Okur Mektupları Köşesi
Her ay gerek gazetenin altlarında yer alan “Antrak Gazetesi İçin Ne Düşünüyorsunuz?” bölümü, gerek e-mail linkimiz üzerinden çeşitli eleştiri ve soru mailleri alıyoruz. Bunları artık tek tek değil, her ay bu köşede yanıtlayacağız. Ay boyunca bize gelen mektupların yanıtlarını bu köşede bulacaksınız.
Soru:
Mustafa Salman
Microişlemciler bölümünde anlatılan hiçbir konu öğretici değil. sadece yapılan işleri alıp yapabiliyorsunuz.
Pic ile yapılan projelerde sadece HEX dosyası veriliyor.
Bunun anlamı şudur. sen hiçbir şeye karışma, al kopyasını yap, hiçbirşey öğrenme. Bence bu ayıp. tamam belki basic veya C kodlarını vermiyorsunuz ama en azından ASM kodlarını bari verin.Biz ancak bu şekilde bişeyler öğrenebiliriz.
Yoksa HEX kodu vermek bize malesef hiçbişiy öğretmez. Eğer yazılan programı insanlarla paylaşmak istemiyorsanız o zaman oraya hiç proje koymayın . . .
Cevap:
Sayın SALMAN,
Yazdıklarınız bana biraz yargısız infaz gibi geldi. Yazmış olduklarınıza sırasıyla yanıt vermeye çalışayım.
“microişlemciler bölümünde anlatılan hiçbir konu öğretici değil” Demişsiniz “Adım Adım PIC Öğreniyorum” köşeside yada gazetenin tümü herhalde boş bir çalışmanın ürünü. Antrak Gazetesi yazarları bu işi ücret almadan, kar amacı gütmeden, birşey beklemeden yapıyorlar. Tek isteğimiz elimizdeki bilgiyi başkalarıyla paylaşıp, bilgiye değer katmak. Bu açıdan bu kadar özveriyle yapılan çalışmaya bu yakıştırmayı yapmanızı kabul edemiyorum.
“Pic ile yapılan projelerde sadece HEX dosyası veriliyor.” demişsiniz. ASM kodunu merak ediyorsanız, Internet üzerinde yapacağınız küçük bir araştırma ile bu işi yapan programların binlercesinin mevcut olduğunu görebilirsiniz.
Ben sizin için birkaç tanesinin adresini vermek isterim.
http://www.datarescue.com/idabase/idapic.htm
http://www.davin.ottawa.on.ca/~martin/public/pic/
http://www.co.jyu.fi/~trossi/pic/
http://www.geocities.com/dinceraydin/pic/djdasm/djdasm.html
http://directory.google.com/Top/Science/Technology/Electronics/Reference/BAS
IC_Stamp/
http://www.cosmodog.com/pic/
http://homepage.ntlworld.com/matthew.rowe/micros/
http://dmoz.org/Computers/Programming/Disassemblers/PIC/
http://www.devrs.com/pic/
http://freshmeat.net/projects/pic16c84disassembler/?topic_id=906
http://www.rosprombank.ru/~ig/hexforms.html
http://www.devthreads.com/core/Disassemblers/PIC/
Ayrıca yazıyı yazan yazar arkadaşımızın kişisel yada başka çekinceleri yüzünden bu tip ASM kodlarını verip vermeme insiyatifi kendisine aittir. Bu açıdan tamamıyle amatör ve kar gütmeyen bir çalışma olan Gazetemizle ilgili yazmış olduklarınızı tam bir değerlendirme yapmadan yazılmış satırlar olarak algılıyorum.
Eğer arzunuz “öğrenmek” ise ben yine de gazetemizi okumanızı tavsiye ederim.
Saygılarımla,
Serdar ULUKONAKÇI
Soru:
Merve Yılmaz
Merhaba, ben marmara biyomedikal ogrencisiyim. Mikroişlemci dersinden mikroişlemcili ısı kontrolunu anlatacagım. Bu konu hakkında bilgiye ve dokumana ihtiyacım var. (ısı kontrol devresi, bu devrede kullanılan entegre ve entegre hakkında bilgi. Hangi entegre kullanılır) yardımcı olursanız sevinirim.
Cevap:
Sayın YILMAZ,
Gazetemizin bu ayki sayısında benzer bir devre yayınlandı.
http://www.antrak.org.tr/gazete/052002/barbar.htm
adresini incelemenizi öneririm.
Yeni sayılarımızda buluşmak üzere.
Serdar ULUKONAKÇI
Soru:
Bülent ŞIVGIN
Sayın Antrak Gazetesine emeği geçen arkadaşlar;
Gazetenizdeki PIC uygulamalarını ilgiyle izliyorum.Katkıda bulunan herkese teşekkürlerimi sunarım.
Antrak klubü toplantılarına sadece üyeler mi katılıyor, yada benim gibi elektronikle amatör olarak ilgilenen kişilerde klubünüz etkinliklerinden faydalanabilir mi?
Saygılar…
Cevap:
Bulent bey iyi gunler,
Gondermis oldugunuz mail icin tesekkur ederiz.
Antrak, calismalarini “Kamuya Yararli Dernek” statusu icinde yurutuyor. Bu nedenle “ilgi duyan herkese, makul duzeyde yardimci olabilmek” gibi bir anlayisimiz var.
Gondermis oldugunuz mail metninden, nerede oldugunuzu ben anlayamadim. Eger Ankara’da iseniz, Carsamba, Cuma ve/veya Cumartesi gunleri saat 18:00’den sonra Antrak Merkez Bina’ya gelebilirsiniz. Sordugunuz sorularla ilgili uzman arkadaslarimizla tanisarak bilgilerinden yararlanabilirsiniz.
Selam ve saygilar…
TA2CIP
Ahmet Sönmez
Soru:
Ufuk Özkaya
Merhabalar antrak ailesi;
Sizleri daha yeni tanımış olmama rağmen “işte aradığım herşeyi burada bulabilirim” dedirten bir aktiviteye sahipsiniz. Kendimi tanıtmak istiyorum. Ufuk Özkaya.Erzurumluyum.Süleyman Demirel Üniversitesi Elektronik
ve haberleşme mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim.sizin için daha öncesi de önemliyse size yazabilirim. Gerçekleştirmek istediğiniz aktivitelerde sizlerle beraber olup hem sizden faydalanmak ve sizlere de faydalı olmak
istiyorum. Çünkü mesleki açıdan daha yeni yeni gözüm açıldı ve merak ettiğim ve başaracığma inandığım haberleşme sistemleri, PIC programalama, Programlama dilleri, Matlab gibi konuların çoğunu sizlerde yüksek bir potansiyelde bulabilirim. Öğrendikçe de sizere faydalı olabilirim. Çünkü öğrendiğim bilgileri kendim için yeterli gören birisi değilim. Hep yeni hep ileri
felsefemle yaşıyorum. Bu konuda sizlerden de destek alıp kuracağımız koordinasyonla çok güzel ilklere imza atabaliriz. Seviyemizi “niçin”leri aşarak “neden olmasın”lara taşırsak bizim için en iyi işin bu olacağını düşünüyorum.Yazılarımızın yaayınlaması gibi güzel bir başlık gördüm. Ben genel olarak Analog ve Sayısal haberleşme alanında kendimi geliştirmeye çalışıyorum ve araştırmalarım sürekli olarak devam etmekte. Sizlerin tavsiye edeceği konularda yazılarımı yollamak isterim. Sizlerle çalışmayı gerçekten çok isterim. Umarım bana bu şansı verirsiniz.
İyi çalışmalar…
Cevap:
Sn.Ufuk Ozkaya,
Antrak Gazetesi, kendi ilgi ve ugrasi alanlari ile uyumlu yazilarin, projelerin, haberlerin yayimlanmasi acisindan konuk yazarlara her zaman olumlu yaklasmaktadir.
Saniyorum yapmaniz gereken en pratik sey, yazabileceginizi dusundugunuz yazilarin/projelerin/haberlerin ana basliklarini ve konularini iceren kisa bir mail hazirlamak ve yayink@antrak.org.tr adresini kullanarak yayin
kurulu’na iletmek. Bu noktada yayin kurulu’nun size yon verecek bazi onerileri olabilir. (veya onerdiginiz konulari tumuyle kabul/red eder) Ikinci asama olarak yazinizi hazirlarsiniz, yayin kurulu’na iletirsiniz. Kurul uygun gorurse yaziniz (yazilariniz) yayimlanir.
Ogrenmeye ve ogrenirken cevresine katkida bulunmaya gayret eden siz gibi genclere her zaman kapimiz aciktir.
Calismalarinizda kolayliklar dileriz.
TA2CIP
Ahmet Sönmez
Soru:
Atilla Ararat
Sayın yetkili sizden bir ricam var uzun zamandan beri UDN veya UCN 5804B entegre arıyorum. Malesef bulamadım bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Cevap:
Sayın ARARAT,
UDN5804B entegresini Allegro Microsystems üretiyor.
Türkiye temsilcisi olarak:
Turkey
KAPMAN CO (Representative, Allegro & Sanken Products)
Elektrokent A Blok
Mehmet Akif Bulvari
11, Kat No 1445
TR-80270 Okmeydani – Istanbul, Turkey
TEL: +90 212 2102705
FAX: +90 212 2100477
EMAIL: vmangir@ibm.net
Bilgisi var.
Sanırım faydalı olacaktır.
Serdar ULUKONAKÇI
Soru:
Ali Dinçergök
Hepinize kolay gelmesi dileklerimle başlıyorum. ben bilgisayar programcısıyım. Visual Basic ile üretim projeleri (otomasyondan yoksun) hazırlıyorum.
Eğer sayfalarınıza katkıda bulunabileceğim birşeyler olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Bilgisayarlar konusunda 12 yıllık bir tecrübem var. Yazılım işi ise 5-6 yıl yaptıktan sonra ara verdim ancak 6
aydır yine üzerinde büyük projeler yapıyorum. Sql server, 2000 server, dat.net konusunda bir derece yardımcı olabilirim. Elimden birşeyler gelirse yapmaya hazırım. Teşekkürler Antrak.
<ta3cfk>
Cevap:
Sayın DİNÇERGÖK,
Öncelikle gazetemize göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederiz. Bilgi birikiminizi okurlarımızla paylaşmanız bizleri çok mutlu eder. Yazılarınızı lütfen yayink@antrak.org.tr adresine yollayınız.
Yayın kurulumuzun onayını takiben yazılarınız yayınlanmaya başlayacaktır.
Ufak bir hatırlatma:
Son zamanlarda buna benzer, yazı yazma talebi olan pek çok mail alıyoruz. Burada ANTRAK olarak üzerinde titizlikle durduğumuz konu yazının sürekliliği. Kendinizi maraton koşmaya hazır hissediyorsanız kapımız her
zaman açık.
Serdar ULUKONAKÇI
Soru:
Ümit Yerli
Sizleri kutlarım bu güzel gazeteniz için. Sanal da olsa çok güzel.
Sizden bir şey istesem çok mu klasik bir davranış olur acaba ama yine de ben isteğimi yazayım, belki bir bilen çıkar. Ben elimdeki 1 kaç KHz lik bir KARE DALGA osilatörün çıkışını SİNÜS DALGA Formuna çevirmeye çalışıyorum. Fazla yazılı yada sanal kaynak bulamadım. Acaba bu konuda yayımlanmış bir sayınız, ya da yönlendirebilceğiniz bir adres var mı?
Şimdiden teşekkürler, iyi çalımalar.
Cevap:
Sayın Yerli ,
Gazetemize göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkürler.
http://www.ee.washington.edu/circuit_archive/circuits/square2sine.txt
http://space.tin.it/scienza/fladelle/Page17.htm
adresleri tahmin ediyorum faydalı olacaktır.
Yeni sayılarımızda buluşmak üzere.
Serdar ULUKONAKÇI
Soru:
Ersen Ayhan
İyi günler öncelikle okur mektuplarına karşı olan ilginizden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Bu tür yaklaşımlar ülkemizde önemli bir sıkıntıyı gidermek adına olumlu birer adımdır kanaatindeyim.
Ben uludağ üniversitesinde okumakta olan bir öğrenciyim Şu sıra aldığım bir ödev hakkında araştırma yapıyorum fakat bir bilgiye ulaşamıyorum Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim. Ödevimin konusu: doğru akım ölçü trafosu. İlgilendiğiniz için teşekkürler.
Cevap:
Sayın AYHAN,
Gazetemize göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkürler.
http://tnt.etf.bg.ac.yu/~peja/4.pdf
adresindeki döküman tahmin ediyorum isteklerinizi karşılayacaktır.
Yeni sayılarımızda buluşmak üzere.
Serdar ULUKONAKÇI
Soru:
Erol Tüzün
Orcad programının bir demosu şuan elimde bulunmakta ama proğramın elektronik devreleri denemek içinmi ( wordpench proğramı gibi) yoksa sadece dizayn
edebilmek içinmi kullanıldığını anlamadım. proğram ingilizce olduğu için bazı püf noktaların çevrimlerinde zorlanmaktayım. yada elimdeki proğramın demo olması bazı işlemlerin yapılmasına mı izin vermemekte bilemiyorum. öz verili ve istekle şevkle yazılarını ve tecrübelerini karşılık beklemeden bizlerden esirgemeyen yazar abilerime şükranlarımı iletmenizi sizden arz ediyorum. medyanın yapamadığını yapmanız çok güzel. başarılarla dolu çalışmalar dilerim. her zaman siznle olduğumu bilmenizi isterim.
erol tüzün
elekt. öğrt.
Cevap:
Sayın TÜZÜN,
http://www.davut.netfirms.com/orcad/orcad.htm
adresindeki döküman tahmin ediyorum sorularınızı yanıtlayacaktır.
Yeni sayılarımızda buluşmak üzere.
Serdar ULUKONAKÇI
Soru:
İhsan Açıkgöz
cok güzel bir uygulama ama sizden bir ricadea bulunabilirmiyim ben erciyes üniveres,tesi end.elektronik bölümünde okuyorum. ve benim projemi vereceğim ben biraz ilgisizim onun için bulamadım siz site ismiveya
kendiniz 24 v ayarlı regüle devresi şekli ç alışmasını e mail adresime gönderebilirmisiniz 2 gün içinde olursa menmun olurum
Cevap:
Sn.Acikgoz,
Isterseniz diger odevlerinizi de bize sirayla bildirin, biz yapalim. Hatta size benzeyen bir arkadasimizi zaman zaman gonderelim, sizin yerinize sinava girsin…! Sonra diplomayi siz alirsiniz ve ilgisiz kaldiginiz bu meslek
dalinda basariyla calisirsiniz.
Size, meslek konunuzda biraz daha ilgili ve Turkce yazim konusunda biraz daha dikkatli olmanizi oneririm.
Saygilarimla,
TA2CIP
Ahmet Sönmez
Soru:
Murat Bayram
İyi günler. İsmim Murat Bayram. Sizden bir konu hakkinda kafamdaki soru isarelerini gidermenizi isteyecegim. Ben sizin Antrak’taki sayfanizdaki dijital termometre devrenizi yapacagim. (lm35sensoru ve pic 16f877 kullandiginiz) Ödevimin suresi cok az kaldi ve hata yapma sansim yok. Bu yuzden devrenizin tam olarak calisip calismadigini ogrenebilirmiyim. Bir de pic kodlarina guvenebilir miyim? Bir arkadasim orada hatali devre olmaz dedi. Bunu sizin ağzinizdan duymak daha rahatlatici olur sanirim. Bir de devrenin calismasi hakkinda kisaca bilgi verebilirseniz minnetkar kalacağım. Simdiden cok tesekkurler. İyi gunler
Cevap:
Selamlar Murat bey,
Verdigim devreleri genelde deneyerek veriyorum. Bahsettiginiz devre calisan denenmis bir devredir. Programlama ve uygulamada hata yapmazsaniz size sorun cikartmaz. devrenin calismasi icin aciklama yazinin icinde yer aliyor.
Saygılar..
Barbaros Aşuroğlu
Soru:
H.Nuh Sarp
Öncelikle merhaba!
Sizin sitenizden daha önceden uzaktan kumanda hakkında bulunan devreyi ve pic için gereken programları kopyalamıstım.
Ben bunu bitirme ödevi olarak yapıyorum ve gelecek haftaya kadar yetiştirmem gerekiyor.alıcı devresinde bulunan sharp gp1u52x adlı fototrnsistörü bulamadım ve halen aramaktayım.onun yerine baska bir fototrnsistör kullandım ama olmadı.yani demek istediğim onun yerine başka bir fototransistör kullanabilir miyim?
Bu devrenin çalışma prensibi hakkında bilginiz var mı veya verdiğiniz hex. dosyalarının komutları elinizde var mı?
Ayrıca infrared hakkında detaylı bilgi lazım eğer varsa çok sevinirim.
Bana yardım ederseniz gereken herşeyi yapmaya hazırım. Bu devrenin eğer yapılmışı varsa benim için daha iyi olur.yardımlarınızı bekliyorum lütfen bu maile cevap verin çünkü çok zor durumdayım.
Size ulaşabileceğim tel numarası varsa sizi arayabilirim.
Şimdiden teşekkürler
Pamukkale ünv. elek.elektronik müh. Denizli.
Cevap:
Bahsettiğiniz foto transistor değil bir algılıyıcı gözdür yani icinde bandpass devresi dahil bir devre vardır. herhangi bir televizyon tamircisinden veya televizyon
yedek parca satıcısından televizyon alıcı gozu diyerek temin edebilirsiniz. infrared konusunda bilgiyi arama motorlarında yapacağınız bir araştırmayla elde
edebilirsiniz.
Saygılar.
Barbaros Aşuroğlu
Soru:
Yavuz ??
İyi günler Barbaros bey.. Mail adresinizi “www.antrak.org.tr” Sitesinde gezerken bir uygulamanın altında buldum. Bu uygulama benim ve birkaç arkadaşımın okul bitirme prejemiz ile ilgili.. Uygulamanın adı PIC 16F877 Termometre.. Bizim Projemizde 4 tane Lm35 olacak ve sıcaklık kontrolu yapılacak yani istenilen degerler dısına cıkıldığında sinyal verecek. Sizin Termometre Programınıza ufak ilaveler yaparak istediğimiz programı yazabilirdik ama hex dosyasını koymussunuz. Acaba asm’si var mı elinizde? Yani anlaşılan bir dilde.. Yardım ederseniz çok sevinirim.
Lütfen cevabınızı bildiriniz. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Cevap:
http://www.microchip.com sitesinde veya internette yapacaginiz bir arastirmayla asm dosyasinin benzerlerine ve benzer programlara ulasabilirsiniz.
Saygilar..
Barbaros Aşuroğlu