PIC Uygulamaları 44
Elinizde bir GPS var. Bakıp tam olarak nerede olduğunuzu görüyor, bakkala gidip dönerken, evinizi GPS sayesinde rahatça bulabiliyorsunuz. Peki PIC ile nasıl bir uygulama yaparsınız ki arabada aşırı hız nedeniyle ceza yemeden uzun yolda gidebilesiniz? İşte bu müthiş devreyi gururla sunuyoruz.
Bu ay sizlere boş vakitlerde nasıl zihni sinir projeler üretilebileceği ile ilgili bir örnek proje vereceğim.
Bu projenin çıkış noktası şehirlerarası yollarda iki kere hız limitini aşıp 10 puan ve de yüklüce para cezası alan bir arkadaşımın bana “AMAN DİKKAT ET HER YERDE RADAR VAR HIZLI GİTME SEN DE BENİM GİBİ YANARSIN” uyarısı oldu. Bir Pazar günü çalışma masamı toplarken masanın üstünde duran GARMIN GPS gözüme ilişti ve arşimed gibi buldum dedim. Radar dedektörü kullamaktansa GPS yardımıyla aracın hızını ölçüp bunu bir pic ile değerlendirirsem ve hızı da 90 ile 100 km arası bir uyarı 100 km üstü başka bir uyarıyla belirtirsem bir otomatik sürücü hız ikaz sistemi yaparım dedim. Sonra bu fikir saçma geldi canım kilometre saatine bakarım olur… Ertesi gün GPS ile arabanın km saatini kıyasladığımda gördümki araba 100 km gösterdiğinde GPS 90 km gösteriyor. Bunu birkaç arabada denedim ve hep kilometre saatlerinin 10 km civarında fazla gösterdiğini gördüm. Bu durumda rezerv bir 10 km daha vardı. Eee niye kullanmayalım? Bunun üzerine aşağıda şemasını gördüğünüz garip küçük, komik devre ortaya çıktı…
Bu devrede bir pic16f628 kullandım zira kristal, reset direnci gibi şeyler istemiyordum. Devre küçük ve basit olmalıydı. Devremiz herhangi bir NMEA data yollayabilen GPS ile kullanılabilecek bir devre oldu. NMEA denizcilikte kullanılan seyrüsefer cihazlarını birbirine bağlamayı sağlayan veri aktarım standardına verilen kısaltmadır. NMEA datasında bir aracın tüm seyrüsefer bilgileri yani koordinatları, hızı, deniz seviyesinden yüksekliği vs. bulunur.
Aşagıda bu devrede kullandığım NMEA datasından GPRMC yani GPS özet konum satırını örnek olarak vermek istedim. Bu datalar ASCII formatında ve buna benzer standartdadır. Daha fazla bilgiyi arama motorlarına NMEA yazarak rahatlıkla alabilirsiniz.
$GPRMC,105731,A,3953.1004,N,03241.2488,E,0.0000,333.9,310702,,E*6F
Bu datada 0.0000 olarak görülen kısım hız bilgisidir. Bu datada 0 çünkü araç duruyor. Bu bilgi knot ve bir knotta 1820 metredir. Buna göre bir çevirme döngüsüyle km çevrimini yapabilirsiniz.
Devremizin NMEA data giriş ucuna bir GPS alıcısının NMEA data çıkış ucunu bağlamanız gerekir. Devredeki BUZZER içinde ösilatörü olan herhangibir 5 voltluk buzzer olabilir.
Devreye voltaj verdiğinizde buzzer üç kere öterek devrenin çalıştığını ikaz eder gps ve devrenizi arabanıza alıp 90 kmnin altında giderseniz hiçbirşey olmaz ama 90 ile 100 km arasında yol alırsanız uzun aralıklı kısa buzzer sesleri duyarsınız. Eğer 100 km üzerinde seyir ediyorsanız kısa aralıklı buzzer sizi uyarır. Yazın tatile giderken bu sistemi arabamda denedim çok etkili olduğunu gördüm tavsiye ederim.
Pic programını Speed.hex oluşturur.
Bu ay bir zihni sinir projesi gördük, darısı gelecek ayın başına…