PIC Uygulamaları 43
Geçenlerde Derneğimizin ışıklı tabelasını kontrol edecek bir sisteme ihtiyaç oldu. Kafalar bir araya geldi ve bu muhteşem proje Barbaros tarafından gerçekleştirildi. Bundan sonra tabelamız bütün gece yanıp elektrik masrafı çıkarmayacak başımıza.
Yaklaşık iki aydır yazı yazmıyordum… Tabii bununla ilgili olarak başta sevgili editörümüz Ta2ee Burçak’tan bolca fırça ve sitem yedim [Editör notu: sayın okurlar valla bir şey demedim ben Barbaros abartiyor vicdaninin sesi ile benimkini karıştırmış anlaşıllan :)) ]. Aslını isterseniz günlük yaşam çileleriyle uğraşırken pic projeleri üretmek ve birde test edip yazı haline getirmek bazen zor oluyor. Biraz ara verip bu arada projeler üzerinde çalışmayı yeğledim.
Bu ay sizlere Antrak klüp binasında doğan bir ihtiyaçtan ötürü gelişen bir devre sunacağım. Antrak Klüp binamızın dışına ışıklı bir tabela astığımız zaman bunun geceleri yanıp sabahları gün ışırken sönmesini, eski klüp binamızın dışındaki tabelaya ürettiğimiz çok basit bir LDR (Light Dependent Resistor – Işığa duyarlı değişken direnç) devresi ile sağladık.
Tabii önemli bir noktayı atlayarak… Eski mütevazi binadaki mütevazi Antrak tabelamız sadece 20 watt gibi mütevazi bir güç tüketirken yeni tabelamız devasa boyutlarıyla yaklaşık 250 watt gibi bir güç harcıyordu. Bütün gece yanan bir tabelada bolca elektrik israfı demekti. Tabii Ta2ax Ali Akyol’la yanyana gelen bendeniz zihni sinir proje üretme takımı olarak hemen göreve koşulduk. Görev tanımı gene hava kararınca yanacak bir tabela, ama istenen ve ayarlanabilir bir zaman kesitinde hava aydınlanması beklemeden sönecekti. Ayrıca sayın dernek yönetimi linear ayarlı zaman ve ışık şiddeti ve çevre koşullarından (sıcak- soğuk) etkilenmeyecek bir tasarım olarak şartnameyi noktaladılar.
Yahu bu çok kolay bizim eski devrenin arkasına tadil edilmiş bir merdiven otomatı koyalım iş bitsin… Antrak camiasında merdiven otomatı temin etmek elektronik devre elemanlarından zamanlayıcı yapmaktan daha zor diyerek bu fikirden vaz geçtik hemen… Bunun üzerine klasik lojikle bir tasarım düşünülürken ve bir sürü entegre ve RC devre işin içine giriyorken ne gereği var en bol bizde ne bulunur tabii ki Pic deyip az hırdavat bol softavat ilkesinin bir kez daha galip gelmesini sağladık.
Aşağıda temel ilkeleri tasarlanan tabela yakıcısıyla aynı olan devreyi veriyorum. Eksik olan kısım 5 voltluk trafolu besleme katı. Röle yerine optik triyak yada uygulamanıza uygun başka ilaveler de kullanabilirsiniz.
Devrede 16F84A kullanılmasının özel bir sebebi yok. Aslında 12c508 de rahatlıkla kullanılabilirdi ama pencereli tipi üzerinde geliştirmek ve her seferinde UV ile silmek açıkçası EEPROM picler varken çok tercih ettiğim yöntemler değil.
Ayrıca ihale şartlarına RC osilatör hassasiyetinin yetersiz sayılması eklenince dışarıdan kristal eklemek gerekirdi bu durumda 12C508 bacakları yetersiz kaldı.
J1…J4 jumperları binary olarak 0 ile 15 arasında sayıların kodlandığı ve buna göre yanık kalma zaman araklıklarının seçimine yarayan jumperlardır. Bunların konumlarını ve karşılık geldiği zaman kesitlerini yazı sonundaki tabloda verdim.
Potansiyometre ile eşik voltajı ayarlanarak aydınlık ve karanlık ortamlara göre ayar yapılabilir. LDR 2…3 cm’lik bir ucu açık siyah borunun sonuna konursa çevre ışık koşullarından ve yan ışıklardan etkilenmez.
Pic programı ldrtimer.hex, ldrtimer.zip içinde bulunmaktadır.
LDR aydınlık – karanlık ayarını yapmak için J1.. j4 jumperlarını yerine takmayın. Bu durumda zaman devreye girmez ve devre sadece optik olarak çalışır.
Bu ay sizlere bir ihtiyaçtan doğan basit bir devreyi yazdım. Gelecek ay buluşmak üzere…
Devre ile ilgili programi indirmek için: Ldrtimer