PIC Basic Pro
Pic mikroişlemciler INTEL'in PENTIUM işlemcilerinin PC tabanlı sistemlerde dünya standardı olması gibi artık Embedded yani aplikasyona yönelik işlemci kullanımında dünya standardı olmaya başladı.
Bunun sırrı PIC ailesinin ucuz ve çok geniş bir ürün yelpazesine sahip olmasında yatıyor. Böylece tasarımcılar projelerine uyan istedikleri donanım özelliğine sahip ürünü seçme özgürlüğüne kavuşuyorlar.
PIC işlemciler bu kadar rağbet görmesine ve kullanım alanı bulmasına rağmen programlanması çok da kolay olmayan işlemciler. Bunun en önemli nedeni RISC (Reduced Instruction Set Computer)bazlı bir işlemci ailesi olması ve çok az assembler komut içermesi. İlk bakışta bu bir avantaj gibi görünsede aslında işleri pek de kolaylaştırmayan bir avantaj. Az komut akılda daha çok kalıcı gibi gelebilir ama az komut demek karmaşık döngülerde daha çok komut kullanımı demektir ki bu hata arama (debugging) işlemini daha zorlaştırır. Örneğin INTEL MCS 51-52 ailesi yaklaşık 150 komut içerirken, PIC16CXXX ailesi 35 komut içerir. MCS 51-52 deki pek çok komplike işlemi yaptıran tek komutlar PIC'de sizin tarafınızdan tasarlanmak ve döngülenmek zorundadır.
Bu zorluk birçok tasarımcıyı bir süre cazip fıyatına rağmen PIC'den uzak durup MCS ailesine yonlendirmişti ta ki bu zorluğu görüp tasarımcıların işlerini kolaylaştırmayı amaçlayan firmalar türeyene kadar.
Hiç kimse günümüzde PC platformunda INTEL PENTIUM assembler kodlarını kullanarak program yazmaz zira daha kolay ve hızlı program geliştirmeyi sağlayan üst seviye programlama dilleri hayatı daha çekilir kılar.
Bu analojiyle hareket eden ve kendilerine haklı ve güzel bir pazar yaratan PIC tabanlı yazılım firmaları, PIC için yüksek seviyeli programlama dilleri geliştirdiler. Bunlar C ve BASIC benzeri diller. Aslında picforth,picdelphi gibi çeşitli varyasyonlar olsada bunlar popüler degiller.
PIC için üretilmiş ve piyasada popüler olan iki adet yüksek seviyeli dil yazılımı mevcut. Bunlardan ilki HI-TECH SOFTWARE firması tarafından sürümü yapılan C compiler, diğeri ise MICROENGINEERING LABS firması tarafından pazarlanan PICBASICPRO COMPILER.
HI-TECH C compiler ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek isterseniz http://www.htsoft.com/ adresinden edinebilirsiniz.
Bir mikroişlemci için compiler yani derleyici hazırlamak sanıldığından daha zor bir iş çünkü PC platformunun aksine elinizin altında müsrifçe sarf edeceğiniz megabyte bellekler yerine mütevazi kilobytelar var.Bu da compilerın bellek konusunda çok ekonomik davranması gerektiğini vurguluyor. HITECH C bu açıdan inanılmaz derece başarılı bir compiler. Dezavantajı ise C dilinin çok kolay bir dil olmamasında yatıyor.
PICBASICPRO COMPILER ise HITECH C compiler'a göre daha mütevazi ama bir o kadarda daha basit ve kullanışlı bir compiler.HITECH kadar bellek kullanımı konusunda cimri olmasa da oldukça başarılı.
Bu compiler'ı amatör elektronikçiler arasında popüler yapan en önemli unsur BASIC (Beginners All Purpose Instruction Code) dili benzeri komut yapısı. Tam bir BASIC standardın da olmasa da oldukça büyük bir benzerlikler içeriyor. Alışınca kullanımı son derece kolay. Örnek program desteği çok.
PICBASICPRO öncelikle PARALLAX firmasının BASIC STAMP işlemcisine alternatif olarak PICBASIC adı altında piyasaya 1994 senesinde sürüldü. O zaman çok basit ve bellek müsrifi bir derleyiciydi. Komut sayısı ve PIC işlemci desteği PIC16C84 ile sınırlıydı.
Yıllar içinde gelişerek bugünkü halini aldı.Hemen hemen tüm PIC ailesini destekleyen,hafıza kullanımında ve hızda efektif bir derleyici oldu.
Son versiyon PICBASICPRO kendi assembler ve Windows editörünü içeren komple bir paket yazılım.
Özellikle editörü çok başarılı bir yazılım.İçinde seri terminal gibi iyi özellikleri barındırıyor. PBPPRO ile yazılan bir pic programı derlendiğinde intel hex formatında bir hex dosyası üretiliyor. Bu dosya sonuç dosyası olup programlayıcı ile direkt olarak PIC'e yollanabilir.
PBPPRO satın alınmak istenirse http://www.melabs.com/index.htm
Adresinden temin edilebilir.
Eğer amacınız programı denemek ise sınırlı pic işlemci destegine sahip bir DEMO deneme paketi aşağıdaki linkten edinilebilir.
http://www.melabs.com/pbpdemo.htm
Bu paket 16F627(A), 16F628(A), 16F84(A), 16F870, 16F871, 16F872, 16F873(A), 16F874(A), 16F876(A), 16F877(A) işlemcileri desteklemektedir. Bu demo programı ile 31 adet komut satırına kadar programlama yapmak mümkün. Belki bu size az gelebilir ama hiç gelmesin. Kısmet olursa ANTRAK Gazetesinin gelecek sayılarında 31 adet satırla ne kadar etkin uygulamalar yapılabileceğini göstermek istiyorum.
PBPPRO Kullanım kılavuzu'nu online okumak isterseniz http://www.melabs.com/resources/pbpmanual adresinden yararlanabilirsiniz.
Eğer ben kılavuzu indirip bastırmak istiyorum diye düşünüyorsanız bu adresi deneyin
http://www.melabs.com/resources/index.htm#Manuals
PDF formatında kullanım kılavuzu bu adreste yer alıyor.
Eğer ben bir ay örnek program bekleyemem daha önce birkaç örnek program ile deneme yapmak isterim diyorsanız bu adrese göz atın
http://www.melabs.com/resources/samples.htm#pro
Hepinize başarılı pic basic pro programları ve mutlu bir yeni yıl diliyorum.
Barbaros AŞUROĞLU
ta2cba@antrak.org.tr