak üzere.
Serdar ULUKONAKÇI
Soru:
Dogan Yasin
Sn. antrak gastesi yazarları yazılarınızı ilgi ile takip ediyorum. Bilgilerinizi bizlerle paylaştıgınız için teşekkür ederim. Ben Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim F. Bilgisayar – Konturol Bölümü öğrencisiyim. Proje olarak mikro işlemci tabanlı ısı ölçer hazırlıyorum. Mikro işlemci olarak Pic16f877’yi kullanıyorum. Projemde belirli bir noktaya geldikten sonra tıkandı, bu konuda banayrdım ederseniz teşekkür ederim. Sensör olarak endüstiriyekde kullanılan PT100 ( RTD sensör çeşidi ) kullanıyorum. Bu sensördeki Direnç değişimi ısıya bağlı olarak değişmekte ( artmakta ) ve değişim doğrusal ( lineer ) değil. Devremde sensördeki direnç değişimini algılıyabiliyorum ve bu değişimi dijitale cevirebiliyorum. Fakan elde ettiğim dijital değeri nasıl DERECEYE cevireceğimi bilemiyorum. Bukonudaki değişik program ALGORİTMALARI hakkında bildiğiniz yazılı veya web adresi varsa bana e-mail olarak adarsanız teşekkür ederim. Şimdiden göstereceğiniz
ilgiye teşekkür ederim. Çalışmalarınız da başarılar dilerim.
Cevap:
Sayın OKURUMUZ,
Öncelikle gazetemize göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederiz. Sorunuza elimden geldiğince yanıt vermeye çalışayım.
Direnç değerini kaç bit üzerinden ve ne şekilde sayısal değer haline getiriyorsunuz bilmiyorum ama sorununuza genel olarak yaklaşacak olursak: Öncelikle bir tablo yapmanız gerekiyor. Bu tabloda direnç değerinizin
sayısal değeri ve bunun karşılığı olacak derece değeri gibi. Bunu bir örnekle açıklayacak olursak: (4 bit üzerinden gelen değeri sayısallaştırdığımızı düşünüyoruz)
0000 10 Derece
0001 11 Derece
0010 12 Derece
.
.
.
1111 XX Derece gibi
Bu tabloyu oluşturabilmek ve yapacağınız devrenin ölçüm sonucunun sağlıklı olmasını sağlamak için doğruluğuna güvendiğiniz bir termometre ile ölçüm yapın, ölçtüğünüz sıcaklık değerini ve sizin kullanmış olduğunuz sensörün sayısallaştırılmış değerini kullanarak yukardaki tabloyu oluşturun. (4 bit yerine 8 bit kullanmak hassasiyeti arttıracaktır. Yani kullandığınız bit sayısı arttıkça ara değerleri daha rahatlıkla değerlendirebilirsiniz) Bundan sonrası artık yaptığınız devre içinde yazacağınız programla, gelen sayısal değerin tablonuzda hangi sıcaklık değerine karşılık geldiğini bulmak ve eğer kullanıyorsanız bu değeri display üzerinde göstermek.
Yeni sayılarımızda buluşmak üzere.
Serdar ULUKONAKÇI
Soru:
Selçuk Akın
selam TA2BO,
antrak.org.tr deki gazetenizdeki köşenizi büyük ilgi ile takip etmeye başladım. üniversitede eşli kingi kıran kırana oynar ve çok zevk alırdık. bu yüzden eşli oyunların hep daha güzel olduğuna inanan bir insanım. benim ögrenmek istediğim derneğiniz bir amatör radyo klubü ve özel toplantı vb. anlarda briç oynanıyor mu? ek olarak briç ögrenmek için tavsiyeniz neler olur?
yazılarınızın devam etmesi dilegiyle.
saygılarımla
selcuk akin
ank
Cevap:
Sayın Selcuk Akın,
Gazetemize ve Briç Köşesine göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkürler.
Evet Dernegimiz bir Radyo-Telsiz Amatörleri Dernegi ama maalesef simdilik özel toplantı vb. gibi anlarda bric oynanmıyor. Bric ögrenmek icin en iyi yol; baslangıcta bir kursa gitmek ve daha sonra bol bol seyredip oynamak.
Kurs için Ankara Briç Kulübünden bilgi alabilirsiniz. Telf : 4263015
Tekrar görüşmek üzere tesekkürler, saygılar.
Arkan Tünay
Soru:
Alim YAYLACI
Sayın Şahin küliğ,
öncelikle merhablar demek istiyorum! dün internette öylesine sörf yaparken (ki çok alakasız bir konuda yapıyordum) sizin yazınıza rastladım ve çok ilgimi çekti, öyleki sizin yapmış olduğunuz bu pasif subvoferın şimdiden maliyetini bile hesap ettim. Yanlız yapımına başlamadan önce müsade ederseniz size birkaç soru sormak istiyorum. Ben ev sineması sistemimi kurarken önceleri subvofer almamayı tercih edip ön iki hoparlörümü güçlü tutmaya çalıştım (malum yer açısından zaten 5 hoparlöre bile kızıyorlar 6. ya ne derler artık bilemem).
Ama ne olursa olsun sizinde dediğiniz gibi ev sinemasında subvofer ın yeri ayrı galiba.Benim sistemimde yamaha 596 RX receiver, Pıoneer 535 DVD hoparlör olarakta Pıoner CS 7070 ön, tannoy MX1 arka ve MXC1 center var.ben ön hoparlörlerimin frekans aralığının yeterli geleceğini hesap etmiştim (35 hz:20khz)özellikle bas olarak; ama sizin yazınızdan anladığım kadarı ile bunların bas değeri ne olursa olsun bir subvoferın verdiği sesi vermelerine imkan yok galiba! Size birinci sorum, sizin subwoferınız bu sistem için uyumlu olurmu? mesela iki sürücü yerine tek sürücü kullanabilirmiyim? Bu soruyu sormamın sebebi malum aprtmandaki komşuları düşünüyorum şu anki sistemi bile karşı komşudan izin alıp seyredebiliorum nerdeyse :)
ikinci sorum ise bu subvoferı receivera direk bağlayabilirmiyim yoksa ayriyeten bir yükselteçe gerek var mı? (siz 30 w lık bir yükselteç kullandığınızı yazmışsınız)
üçüncü ve son sorum ise bu cihazın teknik özelliklerini yazabilirmisiniz özellikle hengi frekans aralığında çalıştıgı konusunda?
Ayıracağınız zaman için şimdiden teşekkürler ediyorum,
Çalışmalarınızda başarılar dilerim
Alim YAYLACI
Ege Ferro Kimya
İstatistiki Proses Kontrol Sorumlusu
Cevap:
Öncelikle selamlar.. Subwoofer kullanmak, evet efekti doğrudan diğer hoparlörlerle elde etmek mümkün değil. Bunun iki nedeni var. Biricisi 5.1 sistemlerde
subwoofer kanalından çıkan sesler diğer kanallara zaten sistem tarafından verilmiyor.
İkincisi, tarifi biraz zor, ancak dinleyerek anlaşılıyor. Mesela benim
kullandığım ön hoparlörler Definitive BP30. Frekans aralığı 18Hz den başlıyor. Bu nedenle normal zamanda CD bie dinlerken bas ayarını ortada tutmak
zorunda kalıyorum. Fakat filimlerde sub sesler buradan çıkmadığı için sub-woofer kullanmak gerekiyor. Müzikte sub-woofer kadar gereksiz bir şey
düşünemiyor. Kullandığım receiver yaklaşık sizinki, RXV 592 idi herhalde.
Yamahlarda sub-woofer kanalı sadece line çıkışı. Yani 5 adet power 1 adet de line çıkışı var. Bu nedenle aslında aktif sub-woofer kullanmak gerekiyor.
Benim elimde eskiden kalma bir anfi olduğu için pasif sub-woofer yaptım. Hemde kolay oldu.
Tek hoparlör kullanabilir miyim diyorsunuz. Olmaz. Çünkü bu sub-woofer´ın çalışma prensibi “isobarik” denilen bir şey olduğu için mutlaka iki adet gerekiyor.
Tek hoparlörlü yapmak için sistemi değiştirmek gerekiyor. O zaman yeterli büyüklükte sub-woofer hoparlörü bulamadığım için bu yöntemi seçtim.
Frekans aralığını soruyorsunuz. Ölçme olanağım teknik olarak olmadı ama tüm hesapları 120Hz üst sınır olarak yapmıştım. Bu da sub-wooferlar için
neredeyse standart.
Komşular konusuna
gelince, eh riskli tabiki. Gürültülü filmlerde siz hem seyredip duyuyorsunuz, onlar sadece duydukları için biraz sinir olabilirler.
Son söz olarak, Maliyet hesabı yaptım diyorsunuz. Toplam maliyet (anfi+subwoofer) ne kadar olacak bilmiyorum ama, eğer hazır bir aktif subwoofer´a yakın çıkıyorsa almanızı tavsiye ederim. Ancak fiyatlar arasında çok fark varsa yapın derim. Bir de kullancağınız hoparlörler mutlaka “sub-woofer” olmalı. Piyasada bolca woofer var. Ben denedim kesinlikle olmuyor. Bu nedenle yazıda ki hoparlörleri kullandım.
Şahin Küliğ