Papağan Röle
Yazarımız Ömer Güleray bu ay çok merak edilen ve okurlarımızdan sorular aldığımız bir konuyu işliyor. Papağan röle nedir ve nasıl çalışır?
Amatör kullanımlarında bazı koşullarda telsizlerin simplex frekanslarında mesafe yetersiz kaldığında kullanılmak için tasarlanmış basit bir ses kayıt ve okuma cihazıdır.
Örneğin dağlık ,Ormanlık bir arazide yada çok katlı bir bina içerisinde simplex kanaldan görüşme sağlanamıyan yerlerden Tekrarlayıcı (Röle) istasyonu mevcut değilse görüşmeyi sağlamak için kullanılan bir çözüm aracıdır.
Çalışma şekli aşağıda anlatıldığı gibidir.
Amatör band da çalışan herhangi bir telsiz cihazının kulaklık çıkışını bu cihazın ses kayıt girişine bu cikazın ses çıkışınıda telsizin microfon girişine bağlamanız yeterlidir. Nede olsa bu cihaz tek başına bir almaç yada göndermeç cihazı değildir tek başına hiç bir işlevini yerine getiremez ancak yukarıda anlatıldığı gibi bir telsiz cihazıyla birlikte bir işlev kazanmaktadır.
Simplex kanaldan gelen ses sinyalini kaydettikten sonra belirli zaman sonra tekrarlayan cihaz bu işlemi yaparkende aynı zamanda telsiz cihazınıda aynı simplex kanaldan göndermeye geçirir böylece ulaşılamıyan bir mesafenin ortasında bir yere konan bu sistem satesinde mesafe uzatılmış olur ve görüşme sağlanır.
Maximum 60 sn kadar ses kaydı yapan cihaz bu süre dolduğunda yada gelen sinyal kesildiğinde 2 sn sonra bu kaydı tekrar eder evet buda şu demektir bas konuş mandalına basarak konuşmaya başlıyan ilk kullanıcı bas konuş mandalını bıraktıktan 2 sn sonra kendi sesini kendi telsizinde duyacaktır ama bu sadece kendi telsizinde değil uzaktaki telsizdede duyulacaktır .
Başlığımızda belirttiğimiz gibi papağan tekrarlayıcı demiştik söylediklerimizi aynen geri duyarız ama o frekansta normal koşullarda erişemediğimiz arkadaşlarımızda duyar biraz gecikmelide olsa bu sistem dar ve kapalı sahalarda kullanılmak için birebirdir.
Yazının sonunda konuyla ilgili birkaç da fotoğraf bulabillirsiniz.